Výživa zvířat - výpisky ze cvičení
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
předepsaných podmínek
vzorky s vyšším obsahem vody než 15 % se předsušují
postup: navážení 5 – 10 g vzorku
sušení v hliníkové vysoušečce, odkryté v sušárně, 4 h.
uzavření vysoušečky, vložení do exsikátoru (vychladnutí)
zvážení na analytických vahách
úbytek na hmotnosti představuje vodu, zbytek po sušení je sušina
sušina: původní, laboratorní, stoprocentní
Výpisky ze cvičení
4
Orientační hodnoty sušiny některých krmiv
seno, sláma, jadrná krmiva: 85 – 90 %
suché krmné směsi: 86 – 95 %
zelená píce: 15 – 30 %
siláže: 25 – 35 %
senáže: 35 – 50 %
okopaniny: kolem 20 %
STANOVENÍ POPELOVIN
princip: spálení vzorku při 550 °C (do konstantní hmotnosti)
postup: navážení 5 g vzorku a vložení do muflové pece
spálení až do získání světlého, kyprého popela bez uhlíku
vychladnutí, zvážení kelímku s popelem
POPEL (%) =
hmotnost popela
navážka
· 100
PÍSEK = popel nerozpustný v HCl
ke stanovení je potřeba muflová pec a spalovací kelímky
Obsah dusíkatých látek (NL) se zjistí vynásobením obsahu N koeficientem 6,25
PRINCIP STANOVENÍ OBSAHU DUSÍKATÝCH LÁTEK (NL)
1. fáze: mineralizace – dusík krmiva se převede na síran amonný
2. fáze podle Kjeldahla: destilace – destilací se uvolní amoniak ze síranu amonného a jímá se do
kyseliny borité
3. fáze: titrace – titrací se zjistí, kolik kyseliny borité bylo amoniakem zneutralizováno
Výpisky ze cvičení
5
Stanovení tuku dle Soxhleta a Twiesselmanna
princip: tuk se stanoví vážkově přímou extrakcí vzorku extrakčním činidlem (diethylether), následným
oddestilováním extrakčního činidla a vysušením vyextrahovaného tuku