Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Výživa zvířat - výpisky ze cvičení

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (2.01 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

 
DUSÍKATÉ LÁTKY 

  jsou nezastupitelné 
  stavební živiny (pouze část jako energetický zdroj; 1 g bílkovin = 17 kJ) 
  základní složka enzymů, hormonů 
  ochrana organismu 
  hospodaření s vodou 
  realizace genetické informace 

 
Kvalita N-látek krmiva 
1) KOEFICIENT STRAVITELNOSTI (KS) 

  zjistíme:

množství přijatých N-látek (100)

množství nestrávených (vyloučených) N-látek (20)

 
2) BIOLOGICKÁ HODNOTA BÍLKOVIN (BHB) 

  biologická hodnota bílkovin dle Thomase a Mitchella je procentický podíl v těle uloženého dusíku z 

dusíku skutečně stráveného 

Výpisky ze cvičení 

11 

  porovnává pouze dusík skutečně strávený s dusíkem uloženým v těle (využitým) 

  BHB přesně vypočteme z bilance N podle vzorce: 

Nprij. = dusík přijatý v krmivu 

Nvyk. = dusík vyloučený v pevných výkalech 

Nmet. = dusík metabolický 

Nmoc. = dusík vyloučený ve formě kyseliny močové (močí) 

Nend. = dusík endogenní 

 
3) NETTO VYUŽITÍ BÍLKOVIN (NPU) 

  NPU je procentický podíl dusíku skutečně uloženého v těle z dusíku přijatého 

  stanovení NPU 

o  principmnožství dusíku skutečně uloženého v těle, zjištěné pomocí uzavřené alimentární 

bilance (analýzou těl), se vyjádří v procentech z dusíku přijatého 

o  kvalita bílkovin je vyjádřena jako: % podíl N skutečně uloženého v těle zvířat z dusíku 

skutečně přijatého krmivem 

 
Bílkovinný produkční poměr (PER) 

  princip: zjištění růstového efektu jednotky přijatých N-látek 

  příklad stanovení PER 

o  ověřována kvalita NL u 2 krmných směsí (pokusné období 14 dní): 

  1. skupina přírůstek 9,05 kg při spotřebě krmné směsi 25,4 kg 
  2. skupina přírůstek 7,90 kg při spotřebě krmné směsi 24,5 kg 
  v obou KS bylo stejně 15,5 % NL, bílkovinné komponenty byly rozdílné 
  zjistěte, skupině byly podávány kvalitnější N-látky 

Témata, do kterých materiál patří