Témata z pěstování rostlin k ústním závěrečným zkouškám
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Vojtěška setá
Charakteristika a nároky na pěstování: zakládá se na dva užitkové roky, hloubka kořene je až 10 m, květenství je tmavě fialový hrozen, plodem je lusk, HTS=2g, na kořenovém krčku jsou pupeny, vyrůstají z nich nové pupeny, krček je vtahován do půdy, na jaře vláčíme na provzdušnění v okolí krčku – růst lodyh, nároky na teplo ale i v zimě až -251°C pod sněhem vydrží až -40°C, ale na jaře už poškození při -4°C (mladé výhonky), optimální půdy středné (H, PH), ČM, HM, rendziny, neutrální pH neutrální – slabě zásadité 6,5 – 7,2. Osevní postup – řadíme s odstupem 4 -6 let, pomalý rozklad kořenových zbytků, výhodná pro ozimou pšenici
Hnojeni: P, K – na podzim – 60 -100kg/ha-1 P2O5 a 150 -200 kg/ha-1 K2O. Ca 2 roky předem, N – většinou nehnojíme
Výnos: píce 60 -80t/ha, sena 8 –10t/ha, 150 -250 kg semene/ha
Sklizeň:
Roky vegetace Užitkové roky Výnosy (počty sečí)Rok vegetace
Rok vegetace
Rok užitkový
Rok vegetace
Rok užitkový
Rok vegetace
Rok užitkový
Jetel luční
Charakteristika a nároky na pěstování: patří do čeledi Bobovitých, ten se stážuje, květ je růžovo-červený, výnos je 9t sena/ha
Kukuřice setá
Charakteristika a nároky na pěstování: patří do čeledi lipnicovité, je jednoděložná, má jednopohlavní orgány (1 samičí a 1 samčí), Samčí je na povrchu rostliny (lata), samičí je v úžlabí lístků (palice a klas), 1,5 – 2,5 metru
Výnos: 32 -40 t/ha, výnos na zrno je 5- 10t/ha
Způsoby sklizně a konzervace:
Na zelené krmení: mladá, šťavnatá, dobře stravitelná píce s obsahem sušiny 15 -20%, nelze dělat zásoby, sklizeň- sklízecí řezačka- seká, řeže, dopravuje do přívěsu
Na siláž – glycidové pícniny: kukuřice, cukrovka, sklizeň na přelomu mléčné a voskové zralosti, s obsahem sušiny 35 -38%, sklizeň- sklízecí řezačka-řezanka na malé kousky+doprava do nákladního automobilu – okamžitý odvoz k silážování, nevezení do silážního žlabu+udusání+herbitické (vzduchotěsné) uzavření (igelitová folie)+zatížení – Anaerobní prostředí (bez O2)
Princip: zkvašení sacharidů v anaerobním prostředí na organické kyseliny (z organických kyselin chceme kyselinu mléčnou), kyselina mléčná= konzervační látka (1,5%), vhodné pH je 3,8 -4,2 (stupnice pH je 0 -14), cukerné minimu= minimální (kyselo 0-7), množství cukru potřebného (zásadito 7 -14), pro vytvoření dostatečného (lidské tělo 5,5), množství kyseliny mléčné a vhodného pH, vhodná teplota je 25-28°C (při této teplotě kyselina mléčná), důležitá čistota a dobrý zdravotní stav píce
Na senáž – bílkoviné pícniny: jetel, vojtěška, sklizeň před květem, Sklizeň: nejdříve kosení a mačkání (žací stroj s mačkačem) – obracení (2X) zavadlé píce (méně obsahu vody) – shrnování – sběr (sběrací řezačkou) – odvoz k senážování – navezení do žlabu – udusání – hermetické zpracování