20AB-Příprava průvodce na zájezd+Charakteristické rysy světových gastronomií
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Čínská kuchyně
Jejich menu začíná čajem a končí polévkou, mléko a mléčné výrobky nekonzumují.
Pravidlo čtyř jednotek dokonale sladěných ve výsledném produktu v kompaktní celek (chuť, vůně, barva a kompozice).
Jídlo musí být hotovo během několika minut
Používají wok pánev, ostrý sekáček a hůlky.
Japonská kuchyně
Upřednostňuje přirozené, přírodní chutě pokrmů, hlavními dochucovacími prostředky jsou sójová omáčka, rýžové víno a glutasol.
Jako koření se používá zázvor, zelená křen Wasabi .
Z hlediska zdravé výživy je jednou z nejzdravějších na světě.
Jejím důležitým prvkem je spotřeba syrové zeleniny a ovoce, hojné užívání ryb, omezené použití tučného masa a oleje
Francouzská kuchyně
Je velmi pestrá, některé recepty jsou založeny na hojném používání koření, jiné vynikají promyšlenou kombinací ingrediencí delikátních chutí.
Kuchyně oplývá množstvím ryb a mořských plodů, ale také je hojně zastoupena masem - jehněčí, skopové, hovězí, hlemýždi a křepelky.
Francouzi jsou mistři v používání bylinek – svazek zeleniny se vyndá a zůstane po něm jen aroma.
Francouzské víno je symbolem Francie, a proto je v kuchyni velmi často využíváno. K vínu se nejlépe hodí francouzský sýr (ementál, camembert).
Efektivním způsobem dohotovování pokrmů ve Francii je flambování – jídlo je zastříknuto kvalitním koňakem a zapáleno – šťávy a jednotlivé pochutiny tak získají nezaměnitelnou chuť.
Ke všem chodům, kromě sýrů, konzumují bílý chléb.
Italská kuchyně
Patří mezi ty nejoblíbenější.
Ceněna je hlavně pro nenáročnost přípravy a pestrost ingrediencí.
Upřednostňují pokrmy přírodního charakteru, smažená jídla a těstoviny.
Jejich gastronomické zvyklosti se podobají francouzským.
Snídají méně a večeří bohatě.
Jako dochucovadlo používají sýr, pokrmy připravují většinou na olivovém oleji, rádi kvalitní moučníky, zmrzlinu, ovoce a silnou černou kávu.
Italské recepty jsou hojně zastoupeny zeleninou ve všech podobách.
Oblíbené zeleninové přílohy, rajčata, olivy.
V žádném případě však nejsou vegetariáni – k světové proslulosti italské kuchyně značně přispěly slavné sušené klobásy nebo šunky Prosciuto.
Indická kuchyně
Indové jsou v jídle a pití velice střídmí, jedí většinou 2x denně, gastronomická pravidla ovlivňují náboženská pravidla – omezená konzumace některých druhů masa a v určitých případech zakazují konzumaci živočišných produktů.
Indická kuchyně je charakteristická širokými variacemi chutí.
Základem receptů je rýže a koření kari.
Nejčastější ingrediencí je exotické koření – kurkuma, šafrán, chilli papričky,kardamon, koriandr.
Většina obyvatel jsou vegetariáni, pokud jedí maso tak zejména jehněčí, kuřecí a kozí.
Indické recepty jsou zdlouhavé, často sestávají z různých úkonů, které je potřeba provádět přesně podle dané časové posloupnosti.