Souhrn ke zkoušce mikrobiologie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
G + bakterie
Koky: Micrococcus, Streptococcus, Enterococcus, Leuconostoc, Sarcina
Sporulující tyčinky: Bacillus, Clostridium
Nesporulující tyčinky pravidelné: Lactobacillus, Listeria
Nepravidelné tyčinky: Actinomyces, Agromyces, Arthrobacter,Cellulomonas, Corynebacterium, Eubacterium
Aktinomycety: Streptomyces, Actinomyces, Nocardia, Frankia
Půdní bakterie
Autochtonní – stále přítomné – Arthrobacter, Pseudomonas, Streptomyces, Bacillus
Zymogenní – přítomnost v závislosti na substrátu – Flavobacterium, Enterobacter
Patogenní
Primárně přítomné – Clostridium tetani a Clostridium botulinum
Sekundárně přítomné – Bacillus anthracis
Bakteriocenóza
Autotrofní X heterotrofní
Poměr sporulující:nesporulující
Do hloubky půdy kolesá množství humusu a kyslíku a počet aerobních bakterií
Půdní houby – Mykocenóza
Zygomycety – Mucor, Rhizopus, Absidia
Askomycety – Saccharomyces, Alternaria, Aspergillus, Botrytis, Cephalosporium, Cladosporium, Fusarium, Monilia, Trichoderma, Penicilium
Půdní řasy – Algeocenóza
Fotoautotrofní
Povrch, vlhkost
Rozsivky, žlutozelení a zelené řasy
První kolonizátoři i antropogenních půd, primární organická hmota, utváří slabě kyselou reakci, slizové látky, biologicky aktivní látky, zdroj potravy pro půdní živočichy
Půdní živočichové – zoocenóza
Prvoci, hlístice (hydrobiotocký edafon)
Fytofágové X parazité X predátoři
Dynamika půdních společenstev
Krátkodobá (24hodin) X dlouhodobá (rok)
Dlouhodobá (sezónnost)
Klima (teplota, srážky), fyzikálně chemické vlastnosti stanoviště, jarní a podzimní maximum, letní a zimní minimum
Činnost podporují zejména: teplota, vlhkost, dostatek organických i anorganických živin
Agrotechnické zásahy: provzdušňování, hnojení, zaorání zbytků
Zrnitost a struktura půdy
Písečné hlinité jílovité půdy
Bakterie mají radši jílovité půdy (v nich je tedy jejich větší počet)
Houby mají radši písečné půdy (tam je tedy jejich větší počet)
Půdní vzduch: O2 0 – 20%; CO2 0,1 – 10%
Půdní teplota
Mikroklima
Psychotrofní: kvasinky, 12 – 15°C (-7 – 20°C)
Mezofilní: nejvíce, houby 20°C, bakterie a aktinomycety 26 – 30°C
Termofilní: některé aktinomycety, sporulující bakterie, začátek množení > 30°C, optimum 50 – 60°C, max 90°C kompost, hnůj, mokré seno a sláma
Vztahy mezi rostlinami a mikroorganismy
Symbiotni
Mutualisti
Patogeny
Fixátoři dusíku
Ochrana – antibiotika, růst – hormony, dusík, komunikace
Spermosféra
Mikrobiota povrchu semen
Antagonistou patogenních mikroorganizmů
Ohrožení klíčních rostlin (zvláště houby)
Epifytní mikrobiota
Mikrobiota nadzemních částí rostlin
Antagonista nežádoucích mikroorganismů
Nežádoucí procesy na poškozených rostlinách
106 – 108/1g zelené hmoty
Hnilobné bakterie – dominantní rod Pseudomonas
Mikromycety – rozklad živin a produkce mykotoxinů
Sporulující tyčinky – rozklad živin, produkce kyseliny máselné – Bacillus, Clostridium
Bakterie mléčného kvašení – významné pro silážování – Lactobacillus, Lactococcus