Nador streva
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Pooperační ošetřovatelská péče
1.Biologické potřeby
Vnímání zdravotního stavu
- zjisti informovanost klienta o daném onemocnění, léčbě a možných komplikacích
Poloha, pohybový režim
-převezmi klienta z JIP, ulož ho do polohy nejlépe na zádech s mírně zvýšenou horní polovinou těla, pokrčenými dolními končetinami
- zajisti bezpečnost klienta, signalizační zařízení
- pohybový režim se řídí stavem klienta
Monitoruj
- základní fyziologické funkce dle stavu klienta
- celkový stav klienta, pooperační nevolnost
- bolest, podávej analgetika dle ordinace lékaře
- příjem a výdej tekutin
- zajištění prevence trombembolické nemoci
- funkčnost drenáže
- operační ránu,převazy
- PŽK
- sleduj barvu stomie, velikost (edém), krvácení, okolní pokožku, odchod plynů a stolice stomií
Hygienická péče
- zhodnoť úroveň hygieny a soběstačnosti v této oblasti
- dle zdravotního stavu a věku aktivizuj klienta k soběstačnosti při provádění hyg. péče
- dbej na správnou hygienu kůže v okolí stomie, kůži omývej vodou a mýdlem pomocí měkké houby, nepoužívej olej/tělové mléko do okolí stomie, v okolí stomie nepoužívej benzín, sleduj reakci kůže na stomické pomůcky, zajisti edukaci stoma sestrou
Výživa
- zhodnoť úroveň sebepéče v této oblasti
- realimentace je pozvolná ( 3-4dny parenterální výživa, později dieta 0S. RI, II, III (poresekční diety), postupně dieta 5 ml, diabetici 1BP/9, 9/Sml,9S)
- sleduj dostatečný příjem tekutin, doporučují se nesycené nápoje (tvorba plynů)
- informuj klienta o vynechaní jídel kořeněných, příliš sladkých, nadýmavých, strava musí obsahovat dostatek vitamínu, minerálů, bílkovin
Zásady diety po operaci s kolostomií- min 2l tekutin, pravidelná strava, jíst pomalu, řádně kousat, omezit tuky, cukry, vlákninu. Zprvu je vhodné, když si nem.veme zápis o přijaté stravě a její toleranci. Před cestováním nebo pobytem ve společnosti jídlo omezujeme. Vyloučit zcela:luštěniny, sušené ovoce, ovoce se slupkou, zelí, kedlubny.
- při provedení stomie zajistit rozhovor se stoma sestrou a dietní sestrou, zajisti edukaci v oblasti výživy.
Vyprazdňování
- zhodnoť úroveň sebepéče v této oblasti
- sleduj peristaltiku v pooperačním období, odchod plynů,stolice
- v případě provedení stomie zajisti edukaci stoma sestrou, informuj klienta o způsobu péče o stomii, postupně klienta zapojuj do péče, seznam ho s dostupnými pomůckami/kosmetikou pro stomiky, pomoz mu vybrat vyhovující pomůcky dle snášenlivosti
- sleduj vyprazdňování moči
Spánek a odpočinek
- pečuj o klidný spánek klienta
- zajisti dostatečné množství spánku i pasivního odpočinku
Rehabilitace
- mobilizuj klienta dle stavu a věku
- doporuč správné techniky eliminování bolesti (správné dýchání, držení rány při kašli, způsob vstávání, úlevová poloha, nezetěžování stěny břišní)