Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




5.-Minerální-látky-a-stopové-prvky

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (309.51 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Odebírá si jej vždy z kosti, počátek vždy u zubů, u dětí často spojeno s vitamínem D (křivé nohy, vybočená kolena, ..)

  • Těhotenství – zvýšit příjem Ca na asi dvojnásobek, nepít mnoho čaje a kávy (tatin inhibuje Ca!)

  • Kyselina šťavelová také inhibuje vstřebávání Ca (špenát, rebarbora – při úpravě vždy dodat mléčný výrobek, aby se vysrážel šťavelan vápenatý)

  • Zdroj: mléčné výrobky, sardinky – jíst i s kostmi, chléb, obiloviny, sýr tofu, ořechy (mandle), tvrdá voda, semena – sezam, mák, luštěniny, zelenina (brokolice, kapusta, špenát)

    Nevstřebatelné formy - oxalát, fytát, fosforečnany, ledvinové kameny

    Využitelnost – mléko asi 50 %, rostliny do 10 %

    Průměrný obsah Ca:

    • Mléko plnotučné 1 280

    • Sýr ementál 11 800

    • Vejce 550

    • Fazole 1 000

    • Hrách 250

    • Ořechy 720

    • Brambory 130

    • Hovězí 30

    • Vepřové 80

    • Kapusta 470

    • Rajčata 130

    Fosfor - p

    • V těle téměř výhradně jako fosforečnan

    • Velmi důležitý pro tvorbu kostí a zubů

    • Nezbytný pro trávení a látkovou přeměnu

    • Přeměny ATP slouží ke krátkodobému přenášení energie

    • Velmi významnou složkou fosfolipidů

    • Denní příjem 1-1,2 g

    • Poměr k Ca 1,5 :1

    • Současný příjem je vyšší, což zhoršuje resorpci vápníku

    • Tělo dospělého člověka obsahuje přibližně 700 g fosforu, fosfor se vstřebává v tenkém střevě ve formě fosfátů difusí a aktivním transportem

    • Stravitelnost je ovlivněna přítomností iontů Ca a Al, se kterými tvoří nerozpustné sloučeniny

    • Spolu s vápníkem se uplatňuje především při tvorbě kosti

    • Hraje významnou roli i v metabolismu bílkovin, tuku a cukrů, tvorbě vitaminů skupiny B a podílí se na přenosu E

    • Aktuální nedostatek v séru může vzniknout při vysokém příjmu cukrů a některých tuků v potravě – brzy je však vyrovnán z kosterních zásob

    • Přirozenými zdroji jsou zrniny, olejniny, potraviny živočišného původu, kvasnice a další

    Doporučená denní dávka (mg):

    • Děti do 8 let 180-250

    • Děti od 8 let 550

    • Ženy 500

    • Muži a těhotné ženy 600

    • Kojící ženy 800

    • DDD v ČR 800

    ZDROJE – téměř všechny potraviny:

    • Živočišné – lépe stravitelný – mléko a mléčné výrobky, maso, játra, ryby, vejce

    • Rostlinné – kyselina fytová (enzym fytáza) – slunečnicová semínka, ořech, luštěniny

    • Správný poměr Ca:P – mléko, sýry, ovesné vločky, maliny, pomeranče, borůvky, zelí

    • Více P než Ca – ryby, drůbež, vejce, mouka, ořechy, luštěniny

    • Asi 10 % P – aditiva – kyselina fosforečná (E338), fosforečnany sodné (E 339), draselné (E 340), vápenaté (E 341), difosforečnany (E 450)

    Vstřebatelnost – mateřské mléko – 85 – 90 %, kravské – 65-70 %

    Regulace P v těle

    • Vstřebávání – jejunum

    • Ovlivnění absorpce – endokrinní systém, interakce

      • Ca – tvoří nerozpustné komplexy s fosforečnany ve střevě

      • P narušuje absorpci Fe

      • Vitamín D – zvyšuje absorpci P

      • Strava s nadbytkem proteinů – zvýšené vyloučení Ca, S, amoniaku a fosforečnanu

    Témata, do kterých materiál patří