Zpracování témat k závěrečným ústním zkouškám z odborného výcviku - celá kro tématu 37
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
-
Dojení a ošetřování mléka po nadojení
Získávání mléka a základní ošetření po nadojení: Aby nadojené mléko mělo co nejvyšší kvalitu, musíme dodržovat určité zásady už při jeho získávání: Kontrola seřízení dojícího stroje (podtlak 45-50 kPa,60 pulzů/1 min.). Hygiena dojírny a samotného dojícího stroje. Hygiena dojiče a očista mléčné žlázy. Odstranění bakteriologické zátky a prvotní kontrola mléka. Využití doby působení oxytocinu k dojení a dodojení mléka. Preventivní vysoká čistota všech prostor chovu dojnic. Způsoby dojení: Dojení ruční – velmi pracné a namáhavé. V současnosti se používá pouze při základní kontrole mléka při dojení a výjimečně při dojení nemocných či vysílených dojnic. Také při oddojení mléka krav masných plemen při úhynu telete.(na 1 l mléka je potřeba 80-120 stisků). Dojení strojní – konvové – používá se v porodnách a v chovech s malým počtem dojnic. Potrubní – v současnosti se prakticky nepoužívá pro velkou poruchovost a horší čištění. Zaniklo s ukončením vazného způsobu chovu dojnic. Dojírny – předností dojíren je vysoká výkonnost na 1 Dojiče, úspora lidské práce, výrazné omezení; namáhavosti vzhledem ke snížené pracovní; ploše dojiče, vysoká hygiena a evidence. Rybinová – šikmé stání dojnic pod úhlem 37-400 zkracuje cestu dojiče k dojnici a umožňuje dobrý přístup k vemeni. Tandemová – (za sebou) dojnice vstupují na dojící místo jednotlivě až když vydojená kráva toto místo opustí. Dojnice po celou dobu dojení nejsou vyrušovány ostatními a dojič má výborný přehled o zvířeti. Paralelní - ( vedle sebe) dojírny úsporné na prostor, proto se často staví do rekonstruovaných kravínů. Je nutno dobře vyřešit příchod a odchod dojnic. Strukové násadce jsou nasazovány mezi zadní nohy krav. Mobilní rotační – tento typ dojíren dosud nebyl překonán co do výkonnosti a snadnosti obsluhy. Několik variant umožňuje široké použití pro chovatele: rototandem – dojnice stojí za sebou po obvodu kruhu; rotorybina – dojnice stojí kontinuálně šikmo vedle sebe. Vyšší výkon až pro 60 dojnic naráz; rotoradiál – dojnice stojí kolmo na směr pohybu mobilní plošiny. Strukové násadce se nasazují zezadu, velmi výkonné i pro víc jak 60 dojnic. Ošetření mléka po nadojení: Čištění - účelem je odstranit nečistoty z mléka (částečky prachu, steliva,mrvy,srsti nebo hmyz) a zabránit jejich vniku do chladící nádrže. K tomuto účelu používáme mléčné filtry různých tvarů a materiálů, které se mohou vkládat do dojícího potrubí nebo těsně před vtok do chladící nádrže. Filtry je nutno pravidelně vyměňovat a nesmí se používat tkané textilie. Chlazení – účelem je zabránit rozvoji kontaminujících mikroorganismů. Mléko po nadojení má teplotu okol 330C.Proto je nutno, aby bezprostředně po nadojení byla šetrně snížena teplota na 3-50C nejpozději do 150-180 minut a tato byla zachována po celou dobu skladování. Konstrukčně je vhodné, aby nádrž měla objem pro mléko z jednoho dojení.Je-li nutno míchat mléko zchlazené s teplým z dalšího nádoje,neměla by teplota při míchání překročit 100C.