Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




č. 2 Dezinfekce, sterilizace, poranění míchy

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (85.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

Dezinfekční prostředky by měly mít následující vlastnosti:

vysoká účinnost

snadné použití a ředění

působení v krátké době

příjemná vůně

nepoškozování dezinfikovaného materiálu

cenová dostupnost

netoxičnost

nedráždivost

vhodné balení se snadným dávkováním

Vývoj dezinfekčních prostředků:

1791–chlor v plynném stavu (vykuřévání nemocnic)

1831-chlorový bělící roztok

1847-chlorové vápno, etylalkohol

1867-fenol

1869-peroxid vodíku

1882-lyzol

1886-formaldehyd

1892-ozon

1895-páry roztoku formaldehydu

1908-jodová tinktura

1910-organické sloučeniny chóru

1935-kvarterní amonné sloučeniny

1943-organické sloučeniny cínu

1949-kyselina peroxooctová

1951-jodofory

1954-chlorhexidin

1963-glutaraldehyd

1990-glukoprotamin

Látky působící proti mikroorganismům se mohou dělit na:

  1. dezinficiencia (baktericidní účinek, jsou toxická)

  2. konservancia (bakteriostatický účinek, používají se ve velmi malých koncentracích a jsou netoxická)

Dezinfekce je:

  1. fyzikální

  2. chemická

  3. kombinovaná

Mechanismus dezinfekčního účinku:

Dezinfekční prostředky nepůsobí na mikroorganismy universálně toxicky. Zasahuájí do metabolsimu mikroorganismů a jejich enzymů. Obecně jsou označovány za protoplazmatické jedy. Nejčastěji působí oxidací (Cl, H2O2, ozon, peroxosloučeniny), hydrolýzou (kyseliny, alkalie, horká voda), tvorbou solí s bílkovinami (soli těžkých kovů, halogenace), koagulací bílkovin v buňce (KAS, kovy, fenol, alkoholy), změnou permeability buněčné membrány (KAS), proniknutím do enzymatického systému (kovy, formaldehyd, fenol).

Fyzikální dezinfekce:

varem za atmosferického tlaku po dobu 30 min.

varem v přetlakových hrncích po dobu 20 min.

dezinfekce v mycích, pracích a parních přístrojích při teplotě vyšší než 90°C, dle návodu výrobce.

pasterizace-zahřátí na 60-65°C na dobu 30 min., nebo 85-90°C a rychlé ochlazení

UV zářením (germicidní zářivky)

jiné metody (filtrace, žíhání, spalování…)

Chemická dezinfekce:

Dezinfekční prostředky se připravují bezprostředně před použitím. Zlepšení účinnosti některých dezinfekčních prostředků lze dosáhnout zvýšením teploty. Fenolové, chlorové a kvrterní amoniové soli je třeba zahřát na 50-60°C. Jodové preparáty do 35°C. K jednorázovému postupu čištění a dezinfekce se používá kombinace se saponáty. U předmětů kontaminovaných biologickým materiálem se používá nejdříve dezinfekce, potom teprve čištění a opakovaná dezinfekce. U všech dlouhodobě používaných dezinfekcí je třeba sledovat ovzduší v interiéru a dodržovat zásady ochrany zdraví.

Účinky jednotlivých dezinfekčních prostředků:

1. Fenol a jeho deiváty:

Poškozuje buněčnou stěnu, rozpouští lipoidy, inhibuje bakteriální enzymy.

2. Chlor a jeho deiváty:

Oxidační efekt působením kyslíku ve stavu zrodu, chloru a kyseliny chlorné.

3. Aldehydy:

Témata, do kterých materiál patří