Výživa zvířat - výpisky ze cvičení
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
nikdo nesmí uvést na trh, zpracovat nebo použít doplňkovou látku, pokud jí nebude uděleno
odpovídající povolení (nařízení č. 1831/2003)
KATEGORIE KRMNÝCH ADITIV
1. Technologická - zahrnují konzervační prostředky, regulátory kyselosti a silážní přídavky aj.
2. Senzorická - zahrnují barviva a ochucovadla aj.
3. Nutriční - obsahují vitaminy, provitaminy, stopové prvky, aminokyseliny, močovina a její deriváty aj.
4. Zootechnická - zahrnují stimulátory trávení, stabilizátory střevní flory, látky, které kladně ovlivňují
živočišnou výrobu a další zootechnická aditiva
5. Kokcidiostatika a histomonostatika
1. Technologická aditiva
Adsorbenty
absorbují plyny a vážou toxické látky, podporují vylučování škodlivých látek z TT
mohou ovlivnit hospodaření s vodou a ionty
Bentonit, Zeolity
Antioxidanty
snadno přijímají kyslík
chrání před oxidací, prodlužují konzervaci
přirozené (vitamin E, kyselina L-askorbová)
syntetické (etoxychin, propylgallát, kyselina citronová…)
Denaturační činidla
Emulgátory
umožňují vznik emulzí nemísitelných látek (např. voda a tuk)
Výpisky ze cvičení
24
lecitiny, soli mastných kyselin a tuků
Konzervanty
chrání krmiva před zkažením způsobeným mikroorganismy nebo jejich metabolity
působí pozitivně na pH trávicího traktu
především mláďata nepřežvýkavců
kyseliny: benzoová, sorbová, mravenčí, octová, propionová, mléčná
Pojiva
zvyšují přilnavost částic v krmivu. Přídavky do krmných směsí před granulací.
↑ kvalitu granulí, ↓ odrol, prachové částice
Bentonit, pšeničná mouka
Protiaglutinující činidla
snižují pojivost jednotlivých částí krmiva (oxid křemičitý)