Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Mikrobiologie - zkouška

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (9.31 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

o Trichimelóza (48)

o Vzteklina (1)

Onemocnění z potravin působená mikroorganismy

Onemocnění působená živými mikroorganismy

o Salmonelózy

o Kampylobakteriózy

o Listeriózy

o Průjmy působené E. coli

o Shigellosis

o Yersiniosis

Onemocnění působená bakteriálními toxiny

o Stafylokokové enteritidy

o Botulismus

o Otravy působené Clostridium perfringens

o Otravy působené Bacillus cereus

  • bakteriální toxiny

Endo EXo

Deset zlatých pravidel WHO

  1. nakupovat nezávadné potraviny

  2. dokonalá tepelná úprava

  3. konzumace nejlépe ihned po úpravě

  4. skladování uvařených potravin při > 60 °C nebo < 5 °C

  5. důkladné ohřívání

  6. zabránit styku syrových a uvařených potravin

  7. mýt si opakovaně ruce

  8. čistota kuchyňského zařízení

  9. ochrana potravin před hmyzem a hlodavci

  10. používat pouze pitnou vodu

Probiotika, prebiotika,synbiotika

  • Probiotika

  • Živé mikrobiální kultury, které po podání per os příznivě ovlivňují zdraví hostitele, prostřednictvím změn střevní mikroflóry

  • Prebiotika

  • Látky stimulující rozvoj příznivých bakterií v trávicím traktu (fruktooligosacharidy, galaktooligosacharidy, mateřské mléko, bifidogenní účinky)

  • Fruktooligosacharidy – FOS (inulin); Galaktooligosacharidy – GOS (TOS, SOS); Laktulosa, laktosa; Manooligosacharidy (MOS); Xylooligosachridy (XOS)

  • Synbiotika

  • Kombinace probiotik a prebiotik

změny ve fekální mikroflóře během života

SYMBIOTIKA = kombinace probiotik a prebiotik

PATOGENNÍ INFEKCE

  • OBLIGÁTNÍ PATOGENY

  • Mikroorganismy, které se běžně v trávícím traktu nevyskytují nebo které se vyskytují v přísně kontrolovaném poměru.

  • PORTUNNÍ (FAKULTATIVNÍ) PATOGENY

  • Abnormálním kvantitativním růstem minoritních fyziologických složek mikroflóry (kandidy, klostridie, stafylokoky aj.)

  • PATOGENITA = Schopnost poškozovat a vyvolat onemocnění.

  • VIRULENCE = Stupeň patogenity.

  • INVAZIVITA = Schopnost mikroorganismu proniknout do makroorganismu a poškozovat ji množením a metabolickými aktivitami.

  • TOXIGENITA = Schopnost mikroorganismu produkovat látky, které jsou toxické pro makroorganismus (živé mikroorganismy – exotoxiny a mrtvé mikroorganismy - endotoxiny).

  • PYROGENITA = Schopnost vyvolání horečky (pyrexie) – exogenní pyrogeny (LPS a další složky bakteriální stěny, některé exotoxiny , komplex antigen-protilátka) a endogenní pyrogeny(např. IL-1).

  • PRONIKNUTÍ BAKTERIÍ DO ORGANISMU

  • VDECHNUTÍ

  • Mycobacterium s., Nocardia s., Mycoplasma pneumoniae, Legionellas., bordetella, chlamydia psisttaci, Chlamydia pneumoniae

  • POZŘENÍ

  • Salmonella s., Shigella s., Yersinia enterocolitica, enterotoxigenic E.coli, Vibrio s., Campylobacter s., Clostridium botulinum, Bacillus cereus, Listeria s., Brucella s

  • PÍCHNUTÍ JEHLOU - Staphylococcus aureus,Pseudomonas s

  • ŠTÍPNUTÍ - Rikettsia s., Ehrlichia s., Coxiella s., Francisella s., Borrelia s., Yersinia pestis

  • POHLAVNÍ PŘENOS -Neisseria gonorhoeae, Chlamydia trachomatis, Treponema pallidum

  • PŘÍMÝ PRŮNIK - Clostridium tetani

  • TRANSPLACENTÁLNĚ - Neisseria gonorhoeae

Témata, do kterých materiál patří