Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Souhrn ke zkoušce mikrobiologie

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (9.85 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Rozklad živin

  • Zhoršení organoleptických vlastností

  • Produkce toxinů

+ BMK v siláži a senáži

+ zdroj vitamínů a bílkovin

+ probiotické bakterie

Mikroflóra objemných krmiv

  • Epifytní mikroflóra – nadzemní části rostlin, 104 – 108/g

  • Nesporulující tyčinky – 90%, hnilobné, Pseudomonas

  • BMK – 5%, produkce k. mléčné – konzervace Lactobacillus + Micrococcus

  • Sporulující tyčinky – 2%, bakterie máselného kvašení Clostridium, Bacillus

  • Mikromycety – do 5%, hlavně konidie, zygomycety

  • Kvasinky – alkoholové kvašení

Mikrobiologie zelených krmiv

  • Epifytní mikroflóra

  • Aerobní bakterie (je jich nejvíce)

  • BMK

  • Koliformní bakterie (2. Největší množství)

  • Kvasinky

  • Plísně

  • Klostridie (spory)

  • Bacily (spory)

Mikrobiologie sena

  • Sušení sena

  • Mikroorganismy v senu: převážně spory – plísně, Bacillus

  • Samozahřívání (samovznícení) sena: fáze fyziologická, mikrobiologická, chemická

  • Syndrom farmářských plic

  • Pracovníci v zemědělství

  • Exogenní alergickou alveolitidou

  • Neinfekční zánět plicních sklípků (alveolů)

  • Vdechnutím nějaké látky ze zevního prostředí (exogenní látky: spory plísní, bakterií, peří ptáků, prach…)

Samozahřívání (samovznícení) sena

  • Biologické samovznícení rostlinných materiálů (seno, luskoviny, obilniny)

  • Podmínky

  • Vlhkost (seno > 16% H2O)

  • Velká hromada (min. 3000kg, tj. 35m2)

  • Doba uskladnění (min. 8 – 10dnů)

  • Nerovnoměrné rozložení vlhkosti (různorodá jakost vrstvené hmoty)

  • 3fáze

  • Fyziologická – činnost rostlinných enzymů (t 30°C)

  • Mikrobiologická – epifytní MO (t 70°C), produkce CH4, H2, termofilní rod aktinomycet Thermoactinomyces

  • Chemická – suchá destilace, rozpad jednodušších C-látek, t 250 – 300°C – vznícení rostlinné hmoty

Mikrobiologie siláže

  • Silážování je konzervace zelené píce pomocí mléčného kvašení

  • Výroba siláže

  • Do uzavřené nádoby se dají: mikroorganismy + rostlinný materiál + zkvasitelné cukry

  • Podmínky pro silážování

  • Cukrené minimum – dostatek zkvasitelných cukrů (pH 4 – 4,2)

  • Anaerobní podmínky

  • Přítomnost BMK

  • Anaerobní prostředí 6 – 8 týdnů fermentace

  • Výsledné pH: 4,2

  • Vznikající kyseliny

  • Kyselina mléčná 1,7%

  • Kyselina octová 0,7%

  • Kyselina máselná 0,3%

  • Fáze rozvoje mikroorganismů v siláži

  • Fáze rozvoje smíšené mikroflóry (7dní)

  • Fáze rozvoje BMK, koky, tyčinky

  • Technologická zralost: konečná fáze – pokles počtu mikroorganismů, doba zrání 6 – 8týdnů, konečné pH 4,0 – 4,2

  • Krmiva pro silážování

  • Snadno silážovatelné: kukuřice

  • Těžko silážovatelné: luční porosty

  • Nesilážovatelné: vojtěška, luštěniny

Hlavní skupiny mikroorganismů účastnících se fermentačních pochodů v siláži

Druh Zdroj Substrát Metabolity Enterobakterie (koliformní bakterie) Splašky, chlévská mrva, půda Jednoduché cukry Kyselina octová + atenol + CO2 + amoniak Kvasinky Povrch rostlin, obiloviny Jednoduché cukry Etanol + CO2 Homofermentativní BMK Povrch rostlin, obiloviny Jednoduché cukry Kyselina mléčná Heterofermentativní BMK Povrch rostlin, obiloviny Jednoduché cukry Kyselina mléčná + kyselina octová + etanol + manitol + CO2 Klostridie půda Kys. Mléčná + bílkoviny + aminokyseliny Kyselina máselná + kyselina octová + CO2 + H2 + aceton + butandiol + aminy + amoniak

Témata, do kterých materiál patří