Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Výživa zvířat - výpisky ze cvičení

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (2.01 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

Regulátory kyselosti 

  upravují pH krmiva v trávicím traktu 
  hydrogenuhličitan sodný, hydrogenfosforečnan sodný, uhličitan vápenatý, kyselina citronová, kyselina 

jablečná, kyselina fumarová 

Stabilizátory 

  umožňují udržovat fyzikálně-chemické vlastnosti krmiv 

Zahušťovadla 

  zvyšují viskozitu krmiva (pektiny, kyselina alginová) 

Želírovací činidla 

  tvoření gelu 

Silážní aditiva 

  ve sprejové nebo práškové formě 
  obvykle kombinace 1–2 rychlých, homofermentativních kmenů produkující kyselinu mléčnou (např. 

Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus) pro počáteční fázi kvašení 

  jiné kmeny se rozmnožují pomalu a jsou vhodné pro pozdější fázi kvašení přidávají se také bakterie pro 

zamezení sekundární fermentace (např. heterofermentativní Lactobacillus buchneri, Lactobacillus 
brevis, Pediococcus acidilactici) přeměňující kyselinu mléčnou na kyselinu octovou a propandiol, popř. 
i bakterie produkující kyselinu propionovou, které pak inhibují růst kvasinek a plísní 

  Lactisil (Enterococcus faecium M-74) s koncentrací 5 x 109 zárodků /1 g 
  Microsil (polyvalentní přípravek – Enterococcus faecium M-74, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus 

casei, Pediococcus spp.) s koncentrací 10x 109zárodků /1 g 

  do siláží se mohou přidávat také enzymatické přípravky s obsahem α-amylázy, β-glukanázy, xylanázy, 

celulázy, hemicelulázy, lipázy, pektinázy, proteázy aj. 

 
2. Senzorická aditiva 

  činí krmivo přitažlivějším pro mláďata 
  překrývají nepříjemnou nebo fádní chuť a pach některých krmiv (nejčastěji minerální krmné přísady, 

hořečnaté soli, oxid hořečnatý) 

  mohou dočasně povzbuzovat k většímu příjmu krmiva 
  upřednostňování určité chuti a vůně se s věkem zvířete mění (mléčná chuť pro mláďata savců) 
  hodnocení člověkem je málo hodnověrné vzhledem k odlišným smyslovým vjemům a preferencím → 

Témata, do kterých materiál patří