Výživa zvířat - výpisky ze cvičení
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
okopaniny
krmná řepa, cukrovka, mrkev, brambory
lehce stravitelná glycidová krmiva (↑ výživná hodnota)
↑ BNLV (cukry, škrob); ↓ vlákniny
↑ K; ↓ Ca, P
zvyšují chutnost krmiva
max. 25 % krmné dávky
akumulace nitrátů, horší skladovatelnost
c) Vodnatá objemná krmiva
odpady průmyslového zpracování (cukrovary, pivovary, lihovary…) okopanin a obilnin
↑ vody – omezuje využití → ředění krmné dávky
silážování, sušení
cukrovarské řízky, bramborové zdrtky, pivovarské mláto, lihovarské výpalky
snadno podléhají zkáze
Výpisky ze cvičení
20
JADRNÁ KRMIVA
koncentrovaná, energetická (tzv. krmiva produkční)
rostlinná, živočišná
v 1 kg sušiny → ↑ 6,5 MJ NEL, ↓18 % vlákniny
převažují kyselinotvorné prvky (P, S, Cl aj.)
doplňují chybějící živiny v krmné dávce (které nebyly uhrazeny objemnými krmivy)
výroba krmných směsí
obiloviny (pšenice, ječmen, tritikale, žito, oves, kukuřice, čirok, proso)
luštěniny (bob, hrách, vikev, lupina)
olejniny (řepka, slunečnice, len, sója)
krmiva potravinářského průmyslu (cukrovarnický, mlynářský, olejářský, pivovarský, škrobárenský,
sladovnický)
sušená krmiva a krmiva živočišného původu (úsušky pícnin, moučky, krev, mléko, tuk…)
OBILOVINY
hlavní zdroj energie (ve formě škrobu) → glycidová krmiva
obsah N-látek okolo 10 %
↓ obsah vlákniny (výjimka oves)
vitamíny B, E
chudé na minerální látky (P vázán na kyselinu fytovou)
limitující aminokyseliny → lyzin, threonin (u kukuřice tryptofan)
neškrobové polysacharidy (β-glukany, arabinoxylany) → antinutriční účinky
šrotování, mačkání, bez úprav – drůbež
krmné směsi 30–70 % obilovin
srovnání průměrných hmotnostních podílů částí zrna pšenice a kukuřice: