Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




13_Ceniny

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (94.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

pokud je hmotná odpovědnost zaměstnance, pak 335/668,

úhrada manka pak

a) v hotovosti 211 / 335

b) na BÚ 221 / 335

c) srážkou ze mzdy 331 / 335

Příklad 1:

V hotovosti bylo nakoupeno 100 ks známek po 7,50 Kč a 6 kreditů do mobilu po 400 Kč. Přímo bylo použito 20 ks známek. Během inventarizace byl zjištěn stav 76 ks známek, po provedení inventarizace byly vydány 3 karty s kredity zaměstnancům ke spotřebě. Pracovník má hmotnou odpovědnost, případná manka hradí v hotovosti.

1. VPD – nákup cenin

a) známky – do úschovy 80 ks 600 Kč 213 / 211

- spotřeba 20 ks 150 Kč 518 / 211

b) kredity 6 ks 2 400 Kč 213 / 211

2. ID – manko 4 ks známek 30 Kč 569 / 213

3. ID – pohledávka za zaměstnancem 30 Kč 335 / 668

4. PPD – úhrada manka zaměstnancem 30 Kč 211 / 335

5. ID – spotřeba 3 ks kreditů 1 200 Kč 518 / 213

Příklad 2:

Firma nakoupila v hotovosti 20 ks známek po 7,50 a 3 kolky po 100 Kč. 6 ks známek bylo přímo spotřebováno. Inventarizací byl zjištěn stav 16 ks známek a 3 kolky.

1. VPD – nákup cenin

a) známky – do úschovy 14 ks 105 Kč 213 / 211

- spotřeba 6 ks 45 Kč 518 / 211

b) kolky 3 ks 300 Kč 213 / 211

2. ID – přebytek 2 ks známek 15 Kč 213 / 668

Účtování stravenek

Firma může zaměstnancům poskytovat stravování dvojím způsobem:

  1. poskytne stravenky

  2. zajistí závodní stravování

Na oba způsoby stravování může svým zaměstnancům přispívat. Pokud firma přispívá, může si dát do nákladů jako daňově uznatelný náklad pouze max. 55 % z hodnoty stravenky nebo obědu. Pokud přispívá ve větší míře než zákonem stanovených 55 %, je to pro firmu daňově neuznatelný náklad. Část stravenek nebo obědů, kterou budou hradit zaměstnanci, se do doby zaplacení účtují jako pohledávka za zaměstnancem na účet 335.

ad A - účtování stravenek

1. Pořízení stravenek 213 / 211, 221, 321

2. Výdej stravenek do spotřeby

a) daňově uznatelný náklad, max. 55 % 527 / 213

b) daňově neuznatelný náklad (příspěvek na rámec daný zákonem, tzn. nad 55 %)

528 / 213

c) část hrazená zaměstnanci 335 / 213

3. Úhrada stravenek od zaměstnanců

a) v hotovosti 211 / 335

b) srážkou ze mzdy 331 / 335

4. Inventarizační rozdíly

a) přebytek 213 / 668

b) manko 569 / 23

úhrada manka pak

a) v hotovosti 211 / 335

b) na BÚ 221 / 335

c) srážkou ze mzdy 331 / 335

Příklad 1:

Firma nakoupila v hotovosti 120 ks stravenek po 80 Kč. V daném měsíci byly veškeré stravenky vydány zaměstnancům.

  • Firma přispívá 55 %, zbytek si hradí zaměstnanci srážkou ze mzdy

1. VPD – pořízení stravenek 9 600 Kč 213 / 211

2. ID – výdej stravenek do spotřeby

a) firma - daňově uznatelný N – 55 % 5 280 Kč 527 / 213

b) část hrazená zaměstnanci 4 320 Kč 335 / 213

3. ID – úhrada stravenek srážkou ze mzdy 4 320 Kč 331 / 335

  • Firma hradí celou hodnotu stravenek

1. VPD – pořízení stravenek 9 600 Kč 213 / 211

2. ID – výdej stravenek do spotřeby

Témata, do kterých materiál patří