Mikrobiologie - zkouška
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
OPATŘENÍ PRO ODDÁLENÍ KAŽENÍ MASA
vykolení do 30 min
neporušení trávicího traktu (vole u drůbeže)
neporušení mízních uzlin (hovězí maso)
při vysoké skladovací teplotě dominují při kažení střevní bakterie (Clostridium, E.coli)
při nižší skladovací teplotě probíhá kažení od povrchu (Pseudomonas, Aeromonas, Acinetobacter)
Norma (Vyhláška č. 91/1999) - Syrové maso a masné výrobky
Kažení masa
Povrchové – psychrotrofní G- tyčinky - Pseudomonas fluorescens, Acinetobacter, Moraxella
osliznutí povrchu, změna barvy, vzrůst teploty, množení enterobakterií, mikrokoků, stafylokoků a bacilů.
Sekání, řezání, mletí zvětšuje povrch a kontaminaci.
Zevnitř (v hmotě) – maso primárně kontaminované (z obsahu střev, okolí kostí, nedostatečně vychlazené hlavně klostridie (C. perfringens, C. histolyticum, C.sporogenes)
tvoří se plyn a hnilobný zápach, někdy enterobakterie a streptokoky.
Kažení vakuového masa – trvanlivost až 8 týdnů při 4°C (DFD méně)
rostou fakultativně anaerobní a anaerobní bakterie (laktobacily, klostridie - C. botulinum E , Brochothrix thermosphacta – psychrofilní).
FERMENTOVANÉ MASNÉ VÝROBKY
Rychlé zrající (aw=0,96-0,90),
dlouhozrající (aw=0,90-0,80)
Aditiva (přídávají se do potravin) : slanina, askorban sodný, glukóza, škrobový sirup, dusitany, NaCl (2-4%).
Startovací kultury: BMK- laktobacily, pediokoky (tvoří kyselinu mléčnou, H2O2), stafylokoky a mikrokoky (kataláza), Kvasinky, plísně (aroma).
MIKROBIOLOGIE VAJEC
Vysoká vodní aktivita, obsah živin
Antibakteriální mechanismy: kutikula, pH po snesení stoupne z 7,3 na 9,5; lysozym
Možnosti kontaminace vajec mikroorganismy
hematogenní kontaminace (ve vaječnících)
kongenitální kontaminace (vejcovod)
extragenitální (podtlak po snesení)
Mikroorganismy na skořápce: 102 až milion na cm2
Micrococcus, Alcaligenes, Pseudomonas, Escherichia, Salmonella, Penicillium, Aspergillus, Mucor, Rhizopus.
Mikrobiologie potravin – cv.
Mykotoxiny
Mikrobiologie pitné vody
Mléčné a máselné kvašení
Mikrobiologie mléka
ONEMOCNĚNÍ Z POTRAVIN
Onemocnění vyvolaná živými mikroorganismy: salmonelóza - Salmonella, kampylobakterióza - Campylobacter, enteroviry, průjmy kvůli E.Coli; listeriózy, rod Shigella, rod Yersinia
Onemocnění vyvolaná mikrobiálními toxiny: mykotoxiny, botulismus (Clostridium botulinum), stafylokokové enterotoxikosy (Staphylococcus aureus), otravy způsobené Clostridii nebo Bacillusi
ONEMOCNĚNÍ Z POTRAVIN
Zoonózy
Podle zprávy EK z roku 2002 je třeba věnovat pozornost celkem 11 zoonózám:
o Salmonelóza (150 000 případů ročně)
o Kampylobakterióza (150 000)
o Yersenióza (10 147)
o VTEC (2 664)
o Brucelóza (2 386)
o Listerióza (860)
o Toxoplazmóza (477)
o Echinokokóza (266)
o Tuberkulóza (49)