Souhrn ke zkoušce mikrobiologie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Počet bakterií se zvyšuje směrem od úst ke konečníku
Počet aerobních bakterií se kaudálně snižuje
Počet anaerobních bakterií se kaudálně zvyšuje
Anaerobní bakterie: Bifidobacterium + Clostridium + Bacteroides + Eubacterium
Aerobní bakterie: Escherichia + Enterococcus + Streptococcus + Klebsiellac
Změna složení mikrobioty v průběhu života člověka
Dětství
Vliv způsobu porodu a výživy po narození
Individuální mikrobiota je ustanovena ve stáří 3 – 5let
Dospělost
Klesá počet bifidobakterií a stoupá počet grampozitivních anaerobů
Původní mikrobiota je relativně odolná vůči změnám životních podmínek hostitele
Stáří
Výrazně klesá počet bifidobakterií a výrazně stoupá počet grampozitivních anaerobů
Zvyšuje se pH v kolonu a snižuje se potlačování příležitostných patogenů
Klesá produkce enzymů a stoupá produkce mutagenů a kancerogenů
Translokace (přestup) bakterií do organismu a průnik toxinů
Vztahy hostitele a mikroorganismů komensalismus X mutualismus X parazitismus
Prospěšnost mikrobioty pro hostitele
Strukturální funkce
Ochranná bariéra
Indukce tvorby IgA
Zpevnění těsných spojení mezi enterocyty
Stimulace vývoje imunitního systému
Ochranné funkce
Potlačení patogenů
Nutriční kompetice
Receptorová kompetice
Produkce anti-mikrobiálních faktorů – např. bakteriociny, kyselina mléčná
Metabolická funkce
Regulace diferenciace a proliferace intraepiteliálních buněk
Přeměna karcinogenů potravy
Syntéza vitamínů např. biotinu, kys. Listové
Fermentace nestravitelných zbytků potravy a endogenního epiteliálními buňkami produkovaného mukusu
Absorpce iontů
Získávání energie
Probiotika = živé mikroorganismy, které, pokud jsou podány v odpovídajícím množství, jsou hostiteli zdraví prospěšné
Prebiotika = nestravitelné složky potravy, které stimulují růst a/nebo aktivitu bakterií v trávicím traktu, které jsou prospěšné pro zdraví
Synbiotika = výživové doplňky kombinující (synergizující) účinek probiotik a prebiotik
Průnik mikroorganismů do organismu
Vdechnutí: Mycobacterium, Nocardia, Legionella, Chlamydia
Píchnutí jehlou: Staphylococcus aureus, Pseudomonas
Sexuální přenos: Neisseria, Chlamydia, Treponema
Spolknutí: Salmonella, Yersinia, E. coli, Vibrio, Clostridium botulini, Bacilus
Štípnutí a kousnutí: Riketsia, Borelia, Yersinia
Přímý průnik: Clostridium tetani
Transplantace: Neisseria
Patogeny
Obligátní patogeny mikroorganismy, které nejsou běžně přítomny v zažívacím traktu nebo se vyskytují v přísně kontrolovaném poměru
Oportunní (fakultativní, příležitostné) patogeny abnormální růst minoritních složek normální mikrobioty (Candida, Clostridium, Staphylococcus…)
Infekce patogeny
Patogenita schopnost patogenu vyvolat infekční onemocnění a poškození organismu
Virulence stupeň patogenity v rámci skupiny nebo druhu mikroorganismů vyjádřené případy úmrtí a/nebo schopnost organismu narušovat do tkání hostitele
Invazita schopnost mikroorganizmu napadat hostitele a poškozovat ho svou reprodukcí a metabolickými aktivitami
Toxigenita schopnost mikroorganismů produkovat substance, které mohou poškodit organismus hostitele (žijící mikroorganismu – exotoxiny a mrtvý mikroorganismus – endotoxiny)
Pyrogenita schopnost vyvolat horečku