EKOLOGIE - doplňkový text
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Řada obranných prostředků kořistí a jejich evoluce je probírána v základním textu (kap. 7.3).
I přes to se ale chemické složení kořistí v podstatě podobá složení těl jejich predátorů. Proto
mívají široce rozšíření masožravci velmi rozmanitou kořist v různých částech svého areálu.
Tak např. potravu vydry říční (Lutra lutra) na Shetlandských ostrovech tvoří z více než 90 %
ryby a zbytek tvoří krabi, zatímco v Portugalsku tvoří ryby necelou 1/3 potravy a zbytek tvoří
žáby, hadi, ptáci a vodní hmyz. V
podstatě však jde o stejnou potravu, jen je „zabalena“ do
jiného „obalu“
. Proto bývají masožravci ovlivněni z větší míry obranou kořistí a také
energetickými omezeními (predace je často selektivní co do velikosti kořisti - menší predátoři
si vybírají menší kořisti – viz též odkaz „model optimálního potravního výběru“).
Chemosyntéza je pradávný
způsob získávání energie na naší Zemi. Velmi zajímavý
příklad chemosyntézy byl objeven v r. 1977, kdy vědci nalezli na dně oceánu organizmy
závislé na chemosyntéze bakterií, které získávají sulfan (H2S) z
výronů podmořských sopek,
oxidují ho pomocí O2 z
vody na elementární síru, čímž získávají energi . Tím začíná potravní
řetězec konzumentů obsahující velmi podivné organizmy. Jiné chemosyntetizující bakterie
oxidují amoniak, dusitan, dvojmocné železo, vodík, CO apod. Z nich velký význam mají
bakterie zapojené do koloběhů dusíku (nitrifikační a denitrifikační bakterie, viz základní text,
kap. 11.).
Trofická diverzita mezi organizmy je jak jsme viděli obrovská, ale ať již organizmy