Výživa zvířat - výpisky ze cvičení
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
předepsaných podmínek
  vzorky s vyšším obsahem vody než 15 % se předsušují 
  postup:  navážení 5 – 10 g vzorku 
sušení v hliníkové vysoušečce, odkryté v sušárně, 4 h. 
uzavření vysoušečky, vložení do exsikátoru (vychladnutí) 
zvážení na analytických vahách 
  úbytek na hmotnosti představuje vodu, zbytek po sušení je sušina 
  sušina: původní, laboratorní, stoprocentní 
Výpisky ze cvičení
4
Orientační hodnoty sušiny některých krmiv
seno, sláma, jadrná krmiva: 85 – 90 %
suché krmné směsi: 86 – 95 %
zelená píce: 15 – 30 %
siláže: 25 – 35 %
senáže: 35 – 50 %
okopaniny: kolem 20 %
 
STANOVENÍ POPELOVIN 
  princip: spálení vzorku při 550 °C (do konstantní hmotnosti) 
  postup: navážení 5 g vzorku a vložení do muflové pece 
  spálení až do získání světlého, kyprého popela bez uhlíku 
  vychladnutí, zvážení kelímku s popelem 
  POPEL (%) = 
hmotnost popela
navážka
· 100
  PÍSEK = popel nerozpustný v HCl 
  ke stanovení je potřeba muflová pec a spalovací kelímky 
Obsah dusíkatých látek (NL) se zjistí vynásobením obsahu N koeficientem 6,25
 
PRINCIP STANOVENÍ OBSAHU DUSÍKATÝCH LÁTEK (NL) 
 1. fáze: mineralizace – dusík krmiva se převede na síran amonný
 2. fáze podle Kjeldahla: destilace – destilací se uvolní amoniak ze síranu amonného a jímá se do
kyseliny borité
 3. fáze: titrace – titrací se zjistí, kolik kyseliny borité bylo amoniakem zneutralizováno
Výpisky ze cvičení
5
Stanovení tuku dle Soxhleta a Twiesselmanna
 princip: tuk se stanoví vážkově přímou extrakcí vzorku extrakčním činidlem (diethylether), následným
oddestilováním extrakčního činidla a vysušením vyextrahovaného tuku
