Zpracování témat k závěrečným ústním zkouškám z odborného výcviku - celá kro tématu 37
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Základní zpracování půdy
Charakteristika: obnovuje a udržuje půdu (strukturu); zapravujeme posklizňové zbytky, průmyslová i statková hnojiva, pesticidy; ničení plevelů, chorob a škůdců; zaoráváme drn travního porostu (jetelotravního); upravení vodního a vzdušného režimu v půdě; zpřístupnění živin. Podmítka: je mělké kypření a obracení půdy pro pěstování plodin (obilnin, olejnin, luskovin, jetelovin); provádí se ihned po sklizni plodin; do hloubky 10 – 12 cm; provádí se podmítacími pluhy – diskové (talířové); ošetřování podmítka; vláčení (zmenšuje povrch); válení (drtíme hroudy) za sucha; hodnocení podmítky; termín provedení; hloubka; rovnoměrnost zapravení zbytků; podříznutí plevelů; vynechaná místa. Orba: půda se obrací, drobí, mísí, kypří, provzdušňuje; zlepšuje fyzikální vlastnosti (vzduch, struktura, póry, kapiláry); upravení biologických vlastností (zvýšení biologické činnosti); upravení chemických vlastností (drobtovitá struktura – úprava sorpčního komplexu pH); zapravení organických hnojiv. Parametry orby: doba orby; hloubka orby; způsob orby. Doba orby: Letní: (strnisková); mělká (15 – 18 cm); provádí se; po včas sklizených plodinách (ozimé směsky, rané brambory); před setím meziplodin. Podzimní: pro jarní plodiny, okopaniny; výhoda – zvýšení zásob půdní vláhy; je mrazem zpracovaná; ničení plevelů; rozdělujeme: středně hluboká – zaoráváme průmyslová i statková hnojiva 18 – 24 cm; hluboká – provádí se 3 – 4 týdny po první orbě 24 – 30 cm. Zimní: tehdy když nemůžeme provést podzimní orbu; provádí se výjimečně; nahrazuje neprovedenou podzimní orbu; nevýhody: ochuzuje půdu o vláhu; zvyšuje zaplevelení; opožďuje termín setí (sázení); půda je nerovnoměrně slehlá; výhody: použití na mělkých půdách; svažité pozemky. Seťová orba k ozimům: pro ozimy 3 týdny před jejich setím. Speciální orby: hloubka větší než 30 cm; Podrývání – na ztužených pozemcích (podrývák + pluh) do hloubky 40 – 50 cm; Dlátování – do 45 cm (podrýváky); Rigolování – prokypření do 70 –80 cm; na utužených pozemcích jednou za 5 let; při zakládání – chmelnic, sadů, vinic; většinou na podzim. Hloubka orby: ovlivňuje všechny vlastnosti půdy; dělíme – Orba mělká – do 18 cm; štěrkovité půdy. Orba středně hluboká – do 24 cm ke všem plodinám. Hluboká orba – 24 – 30 cm k okopaninám, na těžších půdách. Velmi hluboká – nad 30 cm, na velmi utužených půdách střídáme hloubku orby. Způsob orby: rozhodující je: tvar a velikost pozemku; svažitost; vláha (kolik tam je vody); termín orby; použitá technika; používá se Záhonová orba: a) do skladu; b) do rozorů. Orba do roviny: Záhonová orba: pravidelné pozemky; orba do skladu anebo do rozoru; pozemek se rozdělí na záhony; na nich se provádí orba. Do skladu: od středu končí se u krajů; začínáme u středu pozemku tzv. rozpichem – sklad; další jízdy přikládají půdu směrem ke středu pozemku. Do rozoru: začíná se orat od okraje záhonů; postupuje se do středu, kde vzniká tzv. rozor. Orba do roviny: provádí se obracáky (pluhy obracecími – pomocí hydrauliky); člunkový pojezd; začínáme z kraje pozemku; končíme opět u kraje (protějšího); výhody: úspora pohonných hmot; úspora času; šetření stroje; snížení počtu pojezdů; na svazích (po vrstevnicích)