Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Mikrobiologie - zkouška

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (9.31 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

KOLOBĚH SÍRY

  • Sulfurikace

  • oxidace redukovanějších sloučenin S (aerobní)

  • H2S S S2O32- SO42-

  • sirné bakterie – Thiobacillus

  • zpřístupnění S organizmům, zisk energie

  • okyselení půd

  • podíl na zvětrávání mateční horniny

  • Desulfurikace

  • redukce oxidovanějších forem S

  • SO42- S H2S

  • anaerobní respirace, zdroj energie

  • sirné bakterie – Desulfovibrio…

  • ztráta živin

KOLOBĚH P

  • NK, enyzmy, hormony, ATP,....

  • Fosfor přítomen v živých org. vždy jako H3PO4

  • Mineralizace

P organických sloučenin (ATP, NK, fosfolipidy, fytáty)

anorganický P (H2PO4-, HPO42-, PO43-)

  • fosfatázy – alkalické, kyselé

  • nezastupitelná součást koloběhu biogenních prvků

  • zdroj živin pro mikroorganismy a

Mikrobiologie krmiv

  • Mikrobiologie zelených krmiv

  • Mikrobiologie sena

  • Mikrobiologie siláže a senáže

  • Mikrobiologie krmných směsí

Mikrobiologie zelených krmiv = rostlin

  • Epifytní mikroflóra - množí se jen některé

  • Pseudomonas herbicola, Pseudomonas fluorescences, Erwinia herbicola, bakterie mléčného kvašení, kvasinky

  • bakterie patogenní pro rostliny ( rostliny netvoří protilátky, obrana je jiná) → Pseudomonas, Xantomonas, Erwinia

Mikrobiologie sena

  • Sušení sena

  • Mikroorganismy v senu: převážně spory – plísně, Bacillus subtilis

  • Syndrom farmářských plic

  • Samozahřetí sena: fáze fyziologická, mikrobiologická (30-60°C, 90°C), chemická až 120°C

  • Čerstvá píce -70-80% vody, seno 12-16% vody

  • nedostatečně usušené seno → zvýšená teplota → oheň

  • i sláma, ale hůře hoří

Mikrobiologie siláže

  • Mikroorganismy v siláži:

  • Hlavní mikroflóra – Bakterie mléčného kvašení (BMK), Lactobacillus plantarum, Leuconostoc, Pediococcus

  • Doprovodná mikroflóra: kvasinky- určité množství je žádoucí, Clostridium (ph > 4.7)– nikdy !!! , omezit

  • Podmínky pro silážování

  • Cukerné minimum – dostatek zkvasitelných cukrů (pH 4-4,2)

  • Anaerobní podmínky – nařezáno, udusáno

  • Přítomnost BMK – bakterie mléčného kvašení

  • Krmiva pro silážování

  • Snadno silážovatelné: kukuřice, pařené brambory, skrojky cukrové řepy

  • Těžko silážovatelná: luční porosty

  • Nesilážovatelná: vojtěška, luštěniny, jetel – vysoký obsah dusíkatých látek !!!

  • Fáze rozvoje mikroorganismů v siláži

  • Fáze rozvoje smíšené mikroflóry – Coli-Aerogenes, kvasinky, BMK,; spotřeba O2,možnost zvýšené teploty; celkový počet až 109 ks/gram

  • Fáze rozvoje BMK, koky, tyčinky

  • Konečná fáze – pokles počtu mikroorganismů, doba zrání 6-8 týdnů, konečné pH 4,0 – 4,2 (pokud by bylo < 3,7 tak to znamená nadbytek cukru, > 4,2 = nebezpečí zkažení)

  • Doba kvašení je 6 týdnů, technologická zralost je 8 týdnů

  • Hodnocení siláže

  • Organoleptické hodnocení - subjektivní

  • Složení organických kyselin: mléčná 1,7%, octová 0,7%, máselná 0,3%

  • Silážní přísady

  • Zdroje cukru: melasa (drahé)

  • Enzymy : amylasy, celulásy

  • Zdroje N

  • Mikroorganismy: Lactobacillus plantarum, Enterococcus faecium

Témata, do kterých materiál patří