Souhrn ke zkoušce mikrobiologie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Listeria monocytogenes
Listérie napadají spíše siláže (senáže) uzavřené v balících, než klasické siláže vyráběné v silážních jámách
Růst a přežívání listérií v siláži ovlivňuje kromě stupně anaerobiózy také pH prostředí
Listérie, hlavně druh L. monocytegenes, jsou původci onemocnění zvířat
Výskyt listérií v syrovém kravském mléce kolísá od 1 do 45%
Klostridie
Jako hlavní druh je uváděn C. tyrobutyricum
Kukuřičné siláže byly identifikovány jako hlavní zdroj klostridií, přičemž spory byly nalézány hlavně v povrchové vrstvě (do 50cm)
Siláže s obsahem spor klostridií nad 5log CFU/g by neměly být krmeny, ptž potom nelze zabezpečit méně než 1sporu v 1ml syrového kravského mléka
Jako patogenní klostridie byl v siláži nalezen druh Clostridium botulinum
Pohyb spor klostridií
Výkaly pícniny siláž krmivo pozření množení s trávicím traktu výkaly a znova + vzduch – prach
Patogenní Escherichia coli
Sérotyp O157:H7 je patogenní pro člověka a neškodný pro skot, který je jeho hostitelem
Podle zprávy EK (Anonym 2) se procento nakažených zvířat pohybuje v rozpětí 1 – 15%. Patogenní E. colli mohou přežívat vě špatně konzervovaných silážích a prudce se množit během procesu aerobního kažení
Dojnice krmené kukuřičnou siláží měly signifikantně větší incidenci E. colli O157, než dojnice, které siláží krmeny nebyly
Ostatní patogenní a nežádoucí mikroorganismy v siláži
Plísně (mykotoxiny)
Octové bakterie
Bacillus cereus
Prvoci – kokcidie
Toxické látky v siláži
Mykotoxiny Aflatoxin B1, T2 – toxin, Fumonisin B1, Deoxynivalenol, Zearalenon
Bakteriální toxiny
Rostlinné jedy
Zoonózy
Podle zprávy EK z roku 2002 je třeba věnovat pozornost celkem 11 zoonozám
Salmonelóza (150 000 případů ročně)
Kampylobakterióza (150 000)
Yersinióza (10 147)
VTEC
Brucelóza
Listeri=oza
Toxoplasmóza
Echinokokóza
Tuberkulóza
Trichinelóza
Vzteklina
Mikroorganismy v potravinách
Význam mikroorganismů v potravinách
Podílejí se na výrobě potravin (výroba, konzervace)
Podílejí se na kažení potravin
Jsou patogenní (onemocnění z potravin)
Probiotika (prebiotika, synbiotika)
Úkoly potravinářské mikrobiologie
Zkoumání mechanismu kažení potravin (vnější, vnitřní faktory; technologie)
Zkoumání mechanismu biokonzervace (kulturní m.; fermentace)
Vypracování mikrobiologických limitů
Nejčastější onemocnění z Salmonella + Cympylobacter