Mikrobiologie - zkouška
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Přenos genetické informace bakterií
Konjugace – horizontální přenos fragmentu DNA plasmidem z dárce na příjemce po navázání přímého kontaktu obou buněk pomocí sex pili dárce. – jednosměrný proces
Transdukce –horizontální přenos DNA mezi 2 buňkami zprostředkovaný bakteriofágy (tedy pomocí virové částice)
Transformace - přenos GI přímo čistou DNA, která vnikla do buňky recipienta z vnějšího prostředí
přijetí cizorodé genetické informace (DNA) určitým organismem, zpravidla bez přímého kontaktu dárce (donor) a příjemce (recipient)
Příklady využití genetických manipulací u mikroorganismů
Produkce lidského insulinu pomocí E. coli
Produkce alfa-interferonu (důležitou roli v regulacích imunitního systému. silné antivirové schopnosti zahrnující inhibici virové replikac )pomocí E. coli a Saccharomyces cerevisce
Produkce gama-interferonu pomocí E. coli
Výroba vakcíny proti hepatitidě B Saccharomyces cerevisiae (geny viru v plazmidu)
Účast mikroorganismů na koloběhu prvků
Koloběhy biogenních prvků
Koloběh C
Koloběh N
Koloběh S
Koloběh P
Koloběhy ostatních prvků: Fe, Mn, Zn, Co, Cu
Koloběh uhlíku – rozklad polysacharidů
Polysacharidy: rostlinné, živočišné (glykogen)
Rostlinné polysacharidy: strukturní, zásobní
Strukturní p.: celulosa, hemicelulosa, pektin
Zásobní p.: škrob, inulin
Rozklad polysacharidů: aerobní, anaerobní
Aerobní rozklad – konečné produkty: CO2, H2O
Anaerobní rozklad – konečné produkty: organické kyseliny (máselná, octová, mléčná), alkoholy (etanol, butanol), CO2, H2
Obecné schéma rozkladu polysacharidů
Polysacharidy (škrob, celulosa, inulin, pektin)
Hydrolázy
Monosacharidy (glukosa, fruktosa, uronové kys.)
Glykolysa
Aerobní rozklad Pyruvát anaerobní rozklad
CO2, H2O org.kys, alkoholy , CO2, H2
Mikroorganismy rozkládající polysacharidy
Aerobní rozkladačí: bakterie – Bacillus; plísně = mikromycety (Aspergillus, Penicillium, Trichoderma, Mucor)
Anaerobní rozkladači: v půdě, vodě – bakterie (Clostridium); v bachoru – bakterie (Fibrobacter, Bytyrivibrio); plísně (Anaeromyces)
KONEČNÉ PRODUKTY ROZKLADU POLYSACHARIDŮ:
Aerobně: CO2, H2O
Anaerobně: organické kyselin (máselná, mléčná, octová), alkoholy (etanol, butanol), CO2, H2
Rozklad škrobu
Zásobní polysacharid
Základní stavební jednotka – glukosa
Dvě formy
amylosa (80%, glukosy spojené α 1-4 glykosidickou vazbou),
amylopektin (20%, větvení – α 1-6 glykosidická vazba)
Stěpení pomocí amylas
Škrob →dextriny→maltosa→glukosa
Aerobně: plísně, Bacillus
Anaerobně: Clostridium, Lactobacillus, Bifidobacterium
Rozklad celulosy
Strukturní polysacharid, hlavně v buněčných stěnách rostlinných buněk
Základní stavební jednotky – glukosy pojené ß 1-4 glykosidickou vazbou, struktury – primární, sekundární, terciální
Celulosa → celulosodextriny → celobiosa → glukosa
Enzymy štěpící celulosu: exo a endocelulasy, celobiasa
Rozklad celulosy probíhá v