Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




CHov zvířat otázky

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (210 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

22. co je to index perzistence laktace tzv. P2:1

○ procentický poměr užitkovosti za druhých 100 dnů laktace k užitkovosti za prvních 100 dnů laktace.

(Množství mléka od 101 do 200 dne laktace / množství mléka od 1 do 100 den latkace) * 100 = Index P2:1

○ jeho hodnota ukazuje na průběh laktace

○ 80 - 89,9 velmi dobrý -> laktační křivka plochá

70 - 79,9 dobrý -> laktační křivka normální

23. období "stání na sucho" - období 2 měsíce před otelením (min. 6 týdnů), regenerace mléčné žlázy, intenzivní růst plodu matky a příprava na porod (nárůst hmotnosti – dosažení optimální kondice 3,5 – 3,75 bodu),

volné ustájení, kráva se nedojí, krmnou dávku se s blížícím porodem upravujeme – snaha o návyk na produkční krmnou dávku s eliminací možných zažívacích potíží a metabolických poruch.

24. typy dojíren - rybinová, tandemová, paralelní, rotační, trigonová, polygonová

25. co se děje s mlékem po nadojeni - filtruje se " schlazuje se (za 150-180 min. pod 10 stupňů) " uchovávání v mléčnici v chladícím tanku, kdy je mléko pravidelně sváženo mlékárnou.

26. význam chovu skotu – hl. a nejvýznam. odvětví živočišné výroby, uzavřený komplex s vazbami na ostatní odvětví zem. výroby, hlavně rostlinné výr., nejnáročnější na investice a spotřebu živé práce. Dunkce produkční (maso, mléko) a mimoprodukční (údržba krajiny) 27. inhibiční látky - dezinfekce, antibiotika, pesticidy ( test na inhibiční látky musí být negativní) – látky které zabraňují dalšímu mlékárenskému zpracování – např. nedochází k řádnému a masivnímu množení mlékařských kultur, které se používají ve výrobě zakysaných mléčných výrobků (jogurty, kysané mléčné nápoje, kefíry aj.).

28. kontrola užitkovosti mléka (kdo ji provádí a co zjišťuje)

- zjišťování dojivosti

- obsah bílkovin, obsah tuku, příp. dalších mléčných složek

- ukazatele kvality mléka (SB)

○ užitkovost za kontrolní období, za normovanou laktaci (305 dní)

metody

Ÿ A - provádí pověřený pracovník oprávněné organizace; formy:

○ A4 - hlavní metoda (podklady pro kontrolu dědičnosti)

počet kontrol za rok 12 -13, interval mez kontrolními dny 28 - 30 v kontrolní vždy ranní i večerní dojení

AT - střídavě měření z večerního a ranního dojení (tedy jeden měsíc ráno, druhý měsíc večer)

počet kontrol za rok 12, interval mezi kontrolními dny 30

Ÿ B - provádí chovatel ve spolupráci s pověřeným pracovníkem oprávněné organizace

počet kontrol za rok 12, interval mezi kontrolními dny 30

publikace výsledků oddělené od výsledku kontroly A

Ÿ F - provádí chovatel (zjišťuje se pouze nádoj).

29. metody KD (kontroly dědičnosti) mléčné užitkovosti– cílem je stanovení plemenné hodnoty býka; provádíme na potomstvu sledovaného býka; srovnává se matka x dcera, vrstevnice, CC test, BLUP

Témata, do kterých materiál patří