č. 2 Dezinfekce, sterilizace, poranění míchy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Dezinfekční prostředky by měly mít následující vlastnosti:
vysoká účinnost
snadné použití a ředění
působení v krátké době
příjemná vůně
nepoškozování dezinfikovaného materiálu
cenová dostupnost
netoxičnost
nedráždivost
vhodné balení se snadným dávkováním
Vývoj dezinfekčních prostředků:
1791–chlor v plynném stavu (vykuřévání nemocnic)
1831-chlorový bělící roztok
1847-chlorové vápno, etylalkohol
1867-fenol
1869-peroxid vodíku
1882-lyzol
1886-formaldehyd
1892-ozon
1895-páry roztoku formaldehydu
1908-jodová tinktura
1910-organické sloučeniny chóru
1935-kvarterní amonné sloučeniny
1943-organické sloučeniny cínu
1949-kyselina peroxooctová
1951-jodofory
1954-chlorhexidin
1963-glutaraldehyd
1990-glukoprotamin
Látky působící proti mikroorganismům se mohou dělit na:
dezinficiencia (baktericidní účinek, jsou toxická)
konservancia (bakteriostatický účinek, používají se ve velmi malých koncentracích a jsou netoxická)
Dezinfekce je:
fyzikální
chemická
kombinovaná
Mechanismus dezinfekčního účinku:
Dezinfekční prostředky nepůsobí na mikroorganismy universálně toxicky. Zasahuájí do metabolsimu mikroorganismů a jejich enzymů. Obecně jsou označovány za protoplazmatické jedy. Nejčastěji působí oxidací (Cl, H2O2, ozon, peroxosloučeniny), hydrolýzou (kyseliny, alkalie, horká voda), tvorbou solí s bílkovinami (soli těžkých kovů, halogenace), koagulací bílkovin v buňce (KAS, kovy, fenol, alkoholy), změnou permeability buněčné membrány (KAS), proniknutím do enzymatického systému (kovy, formaldehyd, fenol).
Fyzikální dezinfekce:
varem za atmosferického tlaku po dobu 30 min.
varem v přetlakových hrncích po dobu 20 min.
dezinfekce v mycích, pracích a parních přístrojích při teplotě vyšší než 90°C, dle návodu výrobce.
pasterizace-zahřátí na 60-65°C na dobu 30 min., nebo 85-90°C a rychlé ochlazení
UV zářením (germicidní zářivky)
jiné metody (filtrace, žíhání, spalování…)
Chemická dezinfekce:
Dezinfekční prostředky se připravují bezprostředně před použitím. Zlepšení účinnosti některých dezinfekčních prostředků lze dosáhnout zvýšením teploty. Fenolové, chlorové a kvrterní amoniové soli je třeba zahřát na 50-60°C. Jodové preparáty do 35°C. K jednorázovému postupu čištění a dezinfekce se používá kombinace se saponáty. U předmětů kontaminovaných biologickým materiálem se používá nejdříve dezinfekce, potom teprve čištění a opakovaná dezinfekce. U všech dlouhodobě používaných dezinfekcí je třeba sledovat ovzduší v interiéru a dodržovat zásady ochrany zdraví.
Účinky jednotlivých dezinfekčních prostředků:
1. Fenol a jeho deiváty:
Poškozuje buněčnou stěnu, rozpouští lipoidy, inhibuje bakteriální enzymy.
2. Chlor a jeho deiváty:
Oxidační efekt působením kyslíku ve stavu zrodu, chloru a kyseliny chlorné.
3. Aldehydy: