Zaklady ekologie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
69
Faktory ovlivňující druhové bohatství
a) V prostoru
o
1. Produktivita
Primární – závislá na dostupnosti světla, vody a živin x sekundární – kopíruje
primární.
Nárůst produktivity může pozitivně korelovat s druhovou bohatostí (viz více
zdrojů, větší produktivita – pokud to vede k rozrůznění – zdrojů,
mikroklimatu, struktury porostu atd. – může vést k růstu diverzity/d.b. – často
pozitivní vztah mezi produktivitou rostlin a druhovým bohatstvím živočichů
(viz semenožravé druhy v aridních prostředích)
Pokud ale pouze vzroste množství „toho stejného“ – často naopak pokles
diverzity (viz eutrofizace jezer, pohnojení druhově bohatých luk atd.)
Navíc různé taxony mají často odlišné odpovědi na růst produktivity prostředí
(ať už je definována pomocí atmosférické energie, nebo množství srážek, či
úhrnu živin…)
Americká studie – 4 taxony obratlovců – u všech D nejlépe korelovala s PET
…Proč? Neví se přesně…ektotermové – teplo zvýší příjem a využití
potravních zdrojů??; endotermové – menší výdaje na udržování stálé
teploty?? => vždy rychlejší růst jedinců i populací – větší populace méně
snadno vymřou.
Obecně řečeno, vztah produktivity a diverzity bývá často unimodální – viz
paradox of enrichment (paradox obohacování, p. úživného prostředí) –
Proč??
1. hypotéza – rychlejší růst populací, rychleji působí konkurence –
konk. vyloučení x málo úživné prostředí – disturbance „stíhají“
změnit poměr sil konkurentů…dost často u rostlin
2. hypotéza – živočichové - ve velmi produktivním prostředí je všeho
dost, případná specializace nepřináší výhodu – nespecializovaný
konkurent může být stejně úspěšný, jako specializovaný – výhoda
specializace není, druhy si více konkurují, tzn. víc jich vlivem
konkurence může vymizet