5.-Minerální-látky-a-stopové-prvky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Odebírá si jej vždy z kosti, počátek vždy u zubů, u dětí často spojeno s vitamínem D (křivé nohy, vybočená kolena, ..)
Těhotenství – zvýšit příjem Ca na asi dvojnásobek, nepít mnoho čaje a kávy (tatin inhibuje Ca!)
Kyselina šťavelová také inhibuje vstřebávání Ca (špenát, rebarbora – při úpravě vždy dodat mléčný výrobek, aby se vysrážel šťavelan vápenatý)
Zdroj: mléčné výrobky, sardinky – jíst i s kostmi, chléb, obiloviny, sýr tofu, ořechy (mandle), tvrdá voda, semena – sezam, mák, luštěniny, zelenina (brokolice, kapusta, špenát)
Nevstřebatelné formy - oxalát, fytát, fosforečnany, ledvinové kameny
Využitelnost – mléko asi 50 %, rostliny do 10 %
Průměrný obsah Ca:
Mléko plnotučné 1 280
Sýr ementál 11 800
Vejce 550
Fazole 1 000
Hrách 250
Ořechy 720
Brambory 130
Hovězí 30
Vepřové 80
Kapusta 470
Rajčata 130
Fosfor - p
V těle téměř výhradně jako fosforečnan
Velmi důležitý pro tvorbu kostí a zubů
Nezbytný pro trávení a látkovou přeměnu
Přeměny ATP slouží ke krátkodobému přenášení energie
Velmi významnou složkou fosfolipidů
Denní příjem 1-1,2 g
Poměr k Ca 1,5 :1
Současný příjem je vyšší, což zhoršuje resorpci vápníku
Tělo dospělého člověka obsahuje přibližně 700 g fosforu, fosfor se vstřebává v tenkém střevě ve formě fosfátů difusí a aktivním transportem
Stravitelnost je ovlivněna přítomností iontů Ca a Al, se kterými tvoří nerozpustné sloučeniny
Spolu s vápníkem se uplatňuje především při tvorbě kosti
Hraje významnou roli i v metabolismu bílkovin, tuku a cukrů, tvorbě vitaminů skupiny B a podílí se na přenosu E
Aktuální nedostatek v séru může vzniknout při vysokém příjmu cukrů a některých tuků v potravě – brzy je však vyrovnán z kosterních zásob
Přirozenými zdroji jsou zrniny, olejniny, potraviny živočišného původu, kvasnice a další
Doporučená denní dávka (mg):
Děti do 8 let 180-250
Děti od 8 let 550
Ženy 500
Muži a těhotné ženy 600
Kojící ženy 800
DDD v ČR 800
ZDROJE – téměř všechny potraviny:
Živočišné – lépe stravitelný – mléko a mléčné výrobky, maso, játra, ryby, vejce
Rostlinné – kyselina fytová (enzym fytáza) – slunečnicová semínka, ořech, luštěniny
Správný poměr Ca:P – mléko, sýry, ovesné vločky, maliny, pomeranče, borůvky, zelí
Více P než Ca – ryby, drůbež, vejce, mouka, ořechy, luštěniny
Asi 10 % P – aditiva – kyselina fosforečná (E338), fosforečnany sodné (E 339), draselné (E 340), vápenaté (E 341), difosforečnany (E 450)
Vstřebatelnost – mateřské mléko – 85 – 90 %, kravské – 65-70 %
Regulace P v těle
Vstřebávání – jejunum
Ovlivnění absorpce – endokrinní systém, interakce
Ca – tvoří nerozpustné komplexy s fosforečnany ve střevě
P narušuje absorpci Fe
Vitamín D – zvyšuje absorpci P
Strava s nadbytkem proteinů – zvýšené vyloučení Ca, S, amoniaku a fosforečnanu