Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




20AB-Příprava průvodce na zájezd+Charakteristické rysy světových gastronomií

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (39.81 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Chorvatská kuchyně

  • Olivový olej, saláty, rožněná jídla, čevapčiči, ryby, studené sendviče

  • Ořechovice, rákie (pálenka z vína)

  • Vnitrozemské části jsou z gastronomického pohledu blíže jídelníčku střední Evropy

  • Dalmatská kuchyně je typickým příkladem zdravé středomořské stravy (ryby, mořské ovoce, olivy nebo čerstvá i dušená zelenina)

  • "Brodet" čili dušené kousky ryby společně s cibulkou a rajčaty

  • "Girice" - drobné rybky (sardinky) nekuchané a vcelku fritované na oleji

  • grilované olihně ("lignje na žaru“), salát z chobotnice ("salata od hobotnice"), langusta ("jastog")

  • Pršut – sušená šunka

  • "Paški sir" – pravý ovčí sýr vyráběný pouze v Chorvatsku

  • Nejznámějším vínem je Dignač

Německá kuchyně

  • Existuje zde mnoho druhů chleba, velký sortiment masných výrobků (salámy, tlačenky, rosol, paštiky) a sýrů.

  • Tradiční je Eintopf=jídlo z jednoho hrnce, je to polévka ze zeleniny luštěnin, masa a uzenin.

  • V důsledku velkého množství zde pracujících cizinců je kuchyně ovlivněna zejména italskou a francouzskou.

  • Obvyklý je zde pstruh, kapr a okoun.

  • Pivo patří k tradičním nápojům, existuje nepřehledné množství druhů. Nejčastějším je Pils.

  • Víno je také velmi oblíbený nápoj a má stoupající tendenci. Červené je oblíbenější než bílé.

  • Mimo kávy a čaje (ten spíše na severu) je oblíbená minerální voda a ovocné šťávy.

Rakouská kuchyně

  • Vedle krajových specialit je tato kuchyně ovlivněna především svými sousedy, tedy Čechy a Maďary.

  • Pokrmy a způsoby přípravy byly často přebírány a začleňovány do vlastní kuchyně.

  • Například guláš, který je původem z Maďarska.

  • V Tyrolsku se vyrábí jedinečné horské sýry.

  • Moučníky jsou velmi známé i mezinárodně. Například Mozartovy koule, Apfelstrudel nebo dort Sachr.

  • Světovým nápojem je vídeňská káva.

  • Z nealko nápojů jsou to limonády Almdudler.

  • Z alkoholických nápojů je to pivo a víno.

Švýcarská kuchyně

  • Kuchyně se dá definovat jako jednoduchá, výživná a také velmi aromatická.

  • Typickými surovinami jsou brambory a sýr z kravského mléka

  • Nejproslulejším sýrem je Emmentall, také ovšem Gruyere(slanější s ořechovou příchutí).

  • Stejně jako Češi jsou Švýcaři milovníci pálenek a vypálí téměř všechno – švestky, hrušky, višně…

  • Specialitou je švýcarská čokoláda a fondue

České pohostinství

  • Oficiální historie českého pohostinství se datuje od roku 1918, ve skutečnosti je však mnohem starší, protože pohostinství na území české republiky bylo samozřejmě známo již v dobách středověku i novověku.

  • České pohostinství dosáhlo ve světě řady uznání a vždycky mělo dobré jméno.

  • Období po první světové válce znamenalo expanzi rozvoje soukromého podnikání a zařadilo tak Prahu mezi nejvýznamnější evropská města. Národní kuchyně a dobré pivo slavily mezinárodní úspěchy. V Praze tohoto období vládl také čilý společenský život, hojně navštěvovány byly kavárny, výletní restaurace, noční bary, kabarety a varieté, ale i nesčetné množství různých hospod a hospůdek.

  • Významné místo patřilo v tomto období i lázeňství, vedle starých lázeňských objektů byli budovány nové, sloužící též ke společenským a zábavním účelům. Mezi nejvýznamnější česká a moravská lázeňská města patřily Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Jánské Lázně Poděbrady a Luhačovice.

  • Druhá světová válka a následné zásadní politické a hospodářské změny znamenaly pro naše pohostinství vážnou a dlouhodobou krizi. Likvidace soukromého podnikání po roce 1948 měla za následek velké omezení počtu provozoven. Pohostinství patřilo mezi plánovitě tlumené obory. Organizace socialistického pohostinství prošla řadou změn, z nichž za zmínku stojí rozdělení do několika gigantických celků.

  • Nejvýznamnější z těchto gigantů byly Interhotely - síť velkých hotelů a luxusních provozoven sloužící zahraničním hostům, Restaurace a jídelny - síť městských provozoven a Jednota - síť provozoven na venkově.

  • I přes překážky politického, technického a administrativního charakteru dařilo se alespoň v provozovnách určených převážně zahraničním hostům udržovat špičkovou úroveň služeb. Ke kvalitě služeb poskytovaných v tomto období přispělo zajisté odborné školství a řada gastronomických soutěží pro mládež i dospělé.

  • Po roce 1989 došlo ke vzniku mnoha provozoven patřících soukromým osobám i různým společnostem.

  • Vznikají vesměs moderní, pěkně zařízené provozovny s velmi kolísavou kvalitou služeb. Bohužel v dnešním českém pohostinství vládnou především peníze a téměř žádný z podnikatelů se nezabývá kvalitou poskytovaných služeb, ale pouze výší svých zisků. A tak se dnes již téměř nesetkáme se složitou obsluhou, a to ani v provozovnách sloužících převážně mezinárodní klientele. Doufejme, že majitelé a provozovatelé pohostinských zařízení si uvědomí, že nejen investice do zařízení, ale především kvalita poskytovaných služeb jim zajistí početnou klientelu a ruku v ruce s tím i odpovídající zisky.

Témata, do kterých materiál patří