13 - TRÁVICÍ ÚSTROJÍ
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
13. STAVBA A FUNKCE ŽALUDKU, TENKÉHO A TLUSTÉHO STŘEVA, VÝZNAM VITAMINŮ, PORUCHY V PŘÍJMU POTRAVY
ŽALUDEK (gaster, ventriculus)
Žaludek je vakovitě rozšířená část trávicí trubice (vychlípenina hákovitého tvaru), nachází se v dutině břišní - je obklopen bránicí nahoře, vpravo játry a vlevo slezinou, zezadu pankreatem, zpředu břišní stěnou a zdola příčným tračníkem.
Dělení:
česlo - kardie (cardia) = přechod jícnu v žaludek
dno - fundus (fiornix) = vyklenutá část nahoře žaludku vyplněná vzduchem
tělo (corpus)
ohbí: malé zakřivení (curvatura minor) a velké zakřivení (curvatura major) vyklenutá část po stranách žaludku - podél zakřivení probíhají nervy a cévy zásobující žaludek
vrátník (pylorus) = nejužší část žaludku, obsahuje svěrač mezi žaludkem a dvanáctníkem
Stavba stěny:
1. sliznice - dobře cévně zásobena, obsahuje drobné žlázy, které produkují žaludeční šťávu a hlen chránící před samonatrávením
2. podslizniční vazivo - zřásnění jejího vnitřku umožňuje velkou pohyblivost sliznice při větší konzumaci jídla
3. hladká svalovina - mezi pylarem a duodenem mimo jiné vytváří svěrač (m. sphincter pylori)
4. povrchová vrstva = peritoneum - žaludek je pokryt peritoneem v celém rozsahu
Funkce žaludku:
skladovací (až 1500ml) - po ukončení příjmu potravy zůstává žaludek 15-220 minut v klidu - období žaludeční peristoly
mechanická = rozmělnění obsahu žaludku kontrakcemi + promíchávání s žaludečními kyselinami → vytvoří se trávenina (chymus), která se po malých dávkách vstřikuje do duodena; nejdéle zůstávají v žaludku tuky, nejkratší dobu cukry
chemická = produkce žaludeční šťávy
vstřebávací = přímo z gas. se do KO vstřebává alkohol a některé druhy léčiv
Žaludeční šťáva - denně 2 až 3 l, hlavní součástí voda, ionty, kys. chlorovodíková = solná (HCl), mucin, pepsinogeny a vnitřní faktor.
HCl - je produkována nástěnnými buňkami žaludeční sliznice a zajišťuje nízké pH (kolem 1,5) → podmínka pro přeměnu neaktivní formy pepsinogenů na pepsiny; ničí spolykané choroboplodné zárodky; nabobtnává vazivo (uvolňuje svalové vlákna požitého masa); koaguluje bílkoviny.
Pepsinogeny jsou vytvářeny buňkami žaludeční sliznice → tyto enzymy však jsou vylučovány v neaktivní formě a teprve přítomností HCl se mění na aktivní pepsiny (štěpí bílkoviny na jednodušší polypeptidy a oligopeptidy - rozpustné ve vodě).
Chymozín - u kojenců, sráží mléčné bílkoviny - mléko tak zůstává delší dobu v žaludku, což zvyšuje pocit nasycení.
Mucin - glykoprotein produkovaný hlenovými žlázkami žaludku. Vrstva hlenu chrání žalud. sliznici proti mechanickému a chemickému poškození (samonatrávení).
Vnitřní (Castleův) faktor - bílkovina, tvořena buňkami žalud. sliznice, pomáhá vstřebávat vitamin B12 (při nedostatku: poškozování vývoje erytrocytů - anémie)