Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




20AB-Příprava průvodce na zájezd+Charakteristické rysy světových gastronomií

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (39.81 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Čínská kuchyně

  • Jejich menu začíná čajem a končí polévkou, mléko a mléčné výrobky nekonzumují.

  • Pravidlo čtyř jednotek dokonale sladěných ve výsledném produktu v kompaktní celek (chuť, vůně, barva a kompozice).

  • Jídlo musí být hotovo během několika minut

  • Používají wok pánev, ostrý sekáček a hůlky.

Japonská kuchyně

  • Upřednostňuje přirozené, přírodní chutě pokrmů, hlavními dochucovacími prostředky jsou sójová omáčka, rýžové víno a glutasol.

  • Jako koření se používá zázvor, zelená křen Wasabi .

  • Z hlediska zdravé výživy je jednou z nejzdravějších na světě.

  • Jejím důležitým prvkem je spotřeba syrové zeleniny a ovoce, hojné užívání ryb, omezené použití tučného masa a oleje

Francouzská kuchyně

  • Je velmi pestrá, některé recepty jsou založeny na hojném používání koření, jiné vynikají promyšlenou kombinací ingrediencí delikátních chutí.

  • Kuchyně oplývá množstvím ryb a mořských plodů, ale také je hojně zastoupena masem - jehněčí, skopové, hovězí, hlemýždi a křepelky.

  • Francouzi jsou mistři v používání bylinek – svazek zeleniny se vyndá a zůstane po něm jen aroma.

  • Francouzské víno je symbolem Francie, a proto je v kuchyni velmi často využíváno. K vínu se nejlépe hodí francouzský sýr (ementál, camembert).

  • Efektivním způsobem dohotovování pokrmů ve Francii je flambování – jídlo je zastříknuto kvalitním koňakem a zapáleno – šťávy a jednotlivé pochutiny tak získají nezaměnitelnou chuť.

  • Ke všem chodům, kromě sýrů, konzumují bílý chléb.

Italská kuchyně

  • Patří mezi ty nejoblíbenější.

  • Ceněna je hlavně pro nenáročnost přípravy a pestrost ingrediencí.

  • Upřednostňují pokrmy přírodního charakteru, smažená jídla a těstoviny.

  • Jejich gastronomické zvyklosti se podobají francouzským.

  • Snídají méně a večeří bohatě.

  • Jako dochucovadlo používají sýr, pokrmy připravují většinou na olivovém oleji, rádi kvalitní moučníky, zmrzlinu, ovoce a silnou černou kávu.

  • Italské recepty jsou hojně zastoupeny zeleninou ve všech podobách.

  • Oblíbené zeleninové přílohy, rajčata, olivy.

  • V žádném případě však nejsou vegetariáni – k světové proslulosti italské kuchyně značně přispěly slavné sušené klobásy nebo šunky Prosciuto.

Indická kuchyně

  • Indové jsou v jídle a pití velice střídmí, jedí většinou 2x denně, gastronomická pravidla ovlivňují náboženská pravidla – omezená konzumace některých druhů masa a v určitých případech zakazují konzumaci živočišných produktů.

  • Indická kuchyně je charakteristická širokými variacemi chutí.

  • Základem receptů je rýže a koření kari.

  • Nejčastější ingrediencí je exotické koření – kurkuma, šafrán, chilli papričky,kardamon, koriandr.

  • Většina obyvatel jsou vegetariáni, pokud jedí maso tak zejména jehněčí, kuřecí a kozí.

  • Indické recepty jsou zdlouhavé, často sestávají z různých úkonů, které je potřeba provádět přesně podle dané časové posloupnosti.

Témata, do kterých materiál patří