Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Témata z pěstování rostlin k ústním závěrečným zkouškám

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (71.85 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Vojtěška setá

Charakteristika a nároky na pěstování: zakládá se na dva užitkové roky, hloubka kořene je až 10 m, květenství je tmavě fialový hrozen, plodem je lusk, HTS=2g, na kořenovém krčku jsou pupeny, vyrůstají z nich nové pupeny, krček je vtahován do půdy, na jaře vláčíme na provzdušnění v okolí krčku – růst lodyh, nároky na teplo ale i v zimě až -251°C pod sněhem vydrží až -40°C, ale na jaře už poškození při -4°C (mladé výhonky), optimální půdy středné (H, PH), ČM, HM, rendziny, neutrální pH neutrální – slabě zásadité 6,5 – 7,2. Osevní postup – řadíme s odstupem 4 -6 let, pomalý rozklad kořenových zbytků, výhodná pro ozimou pšenici

Hnojeni: P, K – na podzim – 60 -100kg/ha-1 P2O5 a 150 -200 kg/ha-1 K2O. Ca 2 roky předem, N – většinou nehnojíme

Výnos: píce 60 -80t/ha, sena 8 –10t/ha, 150 -250 kg semene/ha

Sklizeň:

Roky vegetace Užitkové roky Výnosy (počty sečí)
  1. Rok vegetace

Rok založení
  1. Rok vegetace

  1. Rok užitkový

100% (3-4 seče)
  1. Rok vegetace

  1. Rok užitkový

80%
  1. Rok vegetace

  1. Rok užitkový

60%

Jetel luční

Charakteristika a nároky na pěstování: patří do čeledi Bobovitých, ten se stážuje, květ je růžovo-červený, výnos je 9t sena/ha

Kukuřice setá

Charakteristika a nároky na pěstování: patří do čeledi lipnicovité, je jednoděložná, má jednopohlavní orgány (1 samičí a 1 samčí), Samčí je na povrchu rostliny (lata), samičí je v úžlabí lístků (palice a klas), 1,5 – 2,5 metru

Výnos: 32 -40 t/ha, výnos na zrno je 5- 10t/ha

Způsoby sklizně a konzervace:

  1. Na zelené krmení: mladá, šťavnatá, dobře stravitelná píce s obsahem sušiny 15 -20%, nelze dělat zásoby, sklizeň- sklízecí řezačka- seká, řeže, dopravuje do přívěsu

  2. Na siláž – glycidové pícniny: kukuřice, cukrovka, sklizeň na přelomu mléčné a voskové zralosti, s obsahem sušiny 35 -38%, sklizeň- sklízecí řezačka-řezanka na malé kousky+doprava do nákladního automobilu – okamžitý odvoz k silážování, nevezení do silážního žlabu+udusání+herbitické (vzduchotěsné) uzavření (igelitová folie)+zatížení – Anaerobní prostředí (bez O2)

Princip: zkvašení sacharidů v anaerobním prostředí na organické kyseliny (z organických kyselin chceme kyselinu mléčnou), kyselina mléčná= konzervační látka (1,5%), vhodné pH je 3,8 -4,2 (stupnice pH je 0 -14), cukerné minimu= minimální (kyselo 0-7), množství cukru potřebného (zásadito 7 -14), pro vytvoření dostatečného (lidské tělo 5,5), množství kyseliny mléčné a vhodného pH, vhodná teplota je 25-28°C (při této teplotě kyselina mléčná), důležitá čistota a dobrý zdravotní stav píce

  1. Na senáž – bílkoviné pícniny: jetel, vojtěška, sklizeň před květem, Sklizeň: nejdříve kosení a mačkání (žací stroj s mačkačem) – obracení (2X) zavadlé píce (méně obsahu vody) – shrnování – sběr (sběrací řezačkou) – odvoz k senážování – navezení do žlabu – udusání – hermetické zpracování

Témata, do kterých materiál patří