Mikrobiologie - zkouška
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
IMUNITA
Rozpoznávání vlastního a cizího
NESPECIFICKÁ – okamžitá aktivita – vrozená x přirozená
BARIÉRY BRÁNÍCÍ PRŮNIKU A USAZENI MIKROBŮ
anatomické bariéry kůže a sliznic
ochranné funkce a reflexy
normální mikroflóra
NÁSTROJE NESPECIFICKÉ REZISTENCE UVNITŘ ORGANISMU
BUNĚČNÉ – fagocytóza, anatomické bariéry uvnitř těla, nepřítomnost receptorů
HUMORÁLNÍ – komplement, lysozym, bazické polypeptidy, interferony, ostatní cytokiny, proteiny akutní fáze
HOREČKA, ZÁNĚT
SPECIFICKÁ – časová prodleva – získaná x adaptivní
PROTILÁTKY
podpora fagocytózy (IgG, opsonizace opouzdřených bakterií)
zabránění adherence (IgA, slizniční protilátky)
neutralizace toxinů (IgG)
neutralizace virů (IgG, IgA)
vypuzení makroparazitů (IgE)
bakteriolýza (IgM, IgG)
transplacentární přenos imunity (IgG)
BUNĚČNÁ IMUNITA
buňky Th1 (CD4) – aktivace makrofágů (ochrana proti intracelulárním mikrobům)
buňky Tc (CD8) – cytotoxicyta (ničení virem infikovaných a nádorových buněk)
rozdíly mezi přirozenou a získanou imunitou
ZÁKLADNÍ POJMY GNOTOBIOLOGIE
GF (germ free) – bezmikrobní (sterilní organismus)
CV (conventional) - konvenční – po narození mikroflórou přírozeně osídlený (organismus)
Asociovaný … (mono-, di-, a více) – experimentálně osídlený organismus ( jedním, dvěma a více) mikroorganismy
Gnotobiont – mikrobiologicky definovaný organismus (zahrnující i bezmikrobní organismus)
Příklady gnotobiotických organismů – savci, ptáci, hmyz, rostliny etc.
MIKROBIOLOGIE MLÉKA
Složení mléka
Voda 87,5%
Sušina 12,5%
Bílkoviny 3,5%
kasein (v syrovátce albumin a globulin)
Laktóza 4,4-4,8%
Tuk 3,5-4% (emulze)
Vitaminy (A,D,E,K); (B1, B12, C)
Minerální látky (Ca, Mg, K)
Mikroorganismy v mléce
Syrové kravské mléko:
Bakterie ze strukových kanálků (Propionibacterium, Micrococcus)
Z prostředí (Enterococcus, E. coli, Lactobacillus, Leuconostoc, Lactococcus, Streptococcus, Bacillus, Clostridium)
Ze zánětu mléčné žlázy (Streptococcus agalactiae)
Mikroorganismy termofilní, termorezistentní, psychrotrofní
Mikroorganismy patogenní pro člověka: E.coliO157, Salmonella, Brucella, Campylobacter, Pseudomonas aeruginosa, Clostridium botulinum (typ E je psychrotrofní), stafylokoky, streptokoky, Listeria monocytogenes, Mykobakterie, viry (hepatitida, encefalitida), plísně (mykotoxiny), prvoci (girardiosa, toxoplasmosa).
Přirozený rozvoj mikroorganismů v mléce
FÁZE:
Baktericidní
hlavní je laktoperoxidázový systém – 3 složky – laktoperoxidáza, thiokyanát a peroxid vodíku
další inhibiční látky: Imunoglobuliny, leukocyty, lysozym, laktoferin
Smíšená mikroflóra
BMK – konzervace pomocí kyseliny mléčné
Rozvoj kvasinek a plísní – hnití
Syrové kravské mléko
Tekuté mléčné výrobky pasterované