Témata z pěstování rostlin k ústním závěrečným zkouškám
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Hrách obecný- pro zralá semena
Peluška (hrách polní)- na zelenou hmotu
Hrách dřeňový – pro nezralá semena – konzervace
Hrách cukrový- nezralé lusky jako zelenina
Využití: hlavně potravinářské účely (obsah bílkovin, krmné účely – semena a zelená hmota, zlepšující plodina v osevním postupu
Jarní
Biologická charakteristika: Klíčí hypogeicky (semeno pod povrchem půdy) má mohutný kořenový systém, listy má ukončeny úponky (bezstonkové odrůdy), květ bílý, lusk se 3 -10 semeny, semeno má kulaté. Hmotnost tisíce semen je 200 -300 g.
Nároky na pěstování: pěstuje se od nižších až do lepší bramborářské oblasti
Nároky na půdu: středně těžké, pH neutrální až mírně kyselé
Osevní postup: sejeme většinou mezi dvě obiloviny. Řadíme znovu po sobě po 4 – 6 letech
Setí:začátek března
Výsevek: MSK= 1 mil. = 250kg/ha
Šířka řádku: většinou je 12,5 cm, běžně sejeme obilnými secími stroji
Ošetřování po zasetí: po zasetí válení a aplikace herbicidů
Škůdci: obaleč hrachový a mšice
Sklizeň: obilným kombajnem (+zvedák), při vlhkosti 16 -20 %, usnadnění sklizně – DESIKACE, po sklizni čištění a sušení na 15 – 17%. Skladovací vlhkost je 15%
Výnos: zrno: 2,5 -3 t/ha (možno až 5t), zelená hmota: 15-30t/ha
Technologie pěstování olejnin
Patří sem: řepka olejka, slunečnice roční, mák setý, len olejný, hořčice bílá
Využití: semena obsahují olej (25-30%) – lidská výživa a výroba bionafty. Po vylisování oleje zbydou slupky= pokrutiny (výlisky)- ty jsou hodnotným krmivem pro hospodářská zvířata
Řepka olejka
Je naší hlavní olejnou plodinou v posledních 8 letech
Čeleď: brukvovité
Význam: semena obsahují 45 – 50% oleje – výroba
Jedlého (potravinářského) olej: využívají se odrůdy bez kyseliny erukové „00“ dvounulové odrůdy (ta zvyšuje obsah cholesterolu v krvi) a bez glukozinolátů (toxické látky)
Průmyslového oleje: výroba bionafty
Na zelené hnojení (meziplodina)
Zaorávka řepkové slámy: hodně organické hmoty
V osevním postupu je zlepšující plodinou
Biologická charakteristika: je ozimá i jarní, ale pěstuje se hlavně ozimá, kořen: mohutný, bohatě větvený v orniční vrstvě, stonek = lodyha: 140 -160 cm větvená, květenství: žluté hrozny plod= šešule, semena: šedočerná kulatá, HTS= 5 -6g
Růstové fáze:
Klíčení
Vcházení (nad povrchem půdy vidíme dva děložní lístky)
Tvorba pravých listů
Fáze růstové růžice (6 -10 listů) – v této fázi řepka přezimuje, průměr kořene 98 -12 mm(síla tužky)
Na jaře:
Prodlužovací růst
Tvorba poupat (butonizace)
Kvetení
Zrání: sklízí se v technické zralosti (šešule nepukají – nejsou ztráty)
Nároky na stanoviště: mírné klimatické podmínky (do 650 m. n. m.) po zasetí náročná na vláhu pro rovnoměrné vzejití, zimoviště dobře hlavně pod sněhovou pokrývkou