Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




CHov zvířat otázky

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (210 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

○ výhody - větší odolnost, při dodržení zásad chovu i dobré zdraví,

○ jsou vhodná pro horské a podhorské oblasti – trvalé travní porosty, horské louky atd.

○ zejména plemena highland, galloway, salers a jejich kříženci

5. dojnost, dojivost, dojitelnost, mléčnost

dojitelnost – schopnost dojeného zvířete rychle a úplně uvolňovat mléko z vemene

dojnost - schopnost samice produkovat mléko ve větším množství, než jsou nároky mláděte

dojivost - skutečné množství nadojeného mléka za určitý časový interval

mléčnost - produkce mléka jen pro potřebu vlastních mláďat (prasnice, klisna aj.)

6. druhy mléka

podle zralosti – nezralé mléko – mlezivo (první výživa mláděte po narození, tj, od 0 – 5 den) a mléko aberantní (neslouží k výživě mláďat - samčí, panenské), zralé (mléko produkované po skončení produkce mleziva – od 5 až 7 dne po otelení krávy do konce laktace)

podle zastoupení hlavní bílkoviny – kaseinová (přežvýkavci), albuminová ( masožravci, lidské, prase). Kaseinové mléko – 80 % z obsahu bílkovin je kasein, který se varem nesráží. Albuminové mléko – má méně jak 80 % obsahu kaseinových bílkovin z celkového počtu bílkovin, varem se mléko sráží a tvoří na povrchu tzv. škraloup.

7. složení mléka kravského

○ voda 87,5 %

○ sušina 12,5 %

Ÿ tuk 3,8 %

Ÿ bílkoviny 3,3 %

Ÿ laktóza 4,7 %

Ÿ minerální látký 0,7 %

  • 80 % z bílkovin = kasein

vliv na složení mléka

  • výživa (složení krmné dávky - tuk, energie, bílkoviny, vláknina v KD)

  • plemeno

  • fáze pohlavního cyklu (říje, stádium březosti aj.)

  • technika chovu, způsob dojení

  • stádium laktace

  • věk, zdravotní stav

  • stres (tepelný, chladový, vliv špatného zacházení člověka se zvířetem)

8. složení mleziva

○ voda 75 %

○ sušina 25 %

Ÿ tuk 5,4 %

Ÿ bílkoviny 15,10 % - především imunoglubuliny – tvorba imunity mláděte

Ÿ laktóza 3 %

Ÿ minerální látka 1,2 %

9. význam mleziva

- pasivní imunita mláděte, imunoglobuliny (Ig) tvoří mimo vlastní imunitu (Ig přechází ze střeva do krve mláděte pouze po omezenou dobu – nutné napojení telete mlezivem do 2 hodin po porodu), dále tvoří přirozenou bakteriální bariéru ve střevě telete. Tele nenapojené mlezivem uhyne do 24 až 36 hodin na následky bakteriální otravy –septikemie! Tele se rodí bez protilátek a bez vytvořené imunity , proto musí přijímat mlezivo aby si imunitu vytvořilo.

- vyšší obsah zejména hořčíku Mg ale i jiných minerálních látek a bílkovin podporuje peristaltiku a odchod střevní smolky (smolka – střevní zátka, která musí po napojení tele z těla odejít kálením, aby došlo k průchodnosti střev). Mlezivo má mírně projímavý účinek.

- příjem dostatečného množství mleziva – termoregulace telete

10. kdy se tvoří mléčná žláza a kdy funguje

○ vzniká již v raném embryonálním vývoji (4 - 6 týdnů po oplození)

Témata, do kterých materiál patří