Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




20AB-Příprava průvodce na zájezd+Charakteristické rysy světových gastronomií

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (39.81 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Francouzská kuchyně – rafinovanost chutí a koňak

Italská kuchyně – špagety, kečup a víno

Španělská kuchyně – víno, česnek a pomeranče

Kuchyně balkánských zemí – saláty, zelenina, slunečnice, víno

Ruská kuchyně a Ukrajiny –boršč a vodka

Kuchyně severských států a pobaltských států –ryby a mořští živočichové

Slovenská kuchyně - halušky, brynza

Polská kuchyně - boršč, bigos, medovina

Rakouská kuchyně – Sachrův dort a káva se šlehačkou

Německá kuchyně - pivo

Maďarská kuchyně – guláš, paprika a ořechy

Anglická kuchyně – puding a čaj

Americká kuchyně – hamburger, biftek a whisky

Mexická kuchyně – zelenina, chilli papričky, tequila

Arabská kuchyně – lilek, arabská káva, skopové

Africká kuchyně – zelenina, skopové, maniok

Japonská a asijská kuchyně – mořské speciality a saké

Čínská kuchyně – rýže, čaj a koření

Indická kuchyně – rýže, chilli a mléčné produkty

Židovská kuchyně – šoulet, kugel

Česká a moravská kuchyně – krajové speciality – vepřová pečeně, knedlík, zelí, pivo

Anglická kuchyně

  • Obecně se zde používá méně zeleniny a telecí maso, v oblibě mají skopové, krůtí a kachní.

  • Kuchyně je charakterizována častějším používáním mořských plodů.

  • Anglická kuchyně dala kulinářskému umění termín sendvič.

  • Hlavním jídlem je večeře (polévka, předkrm, chod, zákusek), oběd lehký – toasty

  • Bohaté snídaně (fazole, vajíčka, slanina, rajčata, žampiony, grilovaná klobása)-víkendy

  • Snídaně přes týden cereálie, arašídové máslo, toasty, jam, mléko, jogurt

  • Po anglicku připravený krocan

  • Fish and chips – národní jídlo

  • Kvalitní dezertní víno, obilné pálenky a silný čaj, Čaj o páté (např. s mlékem)

Belgická kuchyně

  • Ovlivněná Francií

  • Drůbež, játra

  • Pivo, víno, limo

  • Pivní polévka s kuřecím vývarem a cibulí, slaný sýrový koláč s pórkem nebo cibulí, dušená šunka, waterzooi (kuře dušené s bílým pórkem, bujónem, smetanou a vaječnými žloutky), Vlaamse karbonnades (libové hovězí opečené na pánvi, poté vařené v pivu a se spoustou cibule), vafle (belgický původ), jablečné palačinky, hranolky, ruské vejce

  • Pralinky (Jean Neuhaus, vnuk zakladatele firmy Confiserie et Chocolaterie Neuhaus-Perrin), čokoláda (na každého Belgičana připadá 8kg čokolády za rok)-rodinné podniky

  • Pivo (600druhů, Gueze, Lambic, Faro, Kriek)

Bulharská kuchyně

  • Rozmanitá, chutná, zdravá

  • Dlouho jedí, jeden příbor na všechno

  • Ovoce, zelenina, saláty, bílý slaný sýr (balkánský sýr, sýr feta), fazole, bílý chléb, Šopák, bílý jogurt, rostlina saturejka

  • Tarator (studená polévka z kyselého mléka, nastrouhané okurky, kopru a případně česneku)

  • Musaka (teplé jídlo z brambor a zeleniny, případně z masa – podobné zapékaným bramborům)

  • Kaškaval - ovčí, kraví nebo smíšený sýr, většinou jako dezert

  • Škembře čorba - hustá dršťková polévka

  • Maso na roštu, mletá masa (keftě a kababče), luštěniny

  • Pivo, víno

Témata, do kterých materiál patří