Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Mikrobiologie - zkouška

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (9.31 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

n c m M Celk.počet psychrofilních 5 2 5.104 5.102 Koliformní bakterie 5 2 102 5.102
  • NĚKTERÉ VADY MLÉKA PŮSOBENÉ RŮSTEM MIKROORGANISMŮ + SÝRŮ

  • Pasterizované mléko

  • Nízká pasterace – přežijí BMK a sporulující b.

  • Vysoká pasterizace – přežijí sporulující b.

  • Minimální pasterizační čas

a teplota pro eliminaci nesporulujících patogenů

+3 °C při sladidlech a více než 10%tuku

  • ČISTÉ MLÉKAŘSKÉ KULTURY

  • Základní, startovací (smetanová, jogurtová, acidofilní)

  • Kefírová

  • Ostatní směsné kultury (ementálská, kaškavalová, mazové)

  • Kvasinkové (Candida, Kluyveromyces, Geotrichum)

  • Plísňové (Penicillium camemberti, P. roqueforti)

  • Smetanová:

  • Lactococcus lactis – Subsp. Lactis nebo cremoris

  • Leuconostoc mesenteroides subsp. Cremoris nebo dextranicum

  • 20 °C, 16 – 24 hodin, pH 4,2 – 4,7

  • Jogurtová:

  • Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus

  • Streptococcus thermophilus

  • 42 – 45 °C, 3,5 – 4,5 hodin, pH 4,2 – 4,6

  • Jogurt - Aromatické látky: acetaldehyd, laktát, diacetyl

  • Acidofilní:

  • Lactobacillus acidophilus

  • 37 °C, 8 – 16 hodin, pH 3,5 – 4,2

  • Kefírová:

  • Lactobacillus sp., Lactococcus sp., Streptococcus sp., Kluyveromyces sp., Candida sp.

  • 20°C, 24 hodin, pH 4,0 – 4,5

  • Bifidobakterie:

  • Bifidobacterium animalis/lactis

  • Bifidobacterium infantis

  • Bifidobacterium breve

  • Bifidobacterium longum

  • 37°C, 18 – 24 hodin, pH 4,0 – 5,0

Témata, do kterých materiál patří