Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Nador streva

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (93 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

Pooperační ošetřovatelská péče

1.Biologické potřeby

Vnímání zdravotního stavu

- zjisti informovanost klienta o daném onemocnění, léčbě a možných komplikacích

Poloha, pohybový režim

-převezmi klienta z JIP, ulož ho do polohy nejlépe na zádech s mírně zvýšenou horní polovinou těla, pokrčenými dolními končetinami

- zajisti bezpečnost klienta, signalizační zařízení

- pohybový režim se řídí stavem klienta

Monitoruj

- základní fyziologické funkce dle stavu klienta

- celkový stav klienta, pooperační nevolnost

- bolest, podávej analgetika dle ordinace lékaře

- příjem a výdej tekutin

- zajištění prevence trombembolické nemoci

- funkčnost drenáže

- operační ránu,převazy

- PŽK

- sleduj barvu stomie, velikost (edém), krvácení, okolní pokožku, odchod plynů a stolice stomií

Hygienická péče

- zhodnoť úroveň hygieny a soběstačnosti v této oblasti

- dle zdravotního stavu a věku aktivizuj klienta k soběstačnosti při provádění hyg. péče

- dbej na správnou hygienu kůže v okolí stomie, kůži omývej vodou a mýdlem pomocí měkké houby, nepoužívej olej/tělové mléko do okolí stomie, v okolí stomie nepoužívej benzín, sleduj reakci kůže na stomické pomůcky, zajisti edukaci stoma sestrou

Výživa

- zhodnoť úroveň sebepéče v této oblasti

- realimentace je pozvolná ( 3-4dny parenterální výživa, později dieta 0S. RI, II, III (poresekční diety), postupně dieta 5 ml, diabetici 1BP/9, 9/Sml,9S)

- sleduj dostatečný příjem tekutin, doporučují se nesycené nápoje (tvorba plynů)

- informuj klienta o vynechaní jídel kořeněných, příliš sladkých, nadýmavých, strava musí obsahovat dostatek vitamínu, minerálů, bílkovin

Zásady diety po operaci s kolostomií- min 2l tekutin, pravidelná strava, jíst pomalu, řádně kousat, omezit tuky, cukry, vlákninu. Zprvu je vhodné, když si nem.veme zápis o přijaté stravě a její toleranci. Před cestováním nebo pobytem ve společnosti jídlo omezujeme. Vyloučit zcela:luštěniny, sušené ovoce, ovoce se slupkou, zelí, kedlubny.

- při provedení stomie zajistit rozhovor se stoma sestrou a dietní sestrou, zajisti edukaci v oblasti výživy.

Vyprazdňování

- zhodnoť úroveň sebepéče v této oblasti

- sleduj peristaltiku v pooperačním období, odchod plynů,stolice

- v případě provedení stomie zajisti edukaci stoma sestrou, informuj klienta o způsobu péče o stomii, postupně klienta zapojuj do péče, seznam ho s dostupnými pomůckami/kosmetikou pro stomiky, pomoz mu vybrat vyhovující pomůcky dle snášenlivosti

- sleduj vyprazdňování moči

Spánek a odpočinek

- pečuj o klidný spánek klienta

- zajisti dostatečné množství spánku i pasivního odpočinku

Rehabilitace

- mobilizuj klienta dle stavu a věku

- doporuč správné techniky eliminování bolesti (správné dýchání, držení rány při kašli, způsob vstávání, úlevová poloha, nezetěžování stěny břišní)

Témata, do kterých materiál patří