Klimešová Lucie- Dietní systém ve zdravotnických zařízení
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Obrázek 3 Celkový stav výživy (dostupné na: https://www.bookport.cz/e-kniha/klinicka-dietologie-1982413/)
Příjem stravy u pacientů, by měl být pravidelně monitorován, sledován a vyhodnocován. (Kolektiv autorek, 2023).
Patologické stavy výživy
V rámci výživy nemocného je nezbytné se v krátkosti i zaměřit na různé poruchy výživy, které mohou výrazně ovlivnit zdravotní stav pacienta:
Malnutrice: se charakterizuje jako nedostatečný příjem živin, který vede ke ztrátě hmotnosti, úbytku svalové hmoty a hromadění extracelulární tekutiny.
Marasmus: se charakterizuje jako nejzávažnější forma malnutrice, která zapříčiňuje celkový metabolický rozvrat organismu.
Kwashiorkor: je stav způsobený nedostatkem bílkovin, který vede k otokům.
Kachexie: se projevuje ztrátou tělesné hmotnosti a je doprovázená ztrátou svalové hmoty, kdy se samotný stav často komplikuje přidáním chronického onemocnění.
Sarkopenie: se projevuje úbytkem svalové hmoty, ke kterému dochází u pacientů upoutaných na lůžku nebo starších pacientů (Kolektiv autorek, 2023).
Autorky Dingová, Vrabelová a Lidická (2018), dále uvádí další patologické stavy výživy u nemocných:
Anorexie: se stav charakterizuje nechutenstvím a ztrátou chuti k jídlu, což dále vede k markantnímu snížení hmotnosti a celkovému oslabení organismu.
Mentální anorexie: je stav, kdy nemocný vědomě omezuje příjem potravy spojeným s úmyslným snižováním své tělesné hmotnosti.
Mentální bulimie: stav, kdy se jedinec přejídá a následně záměrně vyvolává zvracení, což zapříčiňuje celkový metabolický rozvrat organismu.
Dysfagie: se charakterizuje jako problém jedince s polykáním, kdy pacient cítí sousto uvízlé v krku, je tedy nezbytné se stravovat tekutou nebo kašovitou formou jídla.
Dyspepsie: je soubor příznaků, mezi něž patří nevolnost, zvracení, říhání a pálení žáhy. Zde je nezbytné pacientovi podávat dietu s nízkým obsahem tuků a koření, aby nedocházelo k dráždění trávicího systému.
Obezita: je stav, kdy dochází k nadměrnému hromadění tělesného tuku, které poté zvyšuje riziko metabolických onemocnění. Těmto pacientům je nezbytné podávat stavu s nízkým obsahem tuků (Dingová, Vrabelová a Lidická, 2018).
SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY
DINGOVÁ, Martina, Lucia VRABELOVÁ a Lucie LIDICKÁ. Základy ošetřovatelství a ošetřovatelských postupů: pro zdravotnické záchranáře. Praha: Grada, 316 s. 2018. ISBN 978-80-271-0717-9.
KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Překlad 11. vydání. Praha: Grada, 592 s. 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.
Kolektiv autorek. Ošetřovatelství 2. ročník: pro střední zdravotnické školy. Praha: Grada, 376 s. 2023. ISBN 978-80-271-3669-8.
KOVÁŘŮ, Dagmar a Jitka KNÁPKOVÁ. Dietní systém pro zdravotnická zařízení. Výukový materiál. 05. 12. 2018. Licence Creative Commons BY-SA 4.0. Vznikl za finanční podpory projektu Inovace VOV_zdravotnická oblast CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_041/0008050. online. 2018. Dostupné z: https://www.vovcr.cz/odz/zdrav/095/page04.html [cit. 2024-10-17].