Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




CHov zvířat otázky

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (210 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

○ podle zmasilosti - 6 tříd (SEUROP)

○ podle protučnělosti - 5 tříd (číslice)

Poté je stanovena výsledná třída – např. S 3 tedy zmasilost S a protučnělost 3

○ podle skupiny skotu

• TE = tele

• MS = mladý skot

• A = mladý býk

• B = býk

• C = volek

58. DFD - vada masa

○ suché, tmavé, tuhé, vysoké pH= 6,2

○ na základě svalové práce dochází k odčerpání glykogenu a ke kyslíkovému dluhu, maso po porážce tmavé a lepkavé, rychle se kazí a rychle podléhá bakteriálnímu rozkladu. Je zde nedostatek kyseliny mléčné, která byla vyplavena z těla při vykrvení. Kyselina mléčná ve svalech po porážce způsobuje jeho zrání, tj, změny masa a zlepšení jeho kulinářských vlasností.

59. trávení skotu

  1. soustava – dutina ústní, hltan, jícen, složený žaludek (bachor, čepec, kniha), vlastní žaludek – slez, tenké střevo (dvanáctník, lačník, kyčelník), tlusté střevo, konečník

  2. potrava je skotem nedostatečně mělněna při jeho příjmu

  3. poté putuje do bachoru, což je největší část předžaludku (objem až 120 l), kde dochází k ataku rostlinné potravy bychorvou mikroflorou a mikrofanou. Pouze mikroorganismy umějí přeměnit rosltinnou potravu a umožňují její narušení a degradaci. Mikroorganismy živiny z potravy přijímají a přeměňují je na sobě vlastní (přeměňují méně hodnotná krmiva na velice hodnotnou bakteriální bílkovinu)

  4. po částečném natrávení a degradaci krmiva je tzv. rejekcí sousto vyvrženo a krávou (ležící) je následně přežvýkáno

  5. poté je sousto spolknuto a dále posunuto do trávícího traktu, nebo promícháno se zažitinou

  6. potrava je z bachoru dále posunována do čepce, kde dochází k jejímu promíchávání

  7. poté se potrava posouvá do knihy, kde je zažitina drcena na menší částečky

  8. poté následuje vlastní trávení ve slezu – zde dochází k produkci kyseliny chlorovodíkové HCl a pepsinogenu (enzymu trávící bílkoviny). Zde dochází vlivem uvolňování kyseliny chlorovodíkové k usmrcení mikroorganismů z bachoru a jejich natrávení (jsou nezbytným zdrojem bílkovin a energie pro dojnici)

  9. poté je potrava posouvána do tenkého střeva, kde dochází k dalšímu trávení (enzymy slinivky břišní), vývod žlučovodů

  10. v tenkém střevě jsou natrávené živiny vstřebávány do krevního oběhu

  11. zažitina se posunuje do tlustého střeva a zde se zahušťuje (vstřebává se zejména voda)

  12. potrava se hromadí a formuje v konečníku a vykálena

Bez činnosti mikroorganismům by kráva ani jiný přežvýkavec nebyli schopni trávení a využití rostlinné potravy.

60. kategorie skotu - co je tele, jalovice, zástavový skot, vysokobřezí plemenice, prvotelka, kráva

tele - mládě skotu obojího pohlaví do věku 6 měsíců

jalovice - mladý skot samičího pohlaví od 6 měsíců do otelení (24-27 měs.)

zástavový skot - mladý skot (včetně telat) určený k výkrmu

Témata, do kterých materiál patří