Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Výživa zvířat - testové otázky

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (872.59 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

  Brukvovité pícniny, lihovarské výpalky, škrobárenské zbytky – nízká sušina 

  Seno – významný zdroj vitaminu D a beta karotenu 

  Sláma pro zvýšení sušiny se využívá 1-3 kg/ks a den – přidá sušinu – živiny se nezvýší (nízko energetická 

telatům na rozvoj předžaludku se nepodává 

o  sláma obsah vlákniny 35-40% 

  Zelené píce – bílkovinné, polobílkovinné, glycidové 

  Siláže – konzervovaná objemná krmiva 

Nízké pH 3,6 – 5 -> způsobují jej organické kyseliny 

Tvoří 50-90 % sušiny krmných dávek skotu ve velkochovech 

Siláž z čerstvé píce (sušina 22-26%) 

Siláž z čerstvě zavadlé píce (sušina 26-35%) 

Siláž ze zavadlé píce (sušina 35-50%) 

  Kukuřičná siláž – sacharidové krmivo – nízký podíl N-látek 

Ve velkochovech až 50 % sušiny krmné dávky skotu (15 kg) 

o  LKS – kukuřičná siláž z vřeten, listenů a palic 
o  CCM – kukuřičná siláž z vřeten a palic, bez listenů 

  Vojtěškové, jetelové a travní siláže – bílkovinná krmiva (málo zkvasitelných cukrů ->způsobuje horší silážovatelnost  
  Silážují se převážně mladé píce s nízkým obsahem vlákniny 
  Dávkování cca 2-3/100 kg živé váhy 

  Problémem může být obsah anti-nutričních látek (kumestrol, estradiol, lucernol) 
  Okopaniny maximálně 25% krmné dávky – akumulace nitrátů, špatně skladovatelné 
  Vysoký obsah BNLV (bez dusíkaté látky výtažkové) – nízký obsah vlákniny 
  Vysoký obsah draslíku (K) – nízký obsah vápníku (Ca) a fosforu (P) 

  Vodnatá objemná krmiva (odpady průmyslového zpracování (cukrovary, pivovary, lihovary) okopanin a obilovin 
  Vysoký obsah vody omezuje využití -> hlavně k ředění krmné dávky; rychle se kazí 
  Cukrovarské řízky, bramborové zdrtky, pivovarské mláto, lihovarské výpalky 

Témata, do kterých materiál patří