Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Mikrobiologie - zkouška

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (9.31 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

IMUNITA

  • Rozpoznávání vlastního a cizího

  • NESPECIFICKÁ – okamžitá aktivita – vrozená x přirozená

  • BARIÉRY BRÁNÍCÍ PRŮNIKU A USAZENI MIKROBŮ

  • anatomické bariéry kůže a sliznic

  • ochranné funkce a reflexy

  • normální mikroflóra

  • NÁSTROJE NESPECIFICKÉ REZISTENCE UVNITŘ ORGANISMU

  • BUNĚČNÉ – fagocytóza, anatomické bariéry uvnitř těla, nepřítomnost receptorů

  • HUMORÁLNÍ – komplement, lysozym, bazické polypeptidy, interferony, ostatní cytokiny, proteiny akutní fáze

  • HOREČKA, ZÁNĚT

  • SPECIFICKÁ – časová prodleva – získaná x adaptivní

  • PROTILÁTKY

  • podpora fagocytózy (IgG, opsonizace opouzdřených bakterií)

  • zabránění adherence (IgA, slizniční protilátky)

  • neutralizace toxinů (IgG)

  • neutralizace virů (IgG, IgA)

  • vypuzení makroparazitů (IgE)

  • bakteriolýza (IgM, IgG)

  • transplacentární přenos imunity (IgG)

  • BUNĚČNÁ IMUNITA

  • buňky Th1 (CD4) – aktivace makrofágů (ochrana proti intracelulárním mikrobům)

  • buňky Tc (CD8) – cytotoxicyta (ničení virem infikovaných a nádorových buněk)

  • rozdíly mezi přirozenou a získanou imunitou

  • ZÁKLADNÍ POJMY GNOTOBIOLOGIE

  • GF (germ free) – bezmikrobní (sterilní organismus)

  • CV (conventional) - konvenční – po narození mikroflórou přírozeně osídlený (organismus)

  • Asociovaný … (mono-, di-, a více) – experimentálně osídlený organismus ( jedním, dvěma a více) mikroorganismy

  • Gnotobiont – mikrobiologicky definovaný organismus (zahrnující i bezmikrobní organismus)

  • Příklady gnotobiotických organismů – savci, ptáci, hmyz, rostliny etc.

MIKROBIOLOGIE MLÉKA

  • Složení mléka

  • Voda 87,5%

  • Sušina 12,5%

  • Bílkoviny 3,5%

kasein (v syrovátce albumin a globulin)

  • Laktóza 4,4-4,8%

  • Tuk 3,5-4% (emulze)

  • Vitaminy (A,D,E,K); (B1, B12, C)

  • Minerální látky (Ca, Mg, K)

  • Mikroorganismy v mléce

  • Syrové kravské mléko:

  • Bakterie ze strukových kanálků (Propionibacterium, Micrococcus)

  • Z prostředí (Enterococcus, E. coli, Lactobacillus, Leuconostoc, Lactococcus, Streptococcus, Bacillus, Clostridium)

  • Ze zánětu mléčné žlázy (Streptococcus agalactiae)

  • Mikroorganismy termofilní, termorezistentní, psychrotrofní

  • Mikroorganismy patogenní pro člověka: E.coliO157, Salmonella, Brucella, Campylobacter, Pseudomonas aeruginosa, Clostridium botulinum (typ E je psychrotrofní), stafylokoky, streptokoky, Listeria monocytogenes, Mykobakterie, viry (hepatitida, encefalitida), plísně (mykotoxiny), prvoci (girardiosa, toxoplasmosa).

  • Přirozený rozvoj mikroorganismů v mléce

  • FÁZE:

  • Baktericidní

  • hlavní je laktoperoxidázový systém – 3 složky – laktoperoxidáza, thiokyanát a peroxid vodíku

  • další inhibiční látky: Imunoglobuliny, leukocyty, lysozym, laktoferin

  • Smíšená mikroflóra

  • BMK – konzervace pomocí kyseliny mléčné

  • Rozvoj kvasinek a plísní – hnití

  • Syrové kravské mléko

n c m M Cel.počet mikroorg 105 Staphylococcus 5 2 5.102 2.103 Salmonella 5 0 0/25
  • Tekuté mléčné výrobky pasterované

Témata, do kterých materiál patří