Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Témata z pěstování rostlin k ústním závěrečným zkouškám

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (71.85 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Hrách obecný- pro zralá semena

Peluška (hrách polní)- na zelenou hmotu

Hrách dřeňový – pro nezralá semena – konzervace

Hrách cukrový- nezralé lusky jako zelenina

Využití: hlavně potravinářské účely (obsah bílkovin, krmné účely – semena a zelená hmota, zlepšující plodina v osevním postupu

Jarní

Biologická charakteristika: Klíčí hypogeicky (semeno pod povrchem půdy) má mohutný kořenový systém, listy má ukončeny úponky (bezstonkové odrůdy), květ bílý, lusk se 3 -10 semeny, semeno má kulaté. Hmotnost tisíce semen je 200 -300 g.

Nároky na pěstování: pěstuje se od nižších až do lepší bramborářské oblasti

Nároky na půdu: středně těžké, pH neutrální až mírně kyselé

Osevní postup: sejeme většinou mezi dvě obiloviny. Řadíme znovu po sobě po 4 – 6 letech

Setí:začátek března

Výsevek: MSK= 1 mil. = 250kg/ha

Šířka řádku: většinou je 12,5 cm, běžně sejeme obilnými secími stroji

Ošetřování po zasetí: po zasetí válení a aplikace herbicidů

Škůdci: obaleč hrachový a mšice

Sklizeň: obilným kombajnem (+zvedák), při vlhkosti 16 -20 %, usnadnění sklizně – DESIKACE, po sklizni čištění a sušení na 15 – 17%. Skladovací vlhkost je 15%

Výnos: zrno: 2,5 -3 t/ha (možno až 5t), zelená hmota: 15-30t/ha

  1. Technologie pěstování olejnin

Patří sem: řepka olejka, slunečnice roční, mák setý, len olejný, hořčice bílá

Využití: semena obsahují olej (25-30%) – lidská výživa a výroba bionafty. Po vylisování oleje zbydou slupky= pokrutiny (výlisky)- ty jsou hodnotným krmivem pro hospodářská zvířata

Řepka olejka

Je naší hlavní olejnou plodinou v posledních 8 letech

Čeleď: brukvovité

Význam: semena obsahují 45 – 50% oleje – výroba

  1. Jedlého (potravinářského) olej: využívají se odrůdy bez kyseliny erukové „00“ dvounulové odrůdy (ta zvyšuje obsah cholesterolu v krvi) a bez glukozinolátů (toxické látky)

  2. Průmyslového oleje: výroba bionafty

  3. Na zelené hnojení (meziplodina)

  4. Zaorávka řepkové slámy: hodně organické hmoty

  5. V osevním postupu je zlepšující plodinou

Biologická charakteristika: je ozimá i jarní, ale pěstuje se hlavně ozimá, kořen: mohutný, bohatě větvený v orniční vrstvě, stonek = lodyha: 140 -160 cm větvená, květenství: žluté hrozny plod= šešule, semena: šedočerná kulatá, HTS= 5 -6g

Růstové fáze:

  1. Klíčení

  2. Vcházení (nad povrchem půdy vidíme dva děložní lístky)

  3. Tvorba pravých listů

  4. Fáze růstové růžice (6 -10 listů) – v této fázi řepka přezimuje, průměr kořene 98 -12 mm(síla tužky)

Na jaře:

  1. Prodlužovací růst

  2. Tvorba poupat (butonizace)

  3. Kvetení

  4. Zrání: sklízí se v technické zralosti (šešule nepukají – nejsou ztráty)

Nároky na stanoviště: mírné klimatické podmínky (do 650 m. n. m.) po zasetí náročná na vláhu pro rovnoměrné vzejití, zimoviště dobře hlavně pod sněhovou pokrývkou

Témata, do kterých materiál patří