Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Souhrn ke zkoušce mikrobiologie

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (9.85 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Mikroorganismy siláže

  • Bakterie mléčného kvašení

  • Produkce kyseliny mléčné

  • Homo- i heterofermentativní

  • Lactobacillus, Lactococcus, Leuconostoc, Pediococcus

  • Bakterie máselného kvašení

  • Proteolytické

  • Clostridium

  • Hnilobné bakterie

  • Rozklad bílkovin, nežádoucí metabolity

  • Aerobní i anaerobní

  • Pseudomonas, Escherichia

  • Mikromycety

  • Rozklad živin

  • Produkce toxinů

  • Acidorezistentní, aerobní

  • Kvasinky

  • Etanol, CO2

  • Fakultativně anaerobní

  • Saccharomyces

Hodnocení siláže

  • Organoleptické hodnocení

  • Složení organických kyselin mléčná 1,7%, octová 0,7%, máselná 0,3%

Silážní přísady

  • Zdroje cukru: melasa

  • Enzymy: amylasy

  • Zdroje N

  • Mikroorganismy: L. plantarum, Enterococcus faecium = silážní inokulanty

Silážní inokulanty

  • Používají se především bakterie mléčného kvašení, selektované z epifytní mikroflóry a také z jiných zdrojů (sýry, bachorová mikroflóra)

  • Kritéria pro selekci:

  • Musí mít schopnost rychle růst v silážované hmotě a stát se dominantními mikroorganismy

  • Měly by být homofermentativní, v poslední době se však stále více používají i heterofermentativní BMK

  • Tvoří kyselinu mléčnou (hlavní konzervační látka) a popř. kyselinu octovou (zvyšuje aerobní stabilitu)

  • Musí dobře snášet nízké pH (4,0)

  • Musí zkvašovat zejména glukosu, fruktosu a sacharózu, popř. další oligosacharidy

  • Nesmí vytvářet polysacharidy slizovité povahy

  • Neměly by vytvářet manitol z fruktosy (vzhledem ke zhoršení chuťových vlastností)

  • Nesmí mít výraznější proteolytickou aktivitu a nesmí tvořit z AMK (biogenní) aminy

  • Nejčastější inokulantní produkt: Sila Bac od výrobce Pioneer

Patogenní mikroorganizmy v krmivech

  • Přenos zoonóz

  • Největší mikrobiální riziko v krmivech představuje výskyt Salmonella spp. A Campylobacter spp.

  • Přenos prionů BSE krmivy je reálný, je proto nezbytné vyloučit živočišné moučky z výživy přežvýkavců

  • Botulizmus (Clostridium botulinum), antrax (Bacillus anthracis) málo pravděpodobné, ale následky fatální

  • Nebezpečná jsou i malá množství mikroorganizmů v krmivech, neboť mikroorganismy se při špatném skladování (teplo, vlhko) mohou pomnožit a produkovat toxiny

  • Reálné riziko představují mykotoxiny

Kontaminace krmiv salmonelami

  • Kontaminovány jsou krmiva rostlinného (0 – 18%) i živočišného (0 – 12%) původu

  • Úroveň kontaminace u masokostních mouček a rybích mouček je 0 – 13% pozitivních vzorků

  • Salmonely jsou nalézány také v obilninách a semenech olejnin. Značně více jsou kontaminovány olejniny a jejich vedlejší produkty než obilniny

Zdravotní rizika pro zvířata spojená se zkrmováním siláže

  1. Výskyt nežádoucích mikroorganismů

  • Z hlediska zdraví zvířat, bezpečnosti potravního řetězce a z hlediska technologie výroby potravin živočišného původu

  1. Nežádoucí chemické látky

  • Jsou hlavně mykotoxiny, dále bakteriální toxiny a také jedovaté látky rostlinného původu

Témata, do kterých materiál patří