Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Souhrn ke zkoušce mikrobiologie

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (9.85 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Listeria monocytogenes

  • Listérie napadají spíše siláže (senáže) uzavřené v balících, než klasické siláže vyráběné v silážních jámách

  • Růst a přežívání listérií v siláži ovlivňuje kromě stupně anaerobiózy také pH prostředí

  • Listérie, hlavně druh L. monocytegenes, jsou původci onemocnění zvířat

  • Výskyt listérií v syrovém kravském mléce kolísá od 1 do 45%

Klostridie

  • Jako hlavní druh je uváděn C. tyrobutyricum

  • Kukuřičné siláže byly identifikovány jako hlavní zdroj klostridií, přičemž spory byly nalézány hlavně v povrchové vrstvě (do 50cm)

  • Siláže s obsahem spor klostridií nad 5log CFU/g by neměly být krmeny, ptž potom nelze zabezpečit méně než 1sporu v 1ml syrového kravského mléka

  • Jako patogenní klostridie byl v siláži nalezen druh Clostridium botulinum

  • Pohyb spor klostridií

  • Výkaly pícniny siláž krmivo pozření množení s trávicím traktu výkaly a znova + vzduch – prach

Patogenní Escherichia coli

  • Sérotyp O157:H7 je patogenní pro člověka a neškodný pro skot, který je jeho hostitelem

  • Podle zprávy EK (Anonym 2) se procento nakažených zvířat pohybuje v rozpětí 1 – 15%. Patogenní E. colli mohou přežívat vě špatně konzervovaných silážích a prudce se množit během procesu aerobního kažení

  • Dojnice krmené kukuřičnou siláží měly signifikantně větší incidenci E. colli O157, než dojnice, které siláží krmeny nebyly

Ostatní patogenní a nežádoucí mikroorganismy v siláži

  • Plísně (mykotoxiny)

  • Octové bakterie

  • Bacillus cereus

  • Prvoci – kokcidie

Toxické látky v siláži

  • Mykotoxiny Aflatoxin B1, T2 – toxin, Fumonisin B1, Deoxynivalenol, Zearalenon

  • Bakteriální toxiny

  • Rostlinné jedy

Zoonózy

  • Podle zprávy EK z roku 2002 je třeba věnovat pozornost celkem 11 zoonozám

  • Salmonelóza (150 000 případů ročně)

  • Kampylobakterióza (150 000)

  • Yersinióza (10 147)

  • VTEC

  • Brucelóza

  • Listeri=oza

  • Toxoplasmóza

  • Echinokokóza

  • Tuberkulóza

  • Trichinelóza

  • Vzteklina

Mikroorganismy v potravinách

Význam mikroorganismů v potravinách

  • Podílejí se na výrobě potravin (výroba, konzervace)

  • Podílejí se na kažení potravin

  • Jsou patogenní (onemocnění z potravin)

  • Probiotika (prebiotika, synbiotika)

Úkoly potravinářské mikrobiologie

  • Zkoumání mechanismu kažení potravin (vnější, vnitřní faktory; technologie)

  • Zkoumání mechanismu biokonzervace (kulturní m.; fermentace)

  • Vypracování mikrobiologických limitů

Nejčastější onemocnění z Salmonella + Cympylobacter

Témata, do kterých materiál patří