Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Mikrobiologie - zkouška

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (9.31 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Přenos genetické informace bakterií

  • Konjugace – horizontální přenos fragmentu DNA plasmidem z dárce na příjemce po navázání přímého kontaktu obou buněk pomocí sex pili dárce. – jednosměrný proces

  • Transdukce –horizontální přenos DNA mezi 2 buňkami zprostředkovaný bakteriofágy (tedy pomocí virové částice)

  • Transformace - přenos GI přímo čistou DNA, která vnikla do buňky recipienta z vnějšího prostředí

  • přijetí cizorodé genetické informace (DNA) určitým organismem, zpravidla bez přímého kontaktu dárce (donor) a příjemce (recipient)

  • Příklady využití genetických manipulací u mikroorganismů

  • Produkce lidského insulinu pomocí E. coli

  • Produkce alfa-interferonu (důležitou roli v regulacích imunitního systému. silné antivirové schopnosti zahrnující inhibici virové replikac )pomocí E. coli a Saccharomyces cerevisce

  • Produkce gama-interferonu pomocí E. coli

  • Výroba vakcíny proti hepatitidě B Saccharomyces cerevisiae (geny viru v plazmidu)

  • Účast mikroorganismů na koloběhu prvků

  • Koloběhy biogenních prvků

  • Koloběh C

  • Koloběh N

  • Koloběh S

  • Koloběh P

  • Koloběhy ostatních prvků: Fe, Mn, Zn, Co, Cu

Koloběh uhlíku – rozklad polysacharidů

  • Polysacharidy: rostlinné, živočišné (glykogen)

  • Rostlinné polysacharidy: strukturní, zásobní

  • Strukturní p.: celulosa, hemicelulosa, pektin

  • Zásobní p.: škrob, inulin

  • Rozklad polysacharidů: aerobní, anaerobní

  • Aerobní rozklad – konečné produkty: CO2, H2O

  • Anaerobní rozklad – konečné produkty: organické kyseliny (máselná, octová, mléčná), alkoholy (etanol, butanol), CO2, H2

  • Obecné schéma rozkladu polysacharidů

Polysacharidy (škrob, celulosa, inulin, pektin)

Hydrolázy

Monosacharidy (glukosa, fruktosa, uronové kys.)

Glykolysa

Aerobní rozklad Pyruvát anaerobní rozklad

CO2, H2O org.kys, alkoholy , CO2, H2

  • Mikroorganismy rozkládající polysacharidy

  • Aerobní rozkladačí: bakterie – Bacillus; plísně = mikromycety (Aspergillus, Penicillium, Trichoderma, Mucor)

  • Anaerobní rozkladači: v půdě, vodě – bakterie (Clostridium); v bachoru – bakterie (Fibrobacter, Bytyrivibrio); plísně (Anaeromyces)

KONEČNÉ PRODUKTY ROZKLADU POLYSACHARIDŮ:

Aerobně: CO2, H2O

Anaerobně: organické kyselin (máselná, mléčná, octová), alkoholy (etanol, butanol), CO2, H2

  • Rozklad škrobu

  • Zásobní polysacharid

  • Základní stavební jednotka – glukosa

  • Dvě formy

  • amylosa (80%, glukosy spojené α 1-4 glykosidickou vazbou),

  • amylopektin (20%, větvení – α 1-6 glykosidická vazba)

  • Stěpení pomocí amylas

  • Škrob →dextriny→maltosa→glukosa

  • Aerobně: plísně, Bacillus

  • Anaerobně: Clostridium, Lactobacillus, Bifidobacterium

  • Rozklad celulosy

  • Strukturní polysacharid, hlavně v buněčných stěnách rostlinných buněk

  • Základní stavební jednotky – glukosy pojené ß 1-4 glykosidickou vazbou, struktury – primární, sekundární, terciální

  • Celulosa → celulosodextriny → celobiosa → glukosa

  • Enzymy štěpící celulosu: exo a endocelulasy, celobiasa

  • Rozklad celulosy probíhá v

Témata, do kterých materiál patří