Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Zpracování témat k závěrečným ústním zkouškám z odborného výcviku - celá kro tématu 37

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (515.7 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  1. Dojení a ošetřování mléka po nadojení

Získávání mléka a základní ošetření po nadojení: Aby nadojené mléko mělo co nejvyšší kvalitu, musíme dodržovat určité zásady už při jeho získávání: Kontrola seřízení dojícího stroje (podtlak 45-50 kPa,60 pulzů/1 min.). Hygiena dojírny a samotného dojícího stroje. Hygiena dojiče a očista mléčné žlázy. Odstranění bakteriologické zátky a prvotní kontrola mléka. Využití doby působení oxytocinu k dojení a dodojení mléka. Preventivní vysoká čistota všech prostor chovu dojnic. Způsoby dojení: Dojení ruční – velmi pracné a namáhavé. V současnosti se používá pouze při základní kontrole mléka při dojení a výjimečně při dojení nemocných či vysílených dojnic. Také při oddojení mléka krav masných plemen při úhynu telete.(na 1 l mléka je potřeba 80-120 stisků). Dojení strojní – konvové – používá se v porodnách a v chovech s malým počtem dojnic. Potrubní – v současnosti se prakticky nepoužívá pro velkou poruchovost a horší čištění. Zaniklo s ukončením vazného způsobu chovu dojnic. Dojírny – předností dojíren je vysoká výkonnost na 1 Dojiče, úspora lidské práce, výrazné omezení; namáhavosti vzhledem ke snížené pracovní; ploše dojiče, vysoká hygiena a evidence. Rybinová – šikmé stání dojnic pod úhlem 37-400 zkracuje cestu dojiče k dojnici a umožňuje dobrý přístup k vemeni. Tandemová – (za sebou) dojnice vstupují na dojící místo jednotlivě až když vydojená kráva toto místo opustí. Dojnice po celou dobu dojení nejsou vyrušovány ostatními a dojič má výborný přehled o zvířeti. Paralelní - ( vedle sebe) dojírny úsporné na prostor, proto se často staví do rekonstruovaných kravínů. Je nutno dobře vyřešit příchod a odchod dojnic. Strukové násadce jsou nasazovány mezi zadní nohy krav. Mobilní rotační – tento typ dojíren dosud nebyl překonán co do výkonnosti a snadnosti obsluhy. Několik variant umožňuje široké použití pro chovatele: rototandem – dojnice stojí za sebou po obvodu kruhu; rotorybina – dojnice stojí kontinuálně šikmo vedle sebe. Vyšší výkon až pro 60 dojnic naráz; rotoradiál – dojnice stojí kolmo na směr pohybu mobilní plošiny. Strukové násadce se nasazují zezadu, velmi výkonné i pro víc jak 60 dojnic. Ošetření mléka po nadojení: Čištění - účelem je odstranit nečistoty z mléka (částečky prachu, steliva,mrvy,srsti nebo hmyz) a zabránit jejich vniku do chladící nádrže. K tomuto účelu používáme mléčné filtry různých tvarů a materiálů, které se mohou vkládat do dojícího potrubí nebo těsně před vtok do chladící nádrže. Filtry je nutno pravidelně vyměňovat a nesmí se používat tkané textilie. Chlazení – účelem je zabránit rozvoji kontaminujících mikroorganismů. Mléko po nadojení má teplotu okol 330C.Proto je nutno, aby bezprostředně po nadojení byla šetrně snížena teplota na 3-50C nejpozději do 150-180 minut a tato byla zachována po celou dobu skladování. Konstrukčně je vhodné, aby nádrž měla objem pro mléko z jednoho dojení.Je-li nutno míchat mléko zchlazené s teplým z dalšího nádoje,neměla by teplota při míchání překročit 100C.

Témata, do kterých materiál patří