Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




20AB-Příprava průvodce na zájezd+Charakteristické rysy světových gastronomií

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (39.81 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Nevýhodou - nepřímé prezentování skutečnosti, o které přednášíme

Průvodce - hlasatel

  • Podává výklad velkému počtu účastníku z rozhlasové kabiny ve vlaku, na lodi, v letadle

  • Nezná jejich reakci na obsah svého výkladu

Výklad formou reportáže - komentáře

  • Nejlepší podmínky umožňují autokar

  • Průvodce je v bezprostředním styku se skupinou

5. Zdravotní příprava

Průvodce má vycházet:

  1. Kam jede a jak dlouho tam bude (očkování,…)

  2. Zaměření + program

  3. Služby a jejich rozsah

  4. Klientela, s jakou bude pracovat

  • Základní vybavení: proti průjmu, zácpě, desinfekce, analgetika, obvazy, rouška, rukavice

Průvodce musí znát zásady 1. Pomoci!

112 – Evropská tísňová volání

155 – Záchranka

158 – Policie ČR

156 – Městská policie

150 – Hasiči

6. Osobní vybavení

  • Vychází z toho, o jaký se jedná druh (např. když horolezecký zájezd, tak horolezecké vybavení)

  • Osobní doklady (pas, řidičák, doklady o pojištění, peníze, kreditní karty)

  • Lékárničky, blok, kalendář, psací potřeby, plány měst a mapy, průvodcovský odznak, vhodné oblečení

  • Průvodce musí jít příkladem v chování, jednání, trpělivosti i v oblečení, adekvátním příslušné akci

B) Charakteristické rysy světové a národní gastronomie

Gastronomie

  • Nauka o kuchařském umění a o labužnictví, zabývá se vším, co souvisí se stravováním

  • Nauka o chutném jídle, zabývá se správnou výživou lidstva, gastronomická pravidla vznikla za spolupráce lékařů, vědců na základě trávení, vylučování žaludečních šťáv a zažívacího traktu.

Gastronomická pravidla

  • Jde především o ustálený soubor zvyklostí a pravidel při podávání jídel a nápojů při stolování.

  • Tyto zvyklosti se mohou lišit podle národních tradic nebo náboženství.

  • Evropským stravovacím zvyklostem dala základ francouzská kuchyně od 19. Stol.

  • Gastronomie jednotlivých národů s mnohdy odlišuje jen v detailech, jindy od samé podstaty, např. Čínská gastronomie používá naprosto jiný sled - začíná čajem, končí polévkou)

Zahrnuje:

  • Přípravu jídel, jejich pestrost a rozmanitost, způsob přípravy, nabídky i prodeje

  • Základem světové gastronomie je FRANCOUZSKÁ KUCHYNĚ

  • Základem zdravého stravování je MEDITERÁNSKÁ STRAVA – způsob stravování obvyklý v oblasti Středozemního moře – např. Řecko – dlouhověkost

  • Světovou gastronomii představují jednotlivé prostory (hledisko národní zvláštnosti a hledisko teritoriální)

Oblasti světové gastronomie:

  1. Střední Evropa (ČR, SR, Rakousko, Maďarsko, Polsko, Německo)

  2. Severní Evropa (Norsko, Švédsko, Finsko, Pobaltí)

  3. Západní Evropa (Francie, Itálie, Belgie)

  4. Anglická (Velká Británie, Nizozemí, Dánsko, Austrálie)

  5. Poloorientální (Arábie, Turecko, Bulharsko, Jižní Amerika)

  6. Orientální (Čína, Japonsko, Indonésie)

Jednotlivé kuchyně

Co se nám vybaví, řekneme-li:

Témata, do kterých materiál patří