Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Mikrobiologie - zkouška

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (9.31 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Kys.listová Kofaktor při syntéze pyrimidinů a purinů E Potřebný pro syntézu makromolekul
  • BIOCHEMICKÉ REAKCE PROBÍHAJÍ POMOCÍ ENZYMŮ

  • Oxidoreduktasy (katalyzují oxydoredukční děje – přenos elektronů): Laktátdehydrogenasa

  • Transferasy (přenos skupin): Aminotransferasy

  • Hydrolasy (katalyzují hydrolýzu): Amylasy, Trypsin, lipáza

  • Lyasy (štěpí ch.vazby): Dekarboxylasy

  • Isomerasy (katalyzuje chem. reakce, při nichž dochází k vnitřním přechodům uvnitř molekul) : Alanin racemasa

  • Ligasy (spojují 2 molekuly kovalentní vazbou): Glutamin syntax

  • REGULACE METABOLISMU

  • Regulace rychlosti enzymové reakce (koncentrace substrátu, zpětná vazba)

  • Regulace rychlosti syntézy a degradace enzymů

  • Pasteurův efekt

  • podstatou je zpomalení fermentace (anaerobního metabolismu) a zrychlení růstu kvasinkové populace po zvýšení koncentrace O2 (aerobní metabolismus)

  • Při anaerobní fermentaci je v porovnání s aerobním odbouráváním velice plýtváno glukosou-při anaerobním odbouravání glukósy se získají jen 2 molekuly ATP na 1 molekulu glukosy, v porovnání s aerobním odbouráváním, kdy vzniká z jedné molekuly glukózy 38 molekul ATP je anaerobní způsob vzniku energie 19× méně učinný.

  • Efekt Crabtree

  • inhibice buněčné respirace (aerobního metabolismu) kvasinek Saccharomyces v důsledku vysoké koncentrace glukosy – preference ethanolového kvašení

KVAŠENÍ (FERMENTACE) A DÝCHÁNÍ (RESPIRACE)

  • Polysacharidy (škrob, celulosa) → monosacharidypyruvát

  • → organické kyseliny, alkoholy, CO2 = Kvašení (anaerobní podmínky, 2 ATP)

  • → acetyl CoA → Krebsův cyklus → Dýchací řetězec → CO2 , H2O = Dýchání (aerobní podmínky, 38 ATP)

  • FERMENTACE – kvašení za nepřítomnosti kyslíku, proces nedokonalého rozkladu, energeticky málo výtěžný

  • RESPIRACE – aerobní proces, produktem anorganické látky, dokonalý rozklad, energeticky více výtěžný ( 20x)

KVAŠENÍ FERMENTACE

  • Mléčné kvašení

  • Mléčné kvašení homofermentativní: konečný produkt kyselina mléčná;

  • Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus, Lactococcus lactis

  • Mléčné kvašení heterofermentativní: produkty kys. mléčná (50%), kys. octová, etanol, CO2;

  • Pediococcus (kys.zelí) ,Lactobacillus brevis (salámy) , L. fermentum

  • Význam mléčného kvašení: siláž, kysané zelí, mléčné kysané výrobky, fermentované salámy, součást střevní mikroflóry, kazí potraviny

  • Alkoholové kvašení:

  • konečné produkty etanol, CO2;

  • kvasinky – Saccharomyces (pivo) , bakterie – Zymomonas (palmové, kokosové víno)

  • Význam alkoholového kvašení: Výroba piva, vína, destilátů, technický líh, kažení potravin (džusy)

  • Propionové kvašení:

  • konečné produkty kyselina propionová, octová, CO2;

  • Propionibacterium freudenreichii, P. acnes

  • Význam: výroba sýrů s tvorbou ok (ementál), akné

  • Máselné kvašení:

  • konečné produkty kyselina máselná, kyselina octová, CO2, H2;

  • Clostridium butyricum, Cl. Tyrobutyricum

  • Význam: pozdní duření tvrdých sýrů – tvoří trhliny sýra bez ok, kažení siláže a potravin – žluknutí másla, hořknut

Témata, do kterých materiál patří