20AB-Příprava průvodce na zájezd+Charakteristické rysy světových gastronomií
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Francouzská kuchyně – rafinovanost chutí a koňak
Italská kuchyně – špagety, kečup a víno
Španělská kuchyně – víno, česnek a pomeranče
Kuchyně balkánských zemí – saláty, zelenina, slunečnice, víno
Ruská kuchyně a Ukrajiny –boršč a vodka
Kuchyně severských států a pobaltských států –ryby a mořští živočichové
Slovenská kuchyně - halušky, brynza
Polská kuchyně - boršč, bigos, medovina
Rakouská kuchyně – Sachrův dort a káva se šlehačkou
Německá kuchyně - pivo
Maďarská kuchyně – guláš, paprika a ořechy
Anglická kuchyně – puding a čaj
Americká kuchyně – hamburger, biftek a whisky
Mexická kuchyně – zelenina, chilli papričky, tequila
Arabská kuchyně – lilek, arabská káva, skopové
Africká kuchyně – zelenina, skopové, maniok
Japonská a asijská kuchyně – mořské speciality a saké
Čínská kuchyně – rýže, čaj a koření
Indická kuchyně – rýže, chilli a mléčné produkty
Židovská kuchyně – šoulet, kugel
Česká a moravská kuchyně – krajové speciality – vepřová pečeně, knedlík, zelí, pivo
Anglická kuchyně
Obecně se zde používá méně zeleniny a telecí maso, v oblibě mají skopové, krůtí a kachní.
Kuchyně je charakterizována častějším používáním mořských plodů.
Anglická kuchyně dala kulinářskému umění termín sendvič.
Hlavním jídlem je večeře (polévka, předkrm, chod, zákusek), oběd lehký – toasty
Bohaté snídaně (fazole, vajíčka, slanina, rajčata, žampiony, grilovaná klobása)-víkendy
Snídaně přes týden cereálie, arašídové máslo, toasty, jam, mléko, jogurt
Po anglicku připravený krocan
Fish and chips – národní jídlo
Kvalitní dezertní víno, obilné pálenky a silný čaj, Čaj o páté (např. s mlékem)
Belgická kuchyně
Ovlivněná Francií
Drůbež, játra
Pivo, víno, limo
Pivní polévka s kuřecím vývarem a cibulí, slaný sýrový koláč s pórkem nebo cibulí, dušená šunka, waterzooi (kuře dušené s bílým pórkem, bujónem, smetanou a vaječnými žloutky), Vlaamse karbonnades (libové hovězí opečené na pánvi, poté vařené v pivu a se spoustou cibule), vafle (belgický původ), jablečné palačinky, hranolky, ruské vejce
Pralinky (Jean Neuhaus, vnuk zakladatele firmy Confiserie et Chocolaterie Neuhaus-Perrin), čokoláda (na každého Belgičana připadá 8kg čokolády za rok)-rodinné podniky
Pivo (600druhů, Gueze, Lambic, Faro, Kriek)
Bulharská kuchyně
Rozmanitá, chutná, zdravá
Dlouho jedí, jeden příbor na všechno
Ovoce, zelenina, saláty, bílý slaný sýr (balkánský sýr, sýr feta), fazole, bílý chléb, Šopák, bílý jogurt, rostlina saturejka
Tarator (studená polévka z kyselého mléka, nastrouhané okurky, kopru a případně česneku)
Musaka (teplé jídlo z brambor a zeleniny, případně z masa – podobné zapékaným bramborům)
Kaškaval - ovčí, kraví nebo smíšený sýr, většinou jako dezert
Škembře čorba - hustá dršťková polévka
Maso na roštu, mletá masa (keftě a kababče), luštěniny
Pivo, víno