Mikrobiologie - zkouška
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
PATOGENNÍ BAKTERIE V KRMIVECH
Salmonella
Campylobacter
(Bacillus anthracis)
(Clostridium botulinum)
KONTAMINACE KRMIV SALMONELAMI
Kontaminovány jsou krmiva rostlinného (0-18%) i živočišného (0-12%) původu.
Úroveň kontaminace u masokostních mouček a rybích mouček je 0 až 13% pozitivních vzorků.
Salmonely jsou nalézány také v obilninách a semenech olejnin. Značně více jsou kontaminovány olejniny a jejich vedlejší produkty než obilniny.
ZOONÓZY
Podle zprávy EK z roku 2002 (9) je třeba věnovat pozornost celkem 11 zoonózám:
Salmonelóza (150 000 případů ročně)
Kampylobakterióza (150 000)
Yersinióza (10147)
VTEC (2664)
Brucelóza (2386)
Listerióza (860)
Toxoplazmóza (477)
Echinokokóza (266)
Tuberkulóza (49)
Trichinelóza (48)
Vzteklina (1)
Závěry:
Největší mikrobiální riziko v krmivech představuje výskyt Salmonella spp. a Campylobacter spp.. Tyto bakterie jsou nebezpečné jako pro člověka tak pro zvířata. Zvláště pro salmonely je typický přenos krmivem, kde tyto bakterie mohou i dlouhou dobu přežívat
Přenos prionů BSE krmivy je reálný. Je proto nezbytné vyloučit živočišné moučky z výživy přežvýkavců.
Některá rizika jako je botulismus a antrax jsou v praxi málo pravděpodobná, avšak následky jejich manifestace mohou být fatální, a proto je nelze zcela opomíjet.
Na rozdíl od kontaminace chemickými látkami jsou nebezpečná i malá množství mikroorganismů v krmivech, neboť mikroorganismy se při špatném skladování (teplo, vlhko) mohou pomnožit a produkovat toxiny.
Reálné riziko představují mykotoxiny. Hlavním mykotoxinem v krmivech je aflatoxin B1. Bylo by žádoucí rutinně testovat i další mykotoxiny např. toxiny Fusarium spp. Častý výskyt mykotoxinů je v kukuřici.
Je třeba zavést jednotný systém kontroly kvality krmiv (HACCP).
MIKROBIOLOGIE VODY
obsah mikroorganizmů velmi variabilní
obsah živin, kontaminace
mikrobiální plankton
autochtonní mikroflóra =typická mikroflóra
psychrofilní (mezofilní), Pseudomonas, Achromobacter
alochtonní mikroflóra
kontaminující
střevní a půdní mikroorganizmy
Definice pitné vody: voda nezávadná, která po dlouhodobém užívání nezpůsobuje onemocnění a zdravotní poruchy
Druhy pitných vod:
pitná voda (PV)
balená voda (BV)
Hodnocení kvality pitných vod:
mezná hodnota (MH) - hodnota počtu mikroorganismů, která nemá být překročena
nejvyšší mezná hodnota (NMH) - nesmí být překročena !!
Mikrobiologické parametry pitné vody
Escherichia coli (EC)
Koliformní bakterie (KB)
Enterokoky (EK)
Mezofilní bakterie (MB) = počty kolonií při 36°C
Psychrofilní bakterie (PB) = počty kolonií při 22°C
Pseudomonas aeruginosa (PA)
Clostridium perfringens (CP)
HODNOTY PRO PITNOU VODU (KTJ)
Čistění odpadních vod
- Sedimentační nádrž (oddělení pevného a tekutého podílu)
- Vyhnívací komora (anaerobní procesy, kvašení, tvorba metanu)