Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Mikrobiologie - zkouška

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (9.31 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Význam mikroskopických hub

  • Půda – hl.rezervoár

  • Mineralizace, humifikace, detoxikace (př.detoxikace xenobiotik)

  • koloběh biogenních prvků

  • Voda a vzduch

  • Většinou nepříznivé podmínky pro množení, růst

  • Zdroj šíření a kontaminace (spóry)

  • Krmiva a potraviny – často nežádoucí

  • rozklad živin, produkce metabolitů, mykotoxinů

  • kancerogenní účinky

  • kulturní mikroorganizmy – součást kulturní mikroflóry

  • Původci chorob – mykózy

  • Průmyslové využití – alkoholy, organ. Kys., enzymy, antibiotika, detoxikace, potravinářství

  • MYKOTOXINY

  • Mykotoxiny jsou sekundární metabolity plísní

  • Vysoce toxické pro člověka i ve stopových koncentracích (10-8 g), kancerogenní účinky

  • Zpravidla termostabilní (běžnou tepelnou úpravou < 160°C neodstranitelné), většinou stálé i v kyselém pH

  • Mezi hlavní mykotoxiny nalézané v potravinách patří:

  • aflatoxin B1 (produkovaný Aspergillus flavus

  • hepatotoxické účinky (játra), kancerogenní

  • arašídy, ostatní potraviny rost.původu

  • termostabilní (<250°C)

  • citrinin (Penicillium citrinum, P. viridicatum)- genotoxin, nefrotoxin

  • fumonisin (Fusarium spp.)

  • imunotoxický, kancerogenní, vývojové vady

  • kukuřice, rýže, obiloviny

  • ochratoxin (Aspergillus ochraceus, Penicillium viridicatum)

  • hepatotoxický, neurotoxický (ledviny), zesilují karcinogenní efekt jiných mykotoxinů

  • vomitoxin (Fusarium spp)

  • patulin – penicillium expansum,Aspergillus clavatus narušuje permeabilitu b.membrán, hl.v jablečných výrobcích, limit pro kojence 20ug/kg, dospělci 100ug/kg

  • Obiloviny a zelenina sklízená ke krmným a nutričním účelům vždy obsahuje spory toxikogenních plísní

  • Nízká vodní aktivita zabraňuje růstu plísní

  • Růst plísní může být redukován také přídavky organických kyselin, hlavně k. propionové

  • Lidem hrozí pravděpodobně největší riziko otrav mykotoxiny z přímé konzumace kontaminovaných obilovin, luštěnin a zeleniny

  • Z potravin živočišného původu je riziko pravděpodobně menší i když mykotoxiny byly nalezeny v mase, mléku, vejcích a také ve zpracovaných surovinách např. v párcích

  • Faktory ovlivňující produkci mykotoxinů

  • Vlhkost

  • Množství spór

  • Teplota

  • Konkurenční mykoflóra

  • Substrát

  • Mikrobiílní interakce

  • Přítomnost plynů

  • Pravidla produkce mykotoxinů

  • Zástupci několika rodů mohou produkovat stejný toxin

  • Jeden rod (druh, kmen) může produkovat více mykotoxinů

  • Přítomnost toxikogenních plísní neznamená nutně přítomnost toxinů

  • Mykotoxiny sledované v potravinách (od 4.11.2006)

  • Aflatoxiny (B1, suma), Deoxynivalenol

  • Zearalenon – Fusarium graminearum, estrogenní účinky, snížení užitkovosti (hl.u prasnic)

  • Ochratoxin A, Fumonisiny , T-2 toxin, HT-2 toxin

  • Prevence výskytu mykotoxinů

  • omezení infekce zemědělských plodin a potravin

  • rychlé vysušení a správné skladování

  • použití konzervačních látek (chemické látky, protektivní kultury)

Témata, do kterých materiál patří