Výživa zvířat - výpisky ze cvičení
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Výpisky ze cvičení
12
ROZDĚLENÍ AMINOKYSELIN PODLE ESENCIALITY
CHEMICKÉ METODY HODNOCENÍ KVALITY BÍLKOVIN
princip: porovnání % obsahu EAA v bílkovině krmiva a ve vaječné (standardní) bílkovině
metody: CS (chemické skóre) a EAAI (geometrický průměr EAA)
Hodnoty EAAI, CS a limitující AA
Kvalita N-látek krmiva: biochemické parametry krve (metabolické testy)
1. poměr volných plazmatických AA v krevní plasmě (PAAr)
udává intenzitu limitujícího účinku EAA
2. aktivita katabolických tkáňových enzymů
kvalitní bílkovina = nižší aktivita enzymů
Výpisky ze cvičení
13
3. hladina močoviny v krvi
kvalitní bílkovina = nižší hladina močoviny v krvi
Kvalita N-látek krmiva: mikrobiologické metody
kvalitu dusíkatých látek lze zjistit i pomocí mikroorganismu Tetrahymena pyriformis, který má podobné
požadavky na esenciální aminokyseliny jako potkan i člověk
Množství NL v krmivu a potřeba NL
lze vyjádřit pomocí:
o NL - dusíkatých látek (N x 6,25)
o SNL - stravitelných dusíkatých látek (NL x koeficient stravitelnosti)
o AMK- aminokyselin (rozbor)
o SAMK - stravitelných aminokyselin (AMK x koeficient stravitelnosti)
o PDI - proteinu skutečně stravitelného v tenkém střevě
u přežvýkavců nás navíc zajímá:
o Degradovatelnost = rozložitelnost bílkovin krmiva v bachoru, kdy jejich N je využit k syntéze
mikrobiálního proteinu
o Denaturace = nerozložitelnost bílkovin, kdy jejich N nemůže být k dispozici pro mikrobiální
syntézu
Systém hodnocení dusíkatých látek pro přežvýkavce
PDI systém: PDI = protein skutečně strávený v tenkém střevě
zohledňuje mikrobiální fermentaci v bachoru
respektuje rozdílný původ proteinu vstupujícího do tenkého střeva