Mikrobiologie - zkouška
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Význam mikroskopických hub
Půda – hl.rezervoár
Mineralizace, humifikace, detoxikace (př.detoxikace xenobiotik)
koloběh biogenních prvků
Voda a vzduch
Většinou nepříznivé podmínky pro množení, růst
Zdroj šíření a kontaminace (spóry)
Krmiva a potraviny – často nežádoucí
rozklad živin, produkce metabolitů, mykotoxinů
kancerogenní účinky
kulturní mikroorganizmy – součást kulturní mikroflóry
Původci chorob – mykózy
Průmyslové využití – alkoholy, organ. Kys., enzymy, antibiotika, detoxikace, potravinářství
MYKOTOXINY
Mykotoxiny jsou sekundární metabolity plísní
Vysoce toxické pro člověka i ve stopových koncentracích (10-8 g), kancerogenní účinky
Zpravidla termostabilní (běžnou tepelnou úpravou < 160°C neodstranitelné), většinou stálé i v kyselém pH
Mezi hlavní mykotoxiny nalézané v potravinách patří:
aflatoxin B1 (produkovaný Aspergillus flavus
hepatotoxické účinky (játra), kancerogenní
arašídy, ostatní potraviny rost.původu
termostabilní (<250°C)
citrinin (Penicillium citrinum, P. viridicatum)- genotoxin, nefrotoxin
fumonisin (Fusarium spp.)
imunotoxický, kancerogenní, vývojové vady
kukuřice, rýže, obiloviny
ochratoxin (Aspergillus ochraceus, Penicillium viridicatum)
hepatotoxický, neurotoxický (ledviny), zesilují karcinogenní efekt jiných mykotoxinů
vomitoxin (Fusarium spp)
patulin – penicillium expansum,Aspergillus clavatus – narušuje permeabilitu b.membrán, hl.v jablečných výrobcích, limit pro kojence 20ug/kg, dospělci 100ug/kg
Obiloviny a zelenina sklízená ke krmným a nutričním účelům vždy obsahuje spory toxikogenních plísní
Nízká vodní aktivita zabraňuje růstu plísní
Růst plísní může být redukován také přídavky organických kyselin, hlavně k. propionové
Lidem hrozí pravděpodobně největší riziko otrav mykotoxiny z přímé konzumace kontaminovaných obilovin, luštěnin a zeleniny
Z potravin živočišného původu je riziko pravděpodobně menší i když mykotoxiny byly nalezeny v mase, mléku, vejcích a také ve zpracovaných surovinách např. v párcích
Faktory ovlivňující produkci mykotoxinů
Vlhkost
Množství spór
Teplota
Konkurenční mykoflóra
Substrát
Mikrobiílní interakce
Přítomnost plynů
Pravidla produkce mykotoxinů
Zástupci několika rodů mohou produkovat stejný toxin
Jeden rod (druh, kmen) může produkovat více mykotoxinů
Přítomnost toxikogenních plísní neznamená nutně přítomnost toxinů
Mykotoxiny sledované v potravinách (od 4.11.2006)
Aflatoxiny (B1, suma), Deoxynivalenol
Zearalenon – Fusarium graminearum, estrogenní účinky, snížení užitkovosti (hl.u prasnic)
Ochratoxin A, Fumonisiny , T-2 toxin, HT-2 toxin
Prevence výskytu mykotoxinů
omezení infekce zemědělských plodin a potravin
rychlé vysušení a správné skladování
použití konzervačních látek (chemické látky, protektivní kultury)