Klimešová Lucie- Dietní systém ve zdravotnických zařízení
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI
PEDAGOGICKÁ FAKULTA
Katedra antropologie a zdravovědy
Dietní systém ve zdravotnických zařízeních
Bc. Lucie Klimešová
Učitelství odborných předmětů pro zdravotnické školy
Kvalita profesního života osob vykonávajících povolání na pozici praktické a všeobecné sestry
Olomouc 2025 Vedoucí práce:
Bc. Lucie KlimešováSeminární práce
2024
OBSAH
1 Dietní systém 4
1.1 Dietní systém pro zdravotnická zařízení 4
1.2 Rozdělení diet 5
1.2.1 Základní, speciální a standardizované diety 6
1.3 Výživa nemocného 10
1.3.1 Zhodnocení stavu výživy 10
1.4 Patologické stavy výživy 12
SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY 14
Dietní systém
Dietní systém, který je poskytován ve zdravotnických zařízeních (např. v nemocnicích) má v České republice velkou tradici. Díky němu je možné snadno nastavit na základě problému pacienta, dietu, která je pevně stanovena a která zajišťuje kvalitní léčebnou výživu. Ačkoliv v naší republice, je tento systém považovaný za funkční, ne všechny země pracují s tímto systémem. V jiných zemích, na základě individuálního rozhovoru s pacientem, výživu upravují přímo klinické nutriční sestry (Svačina, 2008). Z historického hlediska se vyvíjel od roku 1955, kdy byl zaveden Československý dietní systém. Dietu ordinuje lékař a zapisuje ji denně do dokumentace pacienta (Martiník, 2021). K vývoji dietního systému u nás, se připojuje i autor Svačina (2008), který ve své knize uvádí, že byl zaveden v roce 1955 “nový dietní systém pro nemocnice“. Systém byl několikrát revidován a modernizován, aby odpovídal novým nutričním a technickým požadavkům, tak jak to bývá u všech systémů ve zdravotnictví a medicíně.
Dingová, Vrabelová a Lidická (2018), význam dietního systému kladou primárně na stanovení vhodné diety na základě zdravotního stavu pacienta. Dietu definují jako stravu, která má nejen vyvážené nutriční složení, ale zároveň obsahuje léčebné účinky, téhož názoru je i Martiník (2021). Autorky Dingová, Vrabelová a Lidická (2018), dodávají že správného žádoucího efektu je dosaženo vhodným výběrem potravin a jejich technologickou úpravou (např. vaření, dušení, nikoliv smažením aj.).
Martiník (2021) uvádí, že dietní systém je dokument, dle kterého se v nemocnicích řídí příprava léčebné výživy. Systém nejen určuje způsob označení (číslem a patřičným názvem), ale i jejich nutriční složení.
Výživa je podstatnou součástí léčby pacienta, zejména jako součást dietetoterapie. Dietetoterapie je soubor různých forem výživy, včetně enterální a parenterální výživy. V nemocnicích je výživa řízena nutričními terapeuty, nemocničními dietology, či dietními sestrami (Svačina, 2008).
Dietní systém pro zdravotnická zařízení
Autorky Kovářů a Knápková (2018), jejichž publikace pojednává o významu dietetiky a přibližuje dietní systém jako základní legitimaci pro poskytování výživy ve zdravotnických zařízeních. Důraz dietního systému kladou na specifika jednotlivých diet a také na povinnosti nelékařských profesí při jejich zajišťování.