EKOLOGI - základní text
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
podmí
nek tvořit teplo k zachování vyšší tělesné teploty. Proč je tedy úplná endotermie omezena
pouze na dvě skupiny živočichů? Zdá se, že odpověď spočívá ve velikosti (viz odkaz Endo- a
ektotermie ve vztahu k
tělesné velikosti). Větší organizmy mají totiž relativně menší povrch
vzhled
em ke svému objemu a je pro ně snazší udržovat konstantní tělesnou teplotu a naopak,
zvyšování teploty b
y u nich po přemístění do teplejšího prostředí vzhledem k veliké velikosti trvalo
neúnosně dlouho. Udržení teploty ektotermů pomocí metabolického tepla vyžaduje asi
desetinásobně větší rychlost metabolizmu než jaká je běžná u stejně velkých poikilotermů. Ovšem
teplotu neregulují ani nějaké velké druhy poikilotermů, jako jsou například některé ryby nebo plazi.
Zdá se tedy, že významnou inovací, která vedla k endotermii, je izolace
peřím a srstí. Na druhou
stranu endotermní organizmy nevytlačily zcela ektotermi , protože i ektotermie má některé výhody,
zejména tehdy, když potrava je k
dispozici jen nepravidelně nebo zřídka. Pak se vyplatí mít nízkou
metabolickou rychlost i za cenu proměnné teploty těla.
Vyvstává otázka, proč homoiotermové udržují teplotu těla na úrovni, která je většinou
podstatně vyšší než teplota okolí, když metabolické náklady jsou přímo úměrné teplotnímu
gradientu (a navíc je, poněkud riskantně, udržována na hodnotě jen o málo nižší než je horní
24
letální teplota – tedy
tělesná teplota, při níž organizmy hynou)? Proč tedy u obyvatel chladných