Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Klimešová Lucie- Dietní systém ve zdravotnických zařízení

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.34 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Dieta hraje klíčovou roli ve výživě každého jedince tím, že pokrývá předpokládané nutriční potřeby. Působí také psychologicky, a to tak, že slouží jako prostředník komunikace se zdravotníky a pacienty, nebo také působí výchovně. To znamená, že se pacient ať chce nebo ne, učí správnému výběru potravin a přípravě stravy, což je důležité pro jejich budoucí stravování v domácím prostředí (Martiník, 2021).

Rozdělení diet, které se využívájí ve zdravotnických zařízeních v České republice, si rozebereme v dalších podkapitolách.

Rozdělení diet

V této podkapitole si detailně rozebereme diety, které jsou uvedené přehledně v tabulkách. Diety jsou vždy označeny číslem a zároveň charakteristickým názvem, který odpovídá specifickému typu stravy (Svačina, 2008).

Sytém diet je snadno pochopitelný a umožňuje zdravotnickým pracovníkům snadnou orientaci, jak uvádí autor Svačina (2008). Je tedy zajištěno, že každý pacient přijme dietu odpovídající jeho zdravotnímu stavu. Což je zvláště důležité v prostředí, kde chybí dostatek dietních sester, dodává Svačina (2008).

MZČR (2024) uvádí ve svém článku, že při přijetí do zařízení, je každému pacientovi předepsána dieta, která odpovídá jeho zdravotnímu stavu a nutričním potřebám.

Dle Martiníka (2021), se rozdělují diety na základní, speciální a standardizované diety, stejné rozdělení uvádí i Kovářů a Knápková (2018). Dingová, Vrabelová a Lidická (2018), místo standardizovaných uvádějí individuálně přizpůsobené diety.

Rozdělení dietního systému dle Dingové, Vrabelové a Lidické (2018):

  • Základní diety: Číslované diety č.0 až č.13, poskytují širokou škálu výživových režimů.

  • Speciální diety: Tyto diety jsou energeticky nebo živinově neplnohodnotné a jsou označeny písmenem "S" za každým číslem.

  • Individuálně přizpůsobené diety: Tyto diety se přizpůsobují dle konkrétních potřeb pacientů (je zde například bezlepková strava) (Dingová, Vrabelová a Lidická, 2018).

Základní, speciální a standardizované diety

Obrázek 1 Jednotný dietní systém (dostupné na: https://docplayer.cz/17260739-Jednotny-dietni-system.html)

Svačina (2008), dodává, že ideální by bylo, kdyby pacientům mohla být zajištěna individuální strava podle jeho potřeb a preferencí, což by zajistilo vyšší kvalitu péče. Ovšem současný dietní systém je pro mnoho zařízení praktickým a efektivním řešením, pro zajištění adekvátní stravy pacientů.

Kombinace diet

Martiník (2021) dodává, že kombinace diet se využívá v případech, kdy má pacient více dietních omezení. Dochází tedy ke kombinaci dvou diet, kdy se nejprve uvádí hlavní dietní požadavek. Například kombinace tekuté diety a bezlepkové diety se zapisuje jako 0/BLP nebo kombinace tekuté diety a diabetické diety jako 0/9.

Témata, do kterých materiál patří