Výživa zvířat - testové otázky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Pivovarské mláto
5-10 kg
Lihovarské výpalky tekuté
10-30 kg
Bramborové zdrtky
Do 10 kg
Močovina
30 g / 100kg
Krmný vápenec
100 – 200 g
Krmná sůl
Do 50 g
Testové otázky
25
Orientační hodnoty sušiny
Seno, sláma, jadrná krmiva 85-90 %
Suché KS
86-95 %
Zelená píce
15-30 %
Siláže
25-35 %
Senáže
35-50 %
okopaniny
Kolem 20 %
Princip stanovení NL
1) Fáze mineralizace- dusík krmiva se převede na síran amonný. Organický dusík se zmineralizuje na (NH4)2SO4
2) Fáze destilace- uvolnění amoniaku ze síranu amonného a jímá se do kys. Borité
3) Fáze titrace- zjistíme, kolik kys. Borité bylo amoniakem zneutralizováno
Stanovení tuku
-
Vážkově přímou extrakcí vzorku extrakčním činidlem (diethylether), následným oddestilováním extrakčního činidla a
vysušením vyextrahovaného tuku
Stanovení hrubé vlákniny
-
Postupný var H2SO4 a KOH (zbytek je usušen, zvážen, zpopelněn)
-
Ztráta váhy vyplývající ze zpopelnění odpovídá přítomnosti hrubé vlákniny v testovaném vzorku
BNLV- bezdusíkaté látky výtažkové
BNLV= S- (NL+T+Vl+pop.)
Cukr krmný
97,5-99,5
Pšenice
67-70
Melasa
55-60
Seno vojtěška 30-35
Mléko
4,9
Řepné řízky
7-8
Bilanční koeficient je vždy horší než skutečnost – asi o 2 %
Kolik dusíku je v živém těle? – 2 %
Základní mikroprvky- Mn, Zn, Cu, Fe, Co, Se, Mo, Si
Základní makroprvky- Ca, Na, P, Mg, S, K, Cl
Látky specifického účinku- vitamíny, hormony
Základní živinové složení krmiva
Teplota pro stanovení sušiny? 100-103 stupňů
Teplota pro stanovení popelovin? 550 stupňů
Stanovení sušiny, popelovin, dusíkatých látek, tuku a hrubé vlákniny
Rozdělení AMK