Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Výživa zvířat - výpisky ze cvičení

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (2.01 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

příliš velké dávky chuťově a pachově aktivních látek mohou způsobit snížení spotřeby krmiva 

Aromatické látky a zchutňující látky 

  zvyšují vůni a chutnost → ovlivnění příjmu krmiva 
  odstranění pachů některých skupin krmiv (např. minerálních doplňků) 
  přírodní x uměle vyrobené (sacharin 300x větší sladivost než cukr) 
  používá se pestrá paleta přirozeně se vyskytujících látek, registrováno na 600 botanicky definovaných 

přírodních produktů (sušených rostlin, tinktur, éterických olejů apod.) a více než 1300 přirozených nebo 
jim odpovídajících syntetických chemicky definovaných produktů 

  okyselovadla: kyseliny citronová, jablečná, fumarová, adipová atd. 

Barviva 

  dávají či navracejí krmivům barvu, zvýšení atraktivity krmiva (selata) 

Výpisky ze cvičení 

25 

  dávají barvu živočišným produktům (konzumní vejce – žloutek) 
  zbarvení okrasných ryb nebo ptáků 

 
3. Nutriční aditiva 

  Vitaminy – součástí katalyzátorů biochemických reakcí, nejsou zdrojem energie ani stavebním 

materiálem 

  Aminokyseliny – doplnění limitujících AMK, snížení exkrece dusíku 
  Močovina – výživa přežvýkavců, levný zdroj dusíku 
  Stopové prvky – Fe, I, Cu, Mn, Zn, Mo, Se… potřeba druhově odlišná, nezastupitelné, součást enzymů 

a hormonů 

 
4. Zootechnická aditiva 
Látky podporující trávení 

  enzymatické přípravky (štěpení neškrobových polysacharidů, zvýšené využití fytátového fosforu) 
  cena x životní prostředí 

Látky stabilizující střevní flóru 

  probiotika (čisté nebo směsné kultury životaschopných mikroorganismů) 
  probiotika (nestravitelné součásti krmiva, které prospěšným způsobem ovlivňují hostitele selektivní 

stimulací příznivého růstu, a nebo aktivity jedné nebo více původních probiotických bakterií v trávicím 
traktu) 

Témata, do kterých materiál patří