Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Mikrobiologie - zkouška

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (9.31 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

PATOGENNÍ BAKTERIE V KRMIVECH

  • Salmonella

  • Campylobacter

  • (Bacillus anthracis)

  • (Clostridium botulinum)

  • KONTAMINACE KRMIV SALMONELAMI

  • Kontaminovány jsou krmiva rostlinného (0-18%) i živočišného (0-12%) původu.

  • Úroveň kontaminace u masokostních mouček a rybích mouček je 0 až 13% pozitivních vzorků.

  • Salmonely jsou nalézány také v obilninách a semenech olejnin. Značně více jsou kontaminovány olejniny a jejich vedlejší produkty než obilniny.

  • ZOONÓZY

  • Podle zprávy EK z roku 2002 (9) je třeba věnovat pozornost celkem 11 zoonózám:

  • Salmonelóza (150 000 případů ročně)

  • Kampylobakterióza (150 000)

  • Yersinióza (10147)

  • VTEC (2664)

  • Brucelóza (2386)

  • Listerióza (860)

  • Toxoplazmóza (477)

  • Echinokokóza (266)

  • Tuberkulóza (49)

  • Trichinelóza (48)

  • Vzteklina (1)

  • Závěry:

  • Největší mikrobiální riziko v krmivech představuje výskyt Salmonella spp. a Campylobacter spp.. Tyto bakterie jsou nebezpečné jako pro člověka tak pro zvířata. Zvláště pro salmonely je typický přenos krmivem, kde tyto bakterie mohou i dlouhou dobu přežívat

  • Přenos prionů BSE krmivy je reálný. Je proto nezbytné vyloučit živočišné moučky z výživy přežvýkavců.

  • Některá rizika jako je botulismus a antrax jsou v praxi málo pravděpodobná, avšak následky jejich manifestace mohou být fatální, a proto je nelze zcela opomíjet.

  • Na rozdíl od kontaminace chemickými látkami jsou nebezpečná i malá množství mikroorganismů v krmivech, neboť mikroorganismy se při špatném skladování (teplo, vlhko) mohou pomnožit a produkovat toxiny.

  • Reálné riziko představují mykotoxiny. Hlavním mykotoxinem v krmivech je aflatoxin B1. Bylo by žádoucí rutinně testovat i další mykotoxiny např. toxiny Fusarium spp. Častý výskyt mykotoxinů je v kukuřici.

  • Je třeba zavést jednotný systém kontroly kvality krmiv (HACCP).

MIKROBIOLOGIE VODY

  • obsah mikroorganizmů velmi variabilní

  • obsah živin, kontaminace

  • mikrobiální plankton

  • autochtonní mikroflóra =typická mikroflóra

  • psychrofilní (mezofilní), Pseudomonas, Achromobacter

  • alochtonní mikroflóra

  • kontaminující

  • střevní a půdní mikroorganizmy

  • Definice pitné vody: voda nezávadná, která po dlouhodobém užívání nezpůsobuje onemocnění a zdravotní poruchy

  • Druhy pitných vod:

  • pitná voda (PV)

  • balená voda (BV)

  • Hodnocení kvality pitných vod:

  • mezná hodnota (MH) - hodnota počtu mikroorganismů, která nemá být překročena

  • nejvyšší mezná hodnota (NMH) - nesmí být překročena !!

  • Mikrobiologické parametry pitné vody

  • Escherichia coli (EC)

  • Koliformní bakterie (KB)

  • Enterokoky (EK)

  • Mezofilní bakterie (MB) = počty kolonií při 36°C

  • Psychrofilní bakterie (PB) = počty kolonií při 22°C

  • Pseudomonas aeruginosa (PA)

  • Clostridium perfringens (CP)

  • HODNOTY PRO PITNOU VODU (KTJ)

Čistění odpadních vod

- Sedimentační nádrž (oddělení pevného a tekutého podílu)

- Vyhnívací komora (anaerobní procesy, kvašení, tvorba metanu)

Témata, do kterých materiál patří