Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Souhrn ke zkoušce mikrobiologie

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (9.85 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Počet bakterií se zvyšuje směrem od úst ke konečníku

  • Počet aerobních bakterií se kaudálně snižuje

  • Počet anaerobních bakterií se kaudálně zvyšuje

  • Anaerobní bakterie: Bifidobacterium + Clostridium + Bacteroides + Eubacterium

  • Aerobní bakterie: Escherichia + Enterococcus + Streptococcus + Klebsiellac

Změna složení mikrobioty v průběhu života člověka

  • Dětství

  • Vliv způsobu porodu a výživy po narození

  • Individuální mikrobiota je ustanovena ve stáří 3 – 5let

  • Dospělost

  • Klesá počet bifidobakterií a stoupá počet grampozitivních anaerobů

  • Původní mikrobiota je relativně odolná vůči změnám životních podmínek hostitele

  • Stáří

  • Výrazně klesá počet bifidobakterií a výrazně stoupá počet grampozitivních anaerobů

  • Zvyšuje se pH v kolonu a snižuje se potlačování příležitostných patogenů

  • Klesá produkce enzymů a stoupá produkce mutagenů a kancerogenů

  • Translokace (přestup) bakterií do organismu a průnik toxinů

Vztahy hostitele a mikroorganismů komensalismus X mutualismus X parazitismus

Prospěšnost mikrobioty pro hostitele

  • Strukturální funkce

  • Ochranná bariéra

  • Indukce tvorby IgA

  • Zpevnění těsných spojení mezi enterocyty

  • Stimulace vývoje imunitního systému

  • Ochranné funkce

  • Potlačení patogenů

  • Nutriční kompetice

  • Receptorová kompetice

  • Produkce anti-mikrobiálních faktorů – např. bakteriociny, kyselina mléčná

  • Metabolická funkce

  • Regulace diferenciace a proliferace intraepiteliálních buněk

  • Přeměna karcinogenů potravy

  • Syntéza vitamínů např. biotinu, kys. Listové

  • Fermentace nestravitelných zbytků potravy a endogenního epiteliálními buňkami produkovaného mukusu

  • Absorpce iontů

  • Získávání energie

Probiotika = živé mikroorganismy, které, pokud jsou podány v odpovídajícím množství, jsou hostiteli zdraví prospěšné

Prebiotika = nestravitelné složky potravy, které stimulují růst a/nebo aktivitu bakterií v trávicím traktu, které jsou prospěšné pro zdraví

Synbiotika = výživové doplňky kombinující (synergizující) účinek probiotik a prebiotik

Průnik mikroorganismů do organismu

  • Vdechnutí: Mycobacterium, Nocardia, Legionella, Chlamydia

  • Píchnutí jehlou: Staphylococcus aureus, Pseudomonas

  • Sexuální přenos: Neisseria, Chlamydia, Treponema

  • Spolknutí: Salmonella, Yersinia, E. coli, Vibrio, Clostridium botulini, Bacilus

  • Štípnutí a kousnutí: Riketsia, Borelia, Yersinia

  • Přímý průnik: Clostridium tetani

  • Transplantace: Neisseria

Patogeny

  • Obligátní patogeny mikroorganismy, které nejsou běžně přítomny v zažívacím traktu nebo se vyskytují v přísně kontrolovaném poměru

  • Oportunní (fakultativní, příležitostné) patogeny abnormální růst minoritních složek normální mikrobioty (Candida, Clostridium, Staphylococcus…)

Infekce patogeny

  • Patogenita schopnost patogenu vyvolat infekční onemocnění a poškození organismu

  • Virulence stupeň patogenity v rámci skupiny nebo druhu mikroorganismů vyjádřené případy úmrtí a/nebo schopnost organismu narušovat do tkání hostitele

  • Invazita schopnost mikroorganizmu napadat hostitele a poškozovat ho svou reprodukcí a metabolickými aktivitami

  • Toxigenita schopnost mikroorganismů produkovat substance, které mohou poškodit organismus hostitele (žijící mikroorganismu – exotoxiny a mrtvý mikroorganismus – endotoxiny)

  • Pyrogenita schopnost vyvolat horečku

Témata, do kterých materiál patří