Souhrn ke zkoušce mikrobiologie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Mikroorganismy siláže
Bakterie mléčného kvašení
Produkce kyseliny mléčné
Homo- i heterofermentativní
Lactobacillus, Lactococcus, Leuconostoc, Pediococcus
Bakterie máselného kvašení
Proteolytické
Clostridium
Hnilobné bakterie
Rozklad bílkovin, nežádoucí metabolity
Aerobní i anaerobní
Pseudomonas, Escherichia
Mikromycety
Rozklad živin
Produkce toxinů
Acidorezistentní, aerobní
Kvasinky
Etanol, CO2
Fakultativně anaerobní
Saccharomyces
Hodnocení siláže
Organoleptické hodnocení
Složení organických kyselin mléčná 1,7%, octová 0,7%, máselná 0,3%
Silážní přísady
Zdroje cukru: melasa
Enzymy: amylasy
Zdroje N
Mikroorganismy: L. plantarum, Enterococcus faecium = silážní inokulanty
Silážní inokulanty
Používají se především bakterie mléčného kvašení, selektované z epifytní mikroflóry a také z jiných zdrojů (sýry, bachorová mikroflóra)
Kritéria pro selekci:
Musí mít schopnost rychle růst v silážované hmotě a stát se dominantními mikroorganismy
Měly by být homofermentativní, v poslední době se však stále více používají i heterofermentativní BMK
Tvoří kyselinu mléčnou (hlavní konzervační látka) a popř. kyselinu octovou (zvyšuje aerobní stabilitu)
Musí dobře snášet nízké pH (4,0)
Musí zkvašovat zejména glukosu, fruktosu a sacharózu, popř. další oligosacharidy
Nesmí vytvářet polysacharidy slizovité povahy
Neměly by vytvářet manitol z fruktosy (vzhledem ke zhoršení chuťových vlastností)
Nesmí mít výraznější proteolytickou aktivitu a nesmí tvořit z AMK (biogenní) aminy
Nejčastější inokulantní produkt: Sila Bac od výrobce Pioneer
Patogenní mikroorganizmy v krmivech
Přenos zoonóz
Největší mikrobiální riziko v krmivech představuje výskyt Salmonella spp. A Campylobacter spp.
Přenos prionů BSE krmivy je reálný, je proto nezbytné vyloučit živočišné moučky z výživy přežvýkavců
Botulizmus (Clostridium botulinum), antrax (Bacillus anthracis) málo pravděpodobné, ale následky fatální
Nebezpečná jsou i malá množství mikroorganizmů v krmivech, neboť mikroorganismy se při špatném skladování (teplo, vlhko) mohou pomnožit a produkovat toxiny
Reálné riziko představují mykotoxiny
Kontaminace krmiv salmonelami
Kontaminovány jsou krmiva rostlinného (0 – 18%) i živočišného (0 – 12%) původu
Úroveň kontaminace u masokostních mouček a rybích mouček je 0 – 13% pozitivních vzorků
Salmonely jsou nalézány také v obilninách a semenech olejnin. Značně více jsou kontaminovány olejniny a jejich vedlejší produkty než obilniny
Zdravotní rizika pro zvířata spojená se zkrmováním siláže
Výskyt nežádoucích mikroorganismů
Z hlediska zdraví zvířat, bezpečnosti potravního řetězce a z hlediska technologie výroby potravin živočišného původu
Nežádoucí chemické látky
Jsou hlavně mykotoxiny, dále bakteriální toxiny a také jedovaté látky rostlinného původu