Hospodářské středisko
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
přímý materiál
přímé mzdy
ostatní přímé náklady
výrobní režie
vlastní náklady výroby
zásobovací režie
správní režie
odbytové náklady
úplné vlastní náklady
zisk
prodejní cena
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ
- náklady se dají rozdělovat různým způsobem podle toho, z jakého úhlu pohledu je sledujeme
1. podle struktury účetního hospodářského výsledku
- provozní 50 – 55
- finanční 56 – 57
- mimořádné 58
2. podle zákona o daních z příjmů
- daňově uznatelná
- daňově neuznatelná
3. podle místa jejich vzniku a odpovědnosti za jejich vznik
- členění nákladů podle jednotlivých hospodářských středisek
4. podle závislosti na objemu produkce
- fixní (stále)
- variabilní (proměnlivé)
5. podle způsobu stanovení na kalkulační jednici
- přímé (jednicové): dají se přímo přesně stanovit na jednotku výkonu, jde o náklady, jejichž výše se přímo úměrně mění s objemem výroby, účetní jednotky si stanoví normy spotřeby těchto nákladů na kalkulační jednici, nejčastěji se setkáme s tímto členěním přímých nákladů: přímý materiál, přímé mzdy, ostatní přímé náklady
- nepřímé (režijní): jde o společné náklady, které slouží k zajištění a doplnění výrobního procesu, jedná se například o spotřebu režijního materiálu, režijní mzdy, pojistné z režijních mezd, odpisy DM, opravy a udržování, cestovné, nájemné
6. dále se člení náklady v rozpočtech na prvotní a druhotné
- prvotní: spotřeba materiálu, mzdové náklady, odpisy DM
- druhotné (vnitropodnikové): jsou to náklady vzniklé při dodávkách výkonů mezi jednotlivými středisky podniku, N vznikne v odebírajícím středisku, V ve středisku dodávajícím
ZPŮSOBY STANOVENÍ NÁKLADŮ NA KALKULAČNÍ JEDNICI
- přímé náklady se v předběžných kalkulacích stanoví obvykle podle technickohospodářských norem, postup při stanovení režijních nákladů lze rozdělit na dvě části, nejprve lze zjistit jejich celkový objem, další výpočet pak už závisí na rozmanitosti sortimentu výroby, obecně režijní náklady na kalkulační jednici vypočítají, když jejich rozpočtenou výši vydělíme zvolenou rozvrhovou základnou, podle způsobu jejího stanovení pak rozeznáváme dvě kalkulační techniky: kalkulace dělením, kalkulace přirážková
KALKULACE DĚLENÍM
- jde o jednodušší z obou technik, ale její využití je omezené, používá se totiž pouze při stejnorodé výrobě, má dvě modifikace
a) kalkulace prostým dělením
- pokud je předmětem činnosti výroba pouze jediného druhu výrobku, rozpočtové režijní náklady se vydělí plánovaným množstvím výrobků
b) kalkulace dělením s poměrovými čísly
- pokud se podnik zabývá výrobou několika druhů stejnorodých výrobků, zajistí se rozvržení režijních nákladů pomocí poměrových čísel, tato čísla vyjadřují poměr mezi náklady na jednotlivé druhy výrobků, pro výpočet poměrových čísel se zvolí za základ jeden z výrobků, který dostane poměrové číslo 1, náklady na ostatní výrobky se pak k němu připočítají