CHov zvířat otázky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
○ výhody - větší odolnost, při dodržení zásad chovu i dobré zdraví,
○ jsou vhodná pro horské a podhorské oblasti – trvalé travní porosty, horské louky atd.
○ zejména plemena highland, galloway, salers a jejich kříženci
5. dojnost, dojivost, dojitelnost, mléčnost
○ dojitelnost – schopnost dojeného zvířete rychle a úplně uvolňovat mléko z vemene
dojnost - schopnost samice produkovat mléko ve větším množství, než jsou nároky mláděte
○ dojivost - skutečné množství nadojeného mléka za určitý časový interval
○ mléčnost - produkce mléka jen pro potřebu vlastních mláďat (prasnice, klisna aj.)
6. druhy mléka
○ podle zralosti – nezralé mléko – mlezivo (první výživa mláděte po narození, tj, od 0 – 5 den) a mléko aberantní (neslouží k výživě mláďat - samčí, panenské), zralé (mléko produkované po skončení produkce mleziva – od 5 až 7 dne po otelení krávy do konce laktace)
○ podle zastoupení hlavní bílkoviny – kaseinová (přežvýkavci), albuminová ( masožravci, lidské, prase). Kaseinové mléko – 80 % z obsahu bílkovin je kasein, který se varem nesráží. Albuminové mléko – má méně jak 80 % obsahu kaseinových bílkovin z celkového počtu bílkovin, varem se mléko sráží a tvoří na povrchu tzv. škraloup.
7. složení mléka kravského
○ voda 87,5 %
○ sušina 12,5 %
tuk 3,8 %
bílkoviny 3,3 %
laktóza 4,7 %
minerální látký 0,7 %
80 % z bílkovin = kasein
vliv na složení mléka
výživa (složení krmné dávky - tuk, energie, bílkoviny, vláknina v KD)
plemeno
fáze pohlavního cyklu (říje, stádium březosti aj.)
technika chovu, způsob dojení
stádium laktace
věk, zdravotní stav
stres (tepelný, chladový, vliv špatného zacházení člověka se zvířetem)
8. složení mleziva
○ voda 75 %
○ sušina 25 %
tuk 5,4 %
bílkoviny 15,10 % - především imunoglubuliny – tvorba imunity mláděte
laktóza 3 %
minerální látka 1,2 %
9. význam mleziva
- pasivní imunita mláděte, imunoglobuliny (Ig) tvoří mimo vlastní imunitu (Ig přechází ze střeva do krve mláděte pouze po omezenou dobu – nutné napojení telete mlezivem do 2 hodin po porodu), dále tvoří přirozenou bakteriální bariéru ve střevě telete. Tele nenapojené mlezivem uhyne do 24 až 36 hodin na následky bakteriální otravy –septikemie! Tele se rodí bez protilátek a bez vytvořené imunity , proto musí přijímat mlezivo aby si imunitu vytvořilo.
- vyšší obsah zejména hořčíku Mg ale i jiných minerálních látek a bílkovin podporuje peristaltiku a odchod střevní smolky (smolka – střevní zátka, která musí po napojení tele z těla odejít kálením, aby došlo k průchodnosti střev). Mlezivo má mírně projímavý účinek.
- příjem dostatečného množství mleziva – termoregulace telete
10. kdy se tvoří mléčná žláza a kdy funguje
○ vzniká již v raném embryonálním vývoji (4 - 6 týdnů po oplození)