Výživa zvířat - výpisky ze cvičení
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Regulátory kyselosti
upravují pH krmiva v trávicím traktu
hydrogenuhličitan sodný, hydrogenfosforečnan sodný, uhličitan vápenatý, kyselina citronová, kyselina
jablečná, kyselina fumarová
Stabilizátory
umožňují udržovat fyzikálně-chemické vlastnosti krmiv
Zahušťovadla
zvyšují viskozitu krmiva (pektiny, kyselina alginová)
Želírovací činidla
tvoření gelu
Silážní aditiva
ve sprejové nebo práškové formě
obvykle kombinace 1–2 rychlých, homofermentativních kmenů produkující kyselinu mléčnou (např.
Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus) pro počáteční fázi kvašení
jiné kmeny se rozmnožují pomalu a jsou vhodné pro pozdější fázi kvašení přidávají se také bakterie pro
zamezení sekundární fermentace (např. heterofermentativní Lactobacillus buchneri, Lactobacillus
brevis, Pediococcus acidilactici) přeměňující kyselinu mléčnou na kyselinu octovou a propandiol, popř.
i bakterie produkující kyselinu propionovou, které pak inhibují růst kvasinek a plísní
Lactisil (Enterococcus faecium M-74) s koncentrací 5 x 109 zárodků /1 g
Microsil (polyvalentní přípravek – Enterococcus faecium M-74, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus
casei, Pediococcus spp.) s koncentrací 10x 109zárodků /1 g
do siláží se mohou přidávat také enzymatické přípravky s obsahem α-amylázy, β-glukanázy, xylanázy,
celulázy, hemicelulázy, lipázy, pektinázy, proteázy aj.
2. Senzorická aditiva
činí krmivo přitažlivějším pro mláďata
překrývají nepříjemnou nebo fádní chuť a pach některých krmiv (nejčastěji minerální krmné přísady,
hořečnaté soli, oxid hořečnatý)
mohou dočasně povzbuzovat k většímu příjmu krmiva
upřednostňování určité chuti a vůně se s věkem zvířete mění (mléčná chuť pro mláďata savců)
hodnocení člověkem je málo hodnověrné vzhledem k odlišným smyslovým vjemům a preferencím →