Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




ZS-II-ot_225_zky-ke-zkou_353_ce-1

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (58.92 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Jak se rozdělují užitkové typy u skotu?

Masná, Mléčná, kombinovaná.

Jakým způsobem lze označovat skot?

Tetování do uší, mikročipy pod kůži, čipy do obojku nebo nožního náramku, stájové tabulky.

Jakým způsobem se hodnotí exterier u skotu?

Subjektivní: popis zevnějšku, zařazení do třídy, popis značkovým klíčem, bodový systém, lineární popis, Objektivní: měření tělesných rozměrů, foto a video záznamy, vážení.

Co vyjadřuje pojem „tělesná kondice skotu“

Indikátor hodnocení výživového a zdravotního stavu. Tento stav je posuzován subjektivně z pohledu výživy a výkonu daného jedince.

Uveďte složení mleziva u krávy.

Sušina: 24.5%, Tuk: 5.4%, Bílkoviny: 15%, Cukr: 3.5%, Minerálie: 1.2%.

Jaký je význam mleziva pro tele?

Slouží k získání pasivní imunity.

Který den po otelení krávy je možné mléko dávat do mlékárny?

Po 5. dnu laktace.

Kdy dochází u skotu k ejekci a jak probíhá?

K ejekci dochází při mechanické stimulaci vemene. K ejekci dochází pod vlivem oxytocinu, který je vylučován do krve. Jeho podstatou je sání telete, masáž vemene – vzruchy do hypofýzy.

Vysvětlete pojmy „normální laktace“, „normovaná laktace“ a „nenormální laktace“ u skotu.

Normovaná: laktace s řádným průběhem do 305 dní

Normální: delší než 250 dnů s min. užitkovostí mléka do 2 000 Kg

Nenormální: kratší než 250 dnů, s užitkovostí nižší než 2000 kg.

Jaká je teplota kravského mléka při dodávce do mlékárny?

5 stupňů

Které kvalitativní ukazatele mléka znáte?

Tuk, bílkoviny, laktóza.

Co signalizuje zvýšená hladina somatických buněk v mléčné žláze?

Zdravotní ukazatel vemene a kvality mléka.

K čemu slouží pasterace kravského mléka?

Ke zničení patogenních mikroorganismů.

Jak často se provádí kontrola užitkovosti mléka u skotu a co se při ní sleduje?

Po otelení je možné provést 6. den, nejpozději 68. den

Sleduje se: denní nádoj, obsah tuku, obsah bílkovin, obsah somatický buněk.

Jaké způsoby dojení krav znáte?

Ruční, konvové, dojení na stání, dojení v dojírně, robotizované.

Uveďte správný postup při dojení krav.

Oddojení prvních stříků ze struků, hygiena struků, nasazení přístroje, automatické dodojení strojem, přerušení podtlaku, dezinfekce struků.

Ošetření kravského mléka po nadojení, která opatření zahrnuje.

Filtrace, zchlazení, pasterizace.

Vysvětlete termín „vykrmenost skotu“.

Stupeň nasazení svalstva a tuku na zvířeti.

Vysvětlete pojem „ jatečná výtěžnost“ u skotu.

Jatečná hmotnost / živá hmotnost před porážkou * 100 v procentech.

Co je to „eviscerace skotu“, do jaké doby po porážce musí proběhnout?

vykolení, po porážce, vykrvení a zbavení těla kůže a končetin (jut). Vyjmutí všech poživatelných i nepoživatelných orgánů, musí proběhnout do 45 minut po vykrvení.

Témata, do kterých materiál patří