Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




ZS-II-ot_225_zky-ke-zkou_353_ce-1

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (58.92 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Jak dlouho trvá normovaná laktace u krávy?

305 dní.

Co je a k čemu slouží laktační křivka?

Grafické znázorněné průběhu laktace.

Uveďte rozdělení mléka podle převládající bílkoviny + u kterých druhů se vyskytuje.

Kaseinové: kráva, koza, prasnice, ovce), Albuminové: masožravci, lichokopytníci.

Který klimatický faktor a proč působí negativně na produkci mléka?

Teplota (nad 30 stupňů), proudění vzduchu. Omezují příjem krmiva a energie.

Maso

Definujte pojmy výkrmnost, vykrmenost.

Výkrmnost: Obecně schopnost produkovat svalovinu a tuk z živin

Vykrmenost: Aktuální stupeň nasazení svalstva a tuku na zvířeti.

Jak je možno hodnotit vykrmenost na živém zvířeti (objektivně/subjektivně)?

Objektivně: rozbor, CT, sonograf, ultrazvuk, Subjektivně: řeznické hmaty

Popište jatečně opracovaný trup skotu a prasete.

Skot: Hmotnost 2 jatečně opracovaných teplých půlek masa do 30 min po porážce. Po odečtení hmotnosti krve, hlavy, kůže, noh oddělených v zápěstním a zánártním kloubu, orgánů dutin hrudní, břišní a pánevní, odstranění s oddělitelným lojem

Prase: Hmotnost 2 jatečně opracovaných půlek do 30 min po porážce. Po odečtení hmotnosti krve, štětin, míchy, mozku, orgánů dutiny hrudní, břišní a pánevní, vyňatých s přirostlým tukem

Co je jatečná výtěžnost? Jak se stanoví?

Podíl hmotnosti jatečně opracovaného trupu a porážkové hmotnosti v %.

Čím je způsobeno mramorování masa. Jaký je jeho význam?

Mramorování = (mezisvalový a vnitrosvalový tuk), pro kulinářské a chuťové vlastnosti masa.

Vyjmenujte nejhodnotnější partie hovězího masa.

Svíčková, Roštěnec, Kýta.

Vyjmenujte hlavní masité části u prasete.

Kýta, Pečeně, Krkovička, Plec.

Napište a charakterizujte vady masa, které mohou být způsobeny nešetrnou manipulací se zvířaty při přepravě a před porážkou.

PSE: kyselé, vodnaté, dáno stresem, DFD: zásadité, tuhé, rychle se kazí, dlouhá přepravnost zvířete.

K čemu slouží systém SEUROP? Popište stručně jeho princip.

Systém klasifikace jatečně opracovaných těl zvířat. Hodnotí se podle zmasilosti a protučněnosti.

Co je a k čemu je dobré zrání masa?

Soubor biochemických procesů probíhající ve svalové tkáni jatečných zvířat po porážce zvířete. Během zrání dochází ke změnám senzorických vlastností masa.

Co rozumíme pod pojmem konverze živin (krmiva)?

Kolik kg krmiva je potřeba na 1 kg přírůstku. Konverze krmiva je 2,5 kg/kg KKS (kompletní krmná směs-prostě jejich krmiv), chovatelé se snaží dosáhnout 3 kg/kg KKS.

Šlechtění

Uveďte 2 příklady kvantitativních a kvalitativních znaků u hospodářských zvířat.

Kvantitativní: měřitelné, vlastnosti užitkové a produkční, proměnlivost je plynulá

Kvalitativní: malý počet genů, minimálně ovlivněný vnějším prostředím, zbarvení, typ srsti, rohatost

Témata, do kterých materiál patří