CHov zvířat otázky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
22. co je to index perzistence laktace tzv. P2:1
○ procentický poměr užitkovosti za druhých 100 dnů laktace k užitkovosti za prvních 100 dnů laktace.
(Množství mléka od 101 do 200 dne laktace / množství mléka od 1 do 100 den latkace) * 100 = Index P2:1
○ jeho hodnota ukazuje na průběh laktace
○ 80 - 89,9 velmi dobrý -> laktační křivka plochá
70 - 79,9 dobrý -> laktační křivka normální
23. období "stání na sucho" - období 2 měsíce před otelením (min. 6 týdnů), regenerace mléčné žlázy, intenzivní růst plodu matky a příprava na porod (nárůst hmotnosti – dosažení optimální kondice 3,5 – 3,75 bodu),
volné ustájení, kráva se nedojí, krmnou dávku se s blížícím porodem upravujeme – snaha o návyk na produkční krmnou dávku s eliminací možných zažívacích potíží a metabolických poruch.
24. typy dojíren - rybinová, tandemová, paralelní, rotační, trigonová, polygonová
25. co se děje s mlékem po nadojeni - filtruje se " schlazuje se (za 150-180 min. pod 10 stupňů) " uchovávání v mléčnici v chladícím tanku, kdy je mléko pravidelně sváženo mlékárnou.
26. význam chovu skotu – hl. a nejvýznam. odvětví živočišné výroby, uzavřený komplex s vazbami na ostatní odvětví zem. výroby, hlavně rostlinné výr., nejnáročnější na investice a spotřebu živé práce. Dunkce produkční (maso, mléko) a mimoprodukční (údržba krajiny) 27. inhibiční látky - dezinfekce, antibiotika, pesticidy ( test na inhibiční látky musí být negativní) – látky které zabraňují dalšímu mlékárenskému zpracování – např. nedochází k řádnému a masivnímu množení mlékařských kultur, které se používají ve výrobě zakysaných mléčných výrobků (jogurty, kysané mléčné nápoje, kefíry aj.).
28. kontrola užitkovosti mléka (kdo ji provádí a co zjišťuje)
- zjišťování dojivosti
- obsah bílkovin, obsah tuku, příp. dalších mléčných složek
- ukazatele kvality mléka (SB)
○ užitkovost za kontrolní období, za normovanou laktaci (305 dní)
○ metody
A - provádí pověřený pracovník oprávněné organizace; formy:
○ A4 - hlavní metoda (podklady pro kontrolu dědičnosti)
počet kontrol za rok 12 -13, interval mez kontrolními dny 28 - 30 v kontrolní vždy ranní i večerní dojení
○ AT - střídavě měření z večerního a ranního dojení (tedy jeden měsíc ráno, druhý měsíc večer)
počet kontrol za rok 12, interval mezi kontrolními dny 30
B - provádí chovatel ve spolupráci s pověřeným pracovníkem oprávněné organizace
počet kontrol za rok 12, interval mezi kontrolními dny 30
publikace výsledků oddělené od výsledku kontroly A
F - provádí chovatel (zjišťuje se pouze nádoj).
29. metody KD (kontroly dědičnosti) mléčné užitkovosti– cílem je stanovení plemenné hodnoty býka; provádíme na potomstvu sledovaného býka; srovnává se matka x dcera, vrstevnice, CC test, BLUP