13_Ceniny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
pokud je hmotná odpovědnost zaměstnance, pak 335/668,
úhrada manka pak
a) v hotovosti 211 / 335
b) na BÚ 221 / 335
c) srážkou ze mzdy 331 / 335
Příklad 1:
V hotovosti bylo nakoupeno 100 ks známek po 7,50 Kč a 6 kreditů do mobilu po 400 Kč. Přímo bylo použito 20 ks známek. Během inventarizace byl zjištěn stav 76 ks známek, po provedení inventarizace byly vydány 3 karty s kredity zaměstnancům ke spotřebě. Pracovník má hmotnou odpovědnost, případná manka hradí v hotovosti.
1. VPD – nákup cenin
a) známky – do úschovy 80 ks 600 Kč 213 / 211
- spotřeba 20 ks 150 Kč 518 / 211
b) kredity 6 ks 2 400 Kč 213 / 211
2. ID – manko 4 ks známek 30 Kč 569 / 213
3. ID – pohledávka za zaměstnancem 30 Kč 335 / 668
4. PPD – úhrada manka zaměstnancem 30 Kč 211 / 335
5. ID – spotřeba 3 ks kreditů 1 200 Kč 518 / 213
Příklad 2:
Firma nakoupila v hotovosti 20 ks známek po 7,50 a 3 kolky po 100 Kč. 6 ks známek bylo přímo spotřebováno. Inventarizací byl zjištěn stav 16 ks známek a 3 kolky.
1. VPD – nákup cenin
a) známky – do úschovy 14 ks 105 Kč 213 / 211
- spotřeba 6 ks 45 Kč 518 / 211
b) kolky 3 ks 300 Kč 213 / 211
2. ID – přebytek 2 ks známek 15 Kč 213 / 668
Účtování stravenek
Firma může zaměstnancům poskytovat stravování dvojím způsobem:
poskytne stravenky
zajistí závodní stravování
Na oba způsoby stravování může svým zaměstnancům přispívat. Pokud firma přispívá, může si dát do nákladů jako daňově uznatelný náklad pouze max. 55 % z hodnoty stravenky nebo obědu. Pokud přispívá ve větší míře než zákonem stanovených 55 %, je to pro firmu daňově neuznatelný náklad. Část stravenek nebo obědů, kterou budou hradit zaměstnanci, se do doby zaplacení účtují jako pohledávka za zaměstnancem na účet 335.
ad A - účtování stravenek
1. Pořízení stravenek 213 / 211, 221, 321
2. Výdej stravenek do spotřeby
a) daňově uznatelný náklad, max. 55 % 527 / 213
b) daňově neuznatelný náklad (příspěvek na rámec daný zákonem, tzn. nad 55 %)
528 / 213
c) část hrazená zaměstnanci 335 / 213
3. Úhrada stravenek od zaměstnanců
a) v hotovosti 211 / 335
b) srážkou ze mzdy 331 / 335
4. Inventarizační rozdíly
a) přebytek 213 / 668
b) manko 569 / 23
úhrada manka pak
a) v hotovosti 211 / 335
b) na BÚ 221 / 335
c) srážkou ze mzdy 331 / 335
Příklad 1:
Firma nakoupila v hotovosti 120 ks stravenek po 80 Kč. V daném měsíci byly veškeré stravenky vydány zaměstnancům.
Firma přispívá 55 %, zbytek si hradí zaměstnanci srážkou ze mzdy
1. VPD – pořízení stravenek 9 600 Kč 213 / 211
2. ID – výdej stravenek do spotřeby
a) firma - daňově uznatelný N – 55 % 5 280 Kč 527 / 213
b) část hrazená zaměstnanci 4 320 Kč 335 / 213
3. ID – úhrada stravenek srážkou ze mzdy 4 320 Kč 331 / 335
Firma hradí celou hodnotu stravenek
1. VPD – pořízení stravenek 9 600 Kč 213 / 211
2. ID – výdej stravenek do spotřeby