20AB-Příprava průvodce na zájezd+Charakteristické rysy světových gastronomií
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Nevýhodou - nepřímé prezentování skutečnosti, o které přednášíme
Průvodce - hlasatel
Podává výklad velkému počtu účastníku z rozhlasové kabiny ve vlaku, na lodi, v letadle
Nezná jejich reakci na obsah svého výkladu
Výklad formou reportáže - komentáře
Nejlepší podmínky umožňují autokar
Průvodce je v bezprostředním styku se skupinou
5. Zdravotní příprava
Průvodce má vycházet:
Kam jede a jak dlouho tam bude (očkování,…)
Zaměření + program
Služby a jejich rozsah
Klientela, s jakou bude pracovat
-
Základní vybavení: proti průjmu, zácpě, desinfekce, analgetika, obvazy, rouška, rukavice
Průvodce musí znát zásady 1. Pomoci!
112 – Evropská tísňová volání
155 – Záchranka
158 – Policie ČR
156 – Městská policie
150 – Hasiči
6. Osobní vybavení
-
Vychází z toho, o jaký se jedná druh (např. když horolezecký zájezd, tak horolezecké vybavení)
-
Osobní doklady (pas, řidičák, doklady o pojištění, peníze, kreditní karty)
-
Lékárničky, blok, kalendář, psací potřeby, plány měst a mapy, průvodcovský odznak, vhodné oblečení
-
Průvodce musí jít příkladem v chování, jednání, trpělivosti i v oblečení, adekvátním příslušné akci
B) Charakteristické rysy světové a národní gastronomie
Gastronomie
Nauka o kuchařském umění a o labužnictví, zabývá se vším, co souvisí se stravováním
Nauka o chutném jídle, zabývá se správnou výživou lidstva, gastronomická pravidla vznikla za spolupráce lékařů, vědců na základě trávení, vylučování žaludečních šťáv a zažívacího traktu.
Gastronomická pravidla
Jde především o ustálený soubor zvyklostí a pravidel při podávání jídel a nápojů při stolování.
Tyto zvyklosti se mohou lišit podle národních tradic nebo náboženství.
Evropským stravovacím zvyklostem dala základ francouzská kuchyně od 19. Stol.
Gastronomie jednotlivých národů s mnohdy odlišuje jen v detailech, jindy od samé podstaty, např. Čínská gastronomie používá naprosto jiný sled - začíná čajem, končí polévkou)
Zahrnuje:
Přípravu jídel, jejich pestrost a rozmanitost, způsob přípravy, nabídky i prodeje
Základem světové gastronomie je FRANCOUZSKÁ KUCHYNĚ
Základem zdravého stravování je MEDITERÁNSKÁ STRAVA – způsob stravování obvyklý v oblasti Středozemního moře – např. Řecko – dlouhověkost
Světovou gastronomii představují jednotlivé prostory (hledisko národní zvláštnosti a hledisko teritoriální)
Oblasti světové gastronomie:
Střední Evropa (ČR, SR, Rakousko, Maďarsko, Polsko, Německo)
Severní Evropa (Norsko, Švédsko, Finsko, Pobaltí)
Západní Evropa (Francie, Itálie, Belgie)
Anglická (Velká Británie, Nizozemí, Dánsko, Austrálie)
Poloorientální (Arábie, Turecko, Bulharsko, Jižní Amerika)
Orientální (Čína, Japonsko, Indonésie)
Jednotlivé kuchyně
Co se nám vybaví, řekneme-li: