Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Výživa zvířat - výpisky ze cvičení

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (2.01 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

Výpisky ze cvičení 

12 

 
ROZDĚLENÍ AMINOKYSELIN PODLE ESENCIALITY 

 
CHEMICKÉ METODY HODNOCENÍ KVALITY BÍLKOVIN 

  princip: porovnání % obsahu EAA v bílkovině krmiva a ve vaječné (standardní) bílkovině 
  metody: CS (chemické skóre) a EAAI (geometrický průměr EAA) 

Hodnoty EAAI, CS a limitující AA 

 
Kvalita N-látek krmiva: biochemické parametry krve (metabolické testy) 

1. poměr volných plazmatických AA v krevní plasmě (PAAr) 

  udává intenzitu limitujícího účinku EAA 

2. aktivita katabolických tkáňových enzymů 

  kvalitní bílkovina = nižší aktivita enzymů 

Výpisky ze cvičení 

13 

3. hladina močoviny v krvi 

  kvalitní bílkovina = nižší hladina močoviny v krvi 

 
Kvalita N-látek krmiva: mikrobiologické metody 

  kvalitu dusíkatých látek lze zjistit i pomocí mikroorganismu Tetrahymena pyriformis, který má podobné 

požadavky na esenciální aminokyseliny jako potkan i člověk 

 
Množství NL v krmivu a potřeba NL 

  lze vyjádřit pomocí: 

o  NL - dusíkatých látek (N x 6,25) 
o  SNL - stravitelných dusíkatých látek (NL x koeficient stravitelnosti) 
o  AMK- aminokyselin (rozbor) 
o  SAMK - stravitelných aminokyselin (AMK x koeficient stravitelnosti) 
o  PDI - proteinu skutečně stravitelného v tenkém střevě 

  u přežvýkavců nás navíc zajímá: 

o  Degradovatelnost = rozložitelnost bílkovin krmiva v bachoru, kdy jejich N je využit k syntéze 

mikrobiálního proteinu 

o  Denaturace = nerozložitelnost bílkovin, kdy jejich N nemůže být k dispozici pro mikrobiální 

syntézu 

 
Systém hodnocení dusíkatých látek pro přežvýkavce 
PDI systém
: PDI = protein skutečně strávený v tenkém střevě 

  zohledňuje mikrobiální fermentaci v bachoru 
  respektuje rozdílný původ proteinu vstupujícího do tenkého střeva 

Témata, do kterých materiál patří