Mikrobiologie - zkouška
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
BIOCHEMICKÉ REAKCE PROBÍHAJÍ POMOCÍ ENZYMŮ
Oxidoreduktasy (katalyzují oxydoredukční děje – přenos elektronů): Laktátdehydrogenasa
Transferasy (přenos skupin): Aminotransferasy
Hydrolasy (katalyzují hydrolýzu): Amylasy, Trypsin, lipáza
Lyasy (štěpí ch.vazby): Dekarboxylasy
Isomerasy (katalyzuje chem. reakce, při nichž dochází k vnitřním přechodům uvnitř molekul) : Alanin racemasa
Ligasy (spojují 2 molekuly kovalentní vazbou): Glutamin syntax
REGULACE METABOLISMU
Regulace rychlosti enzymové reakce (koncentrace substrátu, zpětná vazba)
Regulace rychlosti syntézy a degradace enzymů
Pasteurův efekt
podstatou je zpomalení fermentace (anaerobního metabolismu) a zrychlení růstu kvasinkové populace po zvýšení koncentrace O2 (aerobní metabolismus)
Při anaerobní fermentaci je v porovnání s aerobním odbouráváním velice plýtváno glukosou-při anaerobním odbouravání glukósy se získají jen 2 molekuly ATP na 1 molekulu glukosy, v porovnání s aerobním odbouráváním, kdy vzniká z jedné molekuly glukózy 38 molekul ATP je anaerobní způsob vzniku energie 19× méně učinný.
Efekt Crabtree
inhibice buněčné respirace (aerobního metabolismu) kvasinek Saccharomyces v důsledku vysoké koncentrace glukosy – preference ethanolového kvašení
KVAŠENÍ (FERMENTACE) A DÝCHÁNÍ (RESPIRACE)
Polysacharidy (škrob, celulosa) → monosacharidy → pyruvát
→ organické kyseliny, alkoholy, CO2 = Kvašení (anaerobní podmínky, 2 ATP)
→ acetyl CoA → Krebsův cyklus → Dýchací řetězec → CO2 , H2O = Dýchání (aerobní podmínky, 38 ATP)
FERMENTACE – kvašení za nepřítomnosti kyslíku, proces nedokonalého rozkladu, energeticky málo výtěžný
RESPIRACE – aerobní proces, produktem anorganické látky, dokonalý rozklad, energeticky více výtěžný ( 20x)
KVAŠENÍ FERMENTACE
Mléčné kvašení
Mléčné kvašení homofermentativní: konečný produkt kyselina mléčná;
Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus, Lactococcus lactis
Mléčné kvašení heterofermentativní: produkty kys. mléčná (50%), kys. octová, etanol, CO2;
Pediococcus (kys.zelí) ,Lactobacillus brevis (salámy) , L. fermentum
Význam mléčného kvašení: siláž, kysané zelí, mléčné kysané výrobky, fermentované salámy, součást střevní mikroflóry, kazí potraviny
Alkoholové kvašení:
konečné produkty etanol, CO2;
kvasinky – Saccharomyces (pivo) , bakterie – Zymomonas (palmové, kokosové víno)
Význam alkoholového kvašení: Výroba piva, vína, destilátů, technický líh, kažení potravin (džusy)
Propionové kvašení:
konečné produkty kyselina propionová, octová, CO2;
Propionibacterium freudenreichii, P. acnes
Význam: výroba sýrů s tvorbou ok (ementál), akné
Máselné kvašení:
konečné produkty kyselina máselná, kyselina octová, CO2, H2;
Clostridium butyricum, Cl. Tyrobutyricum
Význam: pozdní duření tvrdých sýrů – tvoří trhliny sýra bez ok, kažení siláže a potravin – žluknutí másla, hořknut