Souhrn ke zkoušce mikrobiologie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Rhizosféra
Mikrobiota povrchu kořenů a přiléhající půdy (< 1mm)
Využívá kořenové exudáty, ovlivňuje výživu rostlin, poškození kořenů
Početnější než půdní mikrobiota
Endo a ektomykorhiza
Ekto na povrchu – mezi buňkami - tvorba kořenových vlásků
Endo uvnitř – v buňkách – tvorba kořenových vlásků z buněk
Ektendotrofní mykorhiza
Přechodný typ mezi mykorhizou a rhizosférou
Spojení hub a kořenů bez histologického vztahu
Typické pro lesní dřeviny
Mikrobiologie vody
Obsah mikroorganismů velmi variabilní
Obsah živin, kontaminace
Mikrobiální plankton
Typy vody: povrchová, podzemní, srážková, pitná voda, balená pitná voda, plavecké bazény
Mikrobiální plankton
Autochtonní mikrobiota
Typická mikroflóra
Psychrofilní (mezofilní) – Pseudomonas, Serratia, Micrococcus, Achromobacter
Alochtonní mikrobiota
Kontaminující
Střevní a půdní mikroorganizmy
Patogenní
Saprobita vody
Polysaprobní
Vysoce znečištěná
106 – 108/1ml
Velmi nízký obsah kyslíku, anaerobní hnilobné procesy
Zakalená, zapáchá, bez vyšších organismů
Mezosaprobní
Znečištěná až mírně znečištěná
104 – 105/1ml
Obsah kyslíku nízký až dobrý, anaerobní i aerobní procesy
Mírně zakalená až průzračná, nezapáchá, odolné ryby
Oligosaprobní
Čistá
< 103/1ml
Nasycená kyslíkem, aerobní procesy, rychlá mineralizace
Samočištění vody
Přirozený proces čištění vody podmíněný komplexním účinkem fyzikálních, chemických a biologických faktorů
Biologické procesy: největší podíl, intenzita závislá na množství a aktivitě mikroorganismů, teplotě, rychlosti průtoku, hloubce a tvaru koryta, intenzitě znečištění, obsahu kyslíku
Mikrobiální plankton: heterotrofové, 50% proteolytických
1. Etapa: oxidace, mineralizace
2. Etapa: nahromadění metabolitů, změna pH, nedostatek živin – eliminace mikrobioty
Stabilizovaná organická hmota: nevyužitelná mikroorganismy, biologická spotřeba kyslíku
Kontaminace patogeny
Indikátorové organismy: koliformní – E. coli + enterokoky
Střevní onemocnění – cholera, tyfus, bacilární disenterie
Jiná onemocnění – Pseudomonas aeruginosa, Legionella
Koliformní bakterie: Escherichia, Citrobacter, Enterobakter, Hafnia, Klebsiella, Serratia
Fekální koliformní: E. coli (44°C, indol pozitivní)
Enterokoky: Enterococcus (40% žluč, 6% NaCl, eskulin pozitivní)
Úprava pitné vody
Mechanické čištění (suspenze) – sedimentace, filtrace, čiření (velmi jemné suspenze)
Odstranění rozpuštěných látek – sorpce, oxidace, výměna iontů
Artézské prameny, vrty hloubka vrtu více než 100m
Hygienické zabezpečení pitné vody
Chlorace a chloraminace
Uvolnění aktivního chloru (0,2 – 1mg/l)
Spotřebitel 0,1 – 0,3mg/l, ne méně než 0,05mg/l
Oxidace oxidem chloričitým
Složité, nákladné
Minimalizace vzniku chlorovaných uhlovodíků