Mikrobiologie - zkouška
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
KOLOBĚH SÍRY
Sulfurikace
oxidace redukovanějších sloučenin S (aerobní)
H2S S S2O32- SO42-
sirné bakterie – Thiobacillus
zpřístupnění S organizmům, zisk energie
okyselení půd
podíl na zvětrávání mateční horniny
Desulfurikace
redukce oxidovanějších forem S
SO42- S H2S
anaerobní respirace, zdroj energie
sirné bakterie – Desulfovibrio…
ztráta živin
KOLOBĚH P
NK, enyzmy, hormony, ATP,....
Fosfor přítomen v živých org. vždy jako H3PO4
Mineralizace
P organických sloučenin (ATP, NK, fosfolipidy, fytáty)
anorganický P (H2PO4-, HPO42-, PO43-)
fosfatázy – alkalické, kyselé
nezastupitelná součást koloběhu biogenních prvků
zdroj živin pro mikroorganismy a
Mikrobiologie krmiv
Mikrobiologie zelených krmiv
Mikrobiologie sena
Mikrobiologie siláže a senáže
Mikrobiologie krmných směsí
Mikrobiologie zelených krmiv = rostlin
Epifytní mikroflóra - množí se jen některé
Pseudomonas herbicola, Pseudomonas fluorescences, Erwinia herbicola, bakterie mléčného kvašení, kvasinky
bakterie patogenní pro rostliny ( rostliny netvoří protilátky, obrana je jiná) → Pseudomonas, Xantomonas, Erwinia
Mikrobiologie sena
Sušení sena
Mikroorganismy v senu: převážně spory – plísně, Bacillus subtilis
Syndrom farmářských plic
Samozahřetí sena: fáze fyziologická, mikrobiologická (30-60°C, 90°C), chemická až 120°C
Čerstvá píce -70-80% vody, seno 12-16% vody
nedostatečně usušené seno → zvýšená teplota → oheň
i sláma, ale hůře hoří
Mikrobiologie siláže
Mikroorganismy v siláži:
Hlavní mikroflóra – Bakterie mléčného kvašení (BMK), Lactobacillus plantarum, Leuconostoc, Pediococcus
Doprovodná mikroflóra: kvasinky- určité množství je žádoucí, Clostridium (ph > 4.7)– nikdy !!! , omezit
Podmínky pro silážování
Cukerné minimum – dostatek zkvasitelných cukrů (pH 4-4,2)
Anaerobní podmínky – nařezáno, udusáno
Přítomnost BMK – bakterie mléčného kvašení
Krmiva pro silážování
Snadno silážovatelné: kukuřice, pařené brambory, skrojky cukrové řepy
Těžko silážovatelná: luční porosty
Nesilážovatelná: vojtěška, luštěniny, jetel – vysoký obsah dusíkatých látek !!!
Fáze rozvoje mikroorganismů v siláži
Fáze rozvoje smíšené mikroflóry – Coli-Aerogenes, kvasinky, BMK,; spotřeba O2,možnost zvýšené teploty; celkový počet až 109 ks/gram
Fáze rozvoje BMK, koky, tyčinky
Konečná fáze – pokles počtu mikroorganismů, doba zrání 6-8 týdnů, konečné pH 4,0 – 4,2 (pokud by bylo < 3,7 tak to znamená nadbytek cukru, > 4,2 = nebezpečí zkažení)
Doba kvašení je 6 týdnů, technologická zralost je 8 týdnů
Hodnocení siláže
Organoleptické hodnocení - subjektivní
Složení organických kyselin: mléčná 1,7%, octová 0,7%, máselná 0,3%
Silážní přísady
Zdroje cukru: melasa (drahé)
Enzymy : amylasy, celulásy
Zdroje N
Mikroorganismy: Lactobacillus plantarum, Enterococcus faecium