EKOLOGIE - doplňkový text
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
přijímáním potravy musí být vážen proti času věnovanému jiným činnostem přijetím
optimalizačních kompromisů. Nutnost přijímání těchto kompromisů vedla ekology k vyvinutí
teorie optimálního potravního výběru.
Ta je založena na myšlence, že
přírodní výběr upřednostňuje „efektivní predátory“,
tedy jedince, kteří optimálně alokují čas a při výběru potravy dosahují nejvyšší energetický
zisk z potravy na jedno
tku úsilí, které věnují na její získání. Při vyhledávání potravy činí
predátor mnohá rozhodnutí: např. jaký druh potravy vyhledat? kde vyhledávat kořist? jakým
způsobem kořist zdolat? pronásledovat kořist, se kterou se setkal či pídit se po jiné? jak
dlouh
o pokračovat v daném místě ve vyhledávání kořistí?
vyhledávat kořist ve skrytých místech, kde je jí málo,
nebo na otevřených plochách, kde je jí víc, ale sám se
mohu stát předmětem predace? Výsledky všech těchto
rozhodnutí mají vliv na fitness predátora. Ale je velmi
složité stanovit, jaký příspěvek má každé konkrétní
rozhodnutí na celkovou individuální celoživotní fitness.
Proto si zjednodušujeme situaci takto: podobně
jako v
modelu funkční odpovědi predátora typu II
uvažujeme, že celkový čas, který má predátor k dispozici,
se skládá z
času nutného k vyhledání kořisti (T
s
) a času
nutného ke zpracování kořisti (T
h
). Dále předpokládejme,
že v
daném prostředí má predátor k dispozici jen dva
druhy kořistí, P