Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Klimešová Lucie- Dietní systém ve zdravotnických zařízení

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.34 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Obrázek 3 Celkový stav výživy (dostupné na: https://www.bookport.cz/e-kniha/klinicka-dietologie-1982413/)

Příjem stravy u pacientů, by měl být pravidelně monitorován, sledován a vyhodnocován. (Kolektiv autorek, 2023).

Patologické stavy výživy

V rámci výživy nemocného je nezbytné se v krátkosti i zaměřit na různé poruchy výživy, které mohou výrazně ovlivnit zdravotní stav pacienta:

  • Malnutrice: se charakterizuje jako nedostatečný příjem živin, který vede ke ztrátě hmotnosti, úbytku svalové hmoty a hromadění extracelulární tekutiny.

  • Marasmus: se charakterizuje jako nejzávažnější forma malnutrice, která zapříčiňuje celkový metabolický rozvrat organismu.

  • Kwashiorkor: je stav způsobený nedostatkem bílkovin, který vede k otokům.

  • Kachexie: se projevuje ztrátou tělesné hmotnosti a je doprovázená ztrátou svalové hmoty, kdy se samotný stav často komplikuje přidáním chronického onemocnění.

  • Sarkopenie: se projevuje úbytkem svalové hmoty, ke kterému dochází u pacientů upoutaných na lůžku nebo starších​ pacientů (Kolektiv autorek, 2023).

Autorky Dingová, Vrabelová a Lidická (2018), dále uvádí další patologické stavy výživy u nemocných:

  • Anorexie: se stav charakterizuje nechutenstvím a ztrátou chuti k jídlu, což dále vede k markantnímu snížení hmotnosti a celkovému oslabení organismu.

  • Mentální anorexie: je stav, kdy nemocný vědomě omezuje příjem potravy spojeným s úmyslným snižováním své tělesné hmotnosti.

  • Mentální bulimie: stav, kdy se jedinec přejídá a následně záměrně vyvolává zvracení, což zapříčiňuje celkový metabolický rozvrat organismu.

  • Dysfagie: se charakterizuje jako problém jedince s polykáním, kdy pacient cítí sousto uvízlé v krku, je tedy nezbytné se stravovat tekutou nebo kašovitou formou jídla.

  • Dyspepsie: je soubor příznaků, mezi něž patří nevolnost, zvracení, říhání a pálení žáhy. Zde je nezbytné pacientovi podávat dietu s nízkým obsahem tuků a koření, aby nedocházelo k dráždění trávicího systému.

  • Obezita: je stav, kdy dochází k nadměrnému hromadění tělesného tuku, které poté zvyšuje riziko metabolických onemocnění. Těmto pacientům je nezbytné podávat stavu s nízkým obsahem tuků​ (Dingová, Vrabelová a Lidická, 2018).

SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY

DINGOVÁ, Martina, Lucia VRABELOVÁ a Lucie LIDICKÁ. Základy ošetřovatelství a ošetřovatelských postupů: pro zdravotnické záchranáře. Praha: Grada, 316 s. 2018. ISBN 978-80-271-0717-9.

KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Překlad 11. vydání. Praha: Grada, 592 s. 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.

Kolektiv autorek. Ošetřovatelství 2. ročník: pro střední zdravotnické školy. Praha: Grada, 376 s. 2023. ISBN 978-80-271-3669-8.

KOVÁŘŮ, Dagmar a Jitka KNÁPKOVÁ. Dietní systém pro zdravotnická zařízení. Výukový materiál. 05. 12. 2018. Licence Creative Commons BY-SA 4.0. Vznikl za finanční podpory projektu Inovace VOV_zdravotnická oblast CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_041/0008050. online. 2018. Dostupné z: https://www.vovcr.cz/odz/zdrav/095/page04.html [cit. 2024-10-17].

Témata, do kterých materiál patří