CHov zvířat otázky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
○ podle zmasilosti - 6 tříd (SEUROP)
○ podle protučnělosti - 5 tříd (číslice)
Poté je stanovena výsledná třída – např. S 3 tedy zmasilost S a protučnělost 3
○ podle skupiny skotu
• TE = tele
• MS = mladý skot
• A = mladý býk
• B = býk
• C = volek
58. DFD - vada masa
○ suché, tmavé, tuhé, vysoké pH= 6,2
○ na základě svalové práce dochází k odčerpání glykogenu a ke kyslíkovému dluhu, maso po porážce tmavé a lepkavé, rychle se kazí a rychle podléhá bakteriálnímu rozkladu. Je zde nedostatek kyseliny mléčné, která byla vyplavena z těla při vykrvení. Kyselina mléčná ve svalech po porážce způsobuje jeho zrání, tj, změny masa a zlepšení jeho kulinářských vlasností.
59. trávení skotu
soustava – dutina ústní, hltan, jícen, složený žaludek (bachor, čepec, kniha), vlastní žaludek – slez, tenké střevo (dvanáctník, lačník, kyčelník), tlusté střevo, konečník
potrava je skotem nedostatečně mělněna při jeho příjmu
poté putuje do bachoru, což je největší část předžaludku (objem až 120 l), kde dochází k ataku rostlinné potravy bychorvou mikroflorou a mikrofanou. Pouze mikroorganismy umějí přeměnit rosltinnou potravu a umožňují její narušení a degradaci. Mikroorganismy živiny z potravy přijímají a přeměňují je na sobě vlastní (přeměňují méně hodnotná krmiva na velice hodnotnou bakteriální bílkovinu)
po částečném natrávení a degradaci krmiva je tzv. rejekcí sousto vyvrženo a krávou (ležící) je následně přežvýkáno
poté je sousto spolknuto a dále posunuto do trávícího traktu, nebo promícháno se zažitinou
potrava je z bachoru dále posunována do čepce, kde dochází k jejímu promíchávání
poté se potrava posouvá do knihy, kde je zažitina drcena na menší částečky
poté následuje vlastní trávení ve slezu – zde dochází k produkci kyseliny chlorovodíkové HCl a pepsinogenu (enzymu trávící bílkoviny). Zde dochází vlivem uvolňování kyseliny chlorovodíkové k usmrcení mikroorganismů z bachoru a jejich natrávení (jsou nezbytným zdrojem bílkovin a energie pro dojnici)
poté je potrava posouvána do tenkého střeva, kde dochází k dalšímu trávení (enzymy slinivky břišní), vývod žlučovodů
v tenkém střevě jsou natrávené živiny vstřebávány do krevního oběhu
zažitina se posunuje do tlustého střeva a zde se zahušťuje (vstřebává se zejména voda)
potrava se hromadí a formuje v konečníku a vykálena
Bez činnosti mikroorganismům by kráva ani jiný přežvýkavec nebyli schopni trávení a využití rostlinné potravy.
60. kategorie skotu - co je tele, jalovice, zástavový skot, vysokobřezí plemenice, prvotelka, kráva
○ tele - mládě skotu obojího pohlaví do věku 6 měsíců
○ jalovice - mladý skot samičího pohlaví od 6 měsíců do otelení (24-27 měs.)
○ zástavový skot - mladý skot (včetně telat) určený k výkrmu