Výživa zvířat - výpisky ze cvičení
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
příliš velké dávky chuťově a pachově aktivních látek mohou způsobit snížení spotřeby krmiva
Aromatické látky a zchutňující látky
zvyšují vůni a chutnost → ovlivnění příjmu krmiva
odstranění pachů některých skupin krmiv (např. minerálních doplňků)
přírodní x uměle vyrobené (sacharin 300x větší sladivost než cukr)
používá se pestrá paleta přirozeně se vyskytujících látek, registrováno na 600 botanicky definovaných
přírodních produktů (sušených rostlin, tinktur, éterických olejů apod.) a více než 1300 přirozených nebo
jim odpovídajících syntetických chemicky definovaných produktů
okyselovadla: kyseliny citronová, jablečná, fumarová, adipová atd.
Barviva
dávají či navracejí krmivům barvu, zvýšení atraktivity krmiva (selata)
Výpisky ze cvičení
25
dávají barvu živočišným produktům (konzumní vejce – žloutek)
zbarvení okrasných ryb nebo ptáků
3. Nutriční aditiva
Vitaminy – součástí katalyzátorů biochemických reakcí, nejsou zdrojem energie ani stavebním
materiálem
Aminokyseliny – doplnění limitujících AMK, snížení exkrece dusíku
Močovina – výživa přežvýkavců, levný zdroj dusíku
Stopové prvky – Fe, I, Cu, Mn, Zn, Mo, Se… potřeba druhově odlišná, nezastupitelné, součást enzymů
a hormonů
4. Zootechnická aditiva
Látky podporující trávení
enzymatické přípravky (štěpení neškrobových polysacharidů, zvýšené využití fytátového fosforu)
cena x životní prostředí
Látky stabilizující střevní flóru
probiotika (čisté nebo směsné kultury životaschopných mikroorganismů)
probiotika (nestravitelné součásti krmiva, které prospěšným způsobem ovlivňují hostitele selektivní
stimulací příznivého růstu, a nebo aktivity jedné nebo více původních probiotických bakterií v trávicím
traktu)