Mikrobiologie - zkouška
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
o Trichimelóza (48)
o Vzteklina (1)
Onemocnění z potravin působená mikroorganismy
Onemocnění působená živými mikroorganismy
o Salmonelózy
o Kampylobakteriózy
o Listeriózy
o Průjmy působené E. coli
o Shigellosis
o Yersiniosis
Onemocnění působená bakteriálními toxiny
o Stafylokokové enteritidy
o Botulismus
o Otravy působené Clostridium perfringens
o Otravy působené Bacillus cereus
bakteriální toxiny
Endo EXo
Deset zlatých pravidel WHO
nakupovat nezávadné potraviny
dokonalá tepelná úprava
konzumace nejlépe ihned po úpravě
skladování uvařených potravin při > 60 °C nebo < 5 °C
důkladné ohřívání
zabránit styku syrových a uvařených potravin
mýt si opakovaně ruce
čistota kuchyňského zařízení
ochrana potravin před hmyzem a hlodavci
používat pouze pitnou vodu
Probiotika, prebiotika,synbiotika
Probiotika
Živé mikrobiální kultury, které po podání per os příznivě ovlivňují zdraví hostitele, prostřednictvím změn střevní mikroflóry
Prebiotika
Látky stimulující rozvoj příznivých bakterií v trávicím traktu (fruktooligosacharidy, galaktooligosacharidy, mateřské mléko, bifidogenní účinky)
Fruktooligosacharidy – FOS (inulin); Galaktooligosacharidy – GOS (TOS, SOS); Laktulosa, laktosa; Manooligosacharidy (MOS); Xylooligosachridy (XOS)
Synbiotika
Kombinace probiotik a prebiotik
změny ve fekální mikroflóře během života
SYMBIOTIKA = kombinace probiotik a prebiotik
PATOGENNÍ INFEKCE
OBLIGÁTNÍ PATOGENY
Mikroorganismy, které se běžně v trávícím traktu nevyskytují nebo které se vyskytují v přísně kontrolovaném poměru.
PORTUNNÍ (FAKULTATIVNÍ) PATOGENY
Abnormálním kvantitativním růstem minoritních fyziologických složek mikroflóry (kandidy, klostridie, stafylokoky aj.)
PATOGENITA = Schopnost poškozovat a vyvolat onemocnění.
VIRULENCE = Stupeň patogenity.
INVAZIVITA = Schopnost mikroorganismu proniknout do makroorganismu a poškozovat ji množením a metabolickými aktivitami.
TOXIGENITA = Schopnost mikroorganismu produkovat látky, které jsou toxické pro makroorganismus (živé mikroorganismy – exotoxiny a mrtvé mikroorganismy - endotoxiny).
PYROGENITA = Schopnost vyvolání horečky (pyrexie) – exogenní pyrogeny (LPS a další složky bakteriální stěny, některé exotoxiny , komplex antigen-protilátka) a endogenní pyrogeny(např. IL-1).
PRONIKNUTÍ BAKTERIÍ DO ORGANISMU
VDECHNUTÍ
Mycobacterium s., Nocardia s., Mycoplasma pneumoniae, Legionellas., bordetella, chlamydia psisttaci, Chlamydia pneumoniae
POZŘENÍ
Salmonella s., Shigella s., Yersinia enterocolitica, enterotoxigenic E.coli, Vibrio s., Campylobacter s., Clostridium botulinum, Bacillus cereus, Listeria s., Brucella s
PÍCHNUTÍ JEHLOU - Staphylococcus aureus,Pseudomonas s
ŠTÍPNUTÍ - Rikettsia s., Ehrlichia s., Coxiella s., Francisella s., Borrelia s., Yersinia pestis
POHLAVNÍ PŘENOS -Neisseria gonorhoeae, Chlamydia trachomatis, Treponema pallidum
PŘÍMÝ PRŮNIK - Clostridium tetani
TRANSPLACENTÁLNĚ - Neisseria gonorhoeae