Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Mikrobiologie - zkouška

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (9.31 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • OPATŘENÍ PRO ODDÁLENÍ KAŽENÍ MASA

  • vykolení do 30 min

  • neporušení trávicího traktu (vole u drůbeže)

  • neporušení mízních uzlin (hovězí maso)

  • při vysoké skladovací teplotě dominují při kažení střevní bakterie (Clostridium, E.coli)

  • při nižší skladovací teplotě probíhá kažení od povrchu (Pseudomonas, Aeromonas, Acinetobacter)

  • Norma (Vyhláška č. 91/1999) - Syrové maso a masné výrobky

n c m M Koliformní bakterie 5 2 5.102 5.103 Staphylococcus aurens 5 2 102 5.103 Salmonella 5 0 0/25
  • Kažení masa

  • Povrchové – psychrotrofní G- tyčinky - Pseudomonas fluorescens, Acinetobacter, Moraxella

  • osliznutí povrchu, změna barvy, vzrůst teploty, množení enterobakterií, mikrokoků, stafylokoků a bacilů.

  • Sekání, řezání, mletí zvětšuje povrch a kontaminaci.

  • Zevnitř (v hmotě) – maso primárně kontaminované (z obsahu střev, okolí kostí, nedostatečně vychlazené hlavně klostridie (C. perfringens, C. histolyticum, C.sporogenes)

  • tvoří se plyn a hnilobný zápach, někdy enterobakterie a streptokoky.

  • Kažení vakuového masa – trvanlivost až 8 týdnů při 4°C (DFD méně)

  • rostou fakultativně anaerobní a anaerobní bakterie (laktobacily, klostridie - C. botulinum E , Brochothrix thermosphacta – psychrofilní).

  • FERMENTOVANÉ MASNÉ VÝROBKY

  • Rychlé zrající (aw=0,96-0,90),

  • dlouhozrající (aw=0,90-0,80)

  • Aditiva (přídávají se do potravin) : slanina, askorban sodný, glukóza, škrobový sirup, dusitany, NaCl (2-4%).

  • Startovací kultury: BMK- laktobacily, pediokoky (tvoří kyselinu mléčnou, H2O2), stafylokoky a mikrokoky (kataláza), Kvasinky, plísně (aroma).

  • MIKROBIOLOGIE VAJEC

  • Vysoká vodní aktivita, obsah živin

  • Antibakteriální mechanismy: kutikula, pH po snesení stoupne z 7,3 na 9,5; lysozym

  • Možnosti kontaminace vajec mikroorganismy

  • hematogenní kontaminace (ve vaječnících)

  • kongenitální kontaminace (vejcovod)

  • extragenitální (podtlak po snesení)

  • Mikroorganismy na skořápce: 102 až milion na cm2

  • Micrococcus, Alcaligenes, Pseudomonas, Escherichia, Salmonella, Penicillium, Aspergillus, Mucor, Rhizopus.

  • Mikrobiologie potravin – cv.

  • Mykotoxiny

  • Mikrobiologie pitné vody

  • Mléčné a máselné kvašení

  • Mikrobiologie mléka

  • ONEMOCNĚNÍ Z POTRAVIN

  • Onemocnění vyvolaná živými mikroorganismy: salmonelóza - Salmonella, kampylobakterióza - Campylobacter, enteroviry, průjmy kvůli E.Coli; listeriózy, rod Shigella, rod Yersinia

  • Onemocnění vyvolaná mikrobiálními toxiny: mykotoxiny, botulismus (Clostridium botulinum), stafylokokové enterotoxikosy (Staphylococcus aureus), otravy způsobené Clostridii nebo Bacillusi

ONEMOCNĚNÍ Z POTRAVIN

Zoonózy

Podle zprávy EK z roku 2002 je třeba věnovat pozornost celkem 11 zoonózám:

o Salmonelóza (150 000 případů ročně)

o Kampylobakterióza (150 000)

o Yersenióza (10 147)

o VTEC (2 664)

o Brucelóza (2 386)

o Listerióza (860)

o Toxoplazmóza (477)

o Echinokokóza (266)

o Tuberkulóza (49)

Témata, do kterých materiál patří