Souhrn ke zkoušce mikrobiologie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Rozklad živin
Zhoršení organoleptických vlastností
Produkce toxinů
+ BMK v siláži a senáži
+ zdroj vitamínů a bílkovin
+ probiotické bakterie
Mikroflóra objemných krmiv
Epifytní mikroflóra – nadzemní části rostlin, 104 – 108/g
Nesporulující tyčinky – 90%, hnilobné, Pseudomonas
BMK – 5%, produkce k. mléčné – konzervace Lactobacillus + Micrococcus
Sporulující tyčinky – 2%, bakterie máselného kvašení Clostridium, Bacillus
Mikromycety – do 5%, hlavně konidie, zygomycety
Kvasinky – alkoholové kvašení
Mikrobiologie zelených krmiv
Epifytní mikroflóra
Aerobní bakterie (je jich nejvíce)
BMK
Koliformní bakterie (2. Největší množství)
Kvasinky
Plísně
Klostridie (spory)
Bacily (spory)
Mikrobiologie sena
Sušení sena
Mikroorganismy v senu: převážně spory – plísně, Bacillus
Samozahřívání (samovznícení) sena: fáze fyziologická, mikrobiologická, chemická
Syndrom farmářských plic
Pracovníci v zemědělství
Exogenní alergickou alveolitidou
Neinfekční zánět plicních sklípků (alveolů)
Vdechnutím nějaké látky ze zevního prostředí (exogenní látky: spory plísní, bakterií, peří ptáků, prach…)
Samozahřívání (samovznícení) sena
Biologické samovznícení rostlinných materiálů (seno, luskoviny, obilniny)
Podmínky
Vlhkost (seno > 16% H2O)
Velká hromada (min. 3000kg, tj. 35m2)
Doba uskladnění (min. 8 – 10dnů)
Nerovnoměrné rozložení vlhkosti (různorodá jakost vrstvené hmoty)
3fáze
Fyziologická – činnost rostlinných enzymů (t 30°C)
Mikrobiologická – epifytní MO (t 70°C), produkce CH4, H2, termofilní rod aktinomycet Thermoactinomyces
Chemická – suchá destilace, rozpad jednodušších C-látek, t 250 – 300°C – vznícení rostlinné hmoty
Mikrobiologie siláže
Silážování je konzervace zelené píce pomocí mléčného kvašení
Výroba siláže
Do uzavřené nádoby se dají: mikroorganismy + rostlinný materiál + zkvasitelné cukry
Podmínky pro silážování
Cukrené minimum – dostatek zkvasitelných cukrů (pH 4 – 4,2)
Anaerobní podmínky
Přítomnost BMK
Anaerobní prostředí 6 – 8 týdnů fermentace
Výsledné pH: 4,2
Vznikající kyseliny
Kyselina mléčná 1,7%
Kyselina octová 0,7%
Kyselina máselná 0,3%
Fáze rozvoje mikroorganismů v siláži
Fáze rozvoje smíšené mikroflóry (7dní)
Fáze rozvoje BMK, koky, tyčinky
Technologická zralost: konečná fáze – pokles počtu mikroorganismů, doba zrání 6 – 8týdnů, konečné pH 4,0 – 4,2
Krmiva pro silážování
Snadno silážovatelné: kukuřice
Těžko silážovatelné: luční porosty
Nesilážovatelné: vojtěška, luštěniny
Hlavní skupiny mikroorganismů účastnících se fermentačních pochodů v siláži
Druh Zdroj Substrát Metabolity Enterobakterie (koliformní bakterie) Splašky, chlévská mrva, půda Jednoduché cukry Kyselina octová + atenol + CO2 + amoniak Kvasinky Povrch rostlin, obiloviny Jednoduché cukry Etanol + CO2 Homofermentativní BMK Povrch rostlin, obiloviny Jednoduché cukry Kyselina mléčná Heterofermentativní BMK Povrch rostlin, obiloviny Jednoduché cukry Kyselina mléčná + kyselina octová + etanol + manitol + CO2 Klostridie půda Kys. Mléčná + bílkoviny + aminokyseliny Kyselina máselná + kyselina octová + CO2 + H2 + aceton + butandiol + aminy + amoniak